Програмната дирекция на БНР се закрива като това е наказателна

...
Програмната дирекция на БНР се закрива като това е наказателна
Коментари Харесай

Жалба до СЕМ: БНР закрива Програмния съвет заради спряното интервю с Митрофанова

Програмната дирекция на БНР се закрива като това е наказателна акция заради неизлъченото изявление на Петър Волгин с съветската посланичка Елеонора Митрофанова от декември м. година

Това се споделя в сигнал до Съвет за електронни медии, подаден от Даниела Късовка, която се е подписала като " Програмен шеф на БНР до 07.03.2024 година "

" На 07.03.2024 година изненадващо беше признато решение на УС на БНР за закриване на Програмна дирекция на БНР. Към този миг служителителите на БНР - нито тези от закритата Програмна дирекция, нито останалите - по никакъв метод не са осведомени от генералния шеф за аргументите, заради които е закрита една от основните дирекции на БНР, обвързвана с главната активност на публичната медия - основаването на стратегии и наличие ", изяснява тя.

И прибавя, че това е наказателна акция заради решението на Програмния съвет да спре изявлението на Митрофанова.

И още:

Със закриването на Програмна дирекция и на поста на програмния шеф се цели и намаляване на ролята на Програмния съвет като поръчител за публицистичната самостоятелност на БНР. Именно Програмният съвет се произнася по проблеми, свързани със съблюдаване на публицистичните стандарти, както в тази ситуация с изявлението с госпожа Митрофанова, по този начин и в други случаи, които през последните 2 години са документирани по съответния ред. Един от тях, придобил обществена популярност, е позицията на Програмния съвет по случая с непроверена информация за кораба " Царевна " при започване на април 2022 година, с ясна констатация, че са нарушени професионалните стандарти.

Как без Програмна дирекция и с активност на Програмния съвет сложена под доста въпросителни ще се подсигурява публицистичната самостоятелност на стратегиите и невмешателство на административните ръководители в програмното наличие, което е разказано като изискване в лицензията на БНР? 

Решението на УС на БНР за закриване на Програмна дирекция слага голям брой въпроси, измежду които: 

 - работило ли е управлението на БНР под външен напън и в случай че това е по този начин, чий е този натиск; 

- разрешило ли е външна интервенция под формата на наказателна акция, поради решението на Програмния съвет, вследствие на което не беше излъчено записаното изявление с посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова; 

- подхваща ли репресивни дейности против програмния шеф и цялата Програмна дирекция за да бъде маргинализирана и унищожена саморегулацията на медията и по този начин да бъде затулен отхвърли от практикуване на публицистичен надзор в БНР и неспособността на управлението да се оправи с този проблем; 

- съставлява ли това деяние SLAPP и в случай че това е по този начин, какви дейности би подхванал  СЕМ като регулаторен орган по отношение на адресатите;

-и не на последно място, в случай че закриването е резултат от напън в интерес на непозната страна, оповестила нашата за неприятелска, то има ли риск за националната ни сигурност, в случай, че се касае за решение на директорски орган на публичната медия, която е част от системата за национална сигурност? 
Спряното изявление
На 16 декември м. година БНР разгласи, че няма да излъчи на запис взето авансово изявление на Петър Волгин в посланичката на Русия. В началото на предаването " Политическо НЕкоректно " противоречивият водещ обясни тогава, че решението е на Програмния съвет на Българското национално радио, а повода била намесата на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Няколко дни по-късно Съвет за електронни медии привика генералния шеф на радиото Милен Митев и членовете на Управителния съвет на медията. Тогава Митев дефинира като " вярно " решението на Програмния съвет на БНР, който предложи да не бъде излъчено изявлението:

" В този случай управлението на стратегия " Хоризонт " вярно е решило, че неприемлив събеседник няма и те не могат авансово да кажат - не, това изявление няма по какъв начин да се организира добре. Има по какъв начин да се организира в сходство със стандартите и в случай че това решение беше взето авансово и беше отказано въобще да се запише това изявление, то тогава считам, че щяхме да водим същия диалог за цензура, само че два дни по-рано и тогава господин Волгин може би щеше да има доста повече учредения за своята позиция. Затова мисля, че програмата вярно е решила, че не може да спре самото изявление ".
 
Генералният шеф беше безапелационен, че решението на Програмния съвет е взето не въз основата на личността на интервюирания или на водещия, а въз основата на готовия материал и открити нарушавания на Етичния кодекс и публицистичните стандарти на БНР. Митев съобщи още, че върху него не е оказван напън, както и че никой от членовете на Програмния съвет не му е алармирал за нещо сходно.

В момента Съвет за електронни медии се ръководи от Соня Момчилова от президентската квота, която е известна със своята отбрана на " другата " позиция. През юли 2023 година Съветът в публична позиция трябваше да се разграничава от изказвания на председателката, която тогава съобщи, че " както има съветска агитация, не можем да отречем, че агитация има и в противоположна посока - за болестта на Путин, за това, че починал, за Буча и по този начин нататък ".
Депутатите през днешния ден отхвърлила годишния доклад на Съвет за електронни медии
С 15 гласа " за ", 128 " срещу " и 56 " въздържали се " депутатите отхвърлиха годишния доклад на Съвет за електронни медии за 2022 година Дебатите продължиха близо три часа.

Дебатът по доклада на Съвет за електронни медии се трансформира в спор за свободата на словото. Депутатите цитираха в публичните и други медии, ръководещи и съпротива си размениха взаимни обвинявания за дезинформация и цензура, лансираха се хрумвания за промени в медийния закон и за разширение на регулацията и отвън електронните медии.

Председателят на Съвет за електронни медии Соня Момчилова се оплака от редовно недофинансиране.

" Средната работна заплата в регулатора е под междинната работна за столицата и надалеч надолу ", сподели Момчилова.

Антоанета Цонева от ПП-ДБ насочи рецензии за отношението на Съвет за електронни медии към метода, по който в медиите, в това число и БНР, е бил отразен военният спор в Украйна. От опозицията видяха опит за цензура.

" Изказването на госпожа Цонева беше прегледен образец за това по какъв начин разсъждава един цензор ", разяснява Тошко Йорданов.

" Опитите Съвета за електронни медии да бъде трансфорат в една медийна инквизиция са доста съществени. Ние виждаме тука от страна на ПП-ДБ, че те даже не си го и крият, тъй като за тях всяко друго мнение от тяхното е дезинформация ", разяснява Костадин Костадинов.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР