Програмният съвет на БНР е решило да не излъчва интервюто

...
Програмният съвет на БНР е решило да не излъчва интервюто
Коментари Харесай

БНР спряло интервюто с Елеонора Митрофанова заради директни заплахи към България

Програмният съвет на БНР е решило да не излъчва изявлението с съветския дипломат Елеонора Митрофанова, защото в него е имало директни закани към България. Такова пояснение даде ръководителят на Програмния съвет към публичното радио Даниела Късовска.

Участието на Митрофанова трябваше да бъде пуснато в ефира на БНР като част от съботното издание на предаването " Политически НЕкоректно " с водещ Петър Волгин. Това обаче по този начин и не се случи. Няколко часа преди изявлението да бъде излъчено, 15 от общо 16 програмни шефове в радиото взеха решението да го смъкват поради противоречие с публицистичните стандарти.

По думите на Късовска в диалога е имало закани към България за решенията и позициите, които тя взема - във връзка с Паметника на руската войска и във връзка с бъдещето на " Лукойл ". Заплахите са били, че страната ще понесе последствията от тези свои решения.

Късовска показва още, че въпросът за решението да бъде поканен тъкмо този събеседник би трябвало да бъде заложен към управлението на стратегия " Хоризонт ".

" От позиция на стандартите казусът не е толкоз, че е госпожа Митрофанова. Ако изявлението беше направено в различен формат - с публицисти, не които госпожа Митрофанова си е поискала, нямаше да има никакъв проблем то да прозвучи по Българското национално радио ", сподели председателката на Програмния съвет на БНР.

Тя отхвърля решението на консултативния орган да има общо с изявлението на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, който късно в петък подлага на критика плануваното присъединяване на съветския дипломат пред БНР.

" Ние реагирахме незабавно, откакто изявлението беше готово за лъчение. Това беше в 19 часа, в петък ", показва Късовска.

Водещият Петър Волгин изрази несъгласието си със случая, като съгласно него това е проява на цензура. По време на съботния ефир на предаването си той отхвърли да е имало каквито и да било нарушавания на публицистичната политика при изявлението с Митрофанова.

В понеделник " Асоциацията на Европейските публицисти " в България (АЕЖ-България) приканва управлението на БНР да обезпечи цялостна бистрота на събитията към прекъсването на изявлението с Митрофанова. В своя позиция организацията упорства протоколът от съвещанието на Програмния съвет на БНР да бъде оповестен, изявлението да бъде предоставено на Съвет за електронни медии и Комисията по журналистическа нравственос, както и да се обясни кой е поел отговорност за решението съветският дипломат да бъде поканен за посетител.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР