Програмата Златна виза“ на Гърция е най-популярната в Европа, като

...
Програмата Златна виза“ на Гърция е най-популярната в Европа, като
Коментари Харесай

„Златна виза“ в Гърция най-популярната в Европа: срещу 250 хил. евро

Програмата „ Златна виза “ на Гърция е най-популярната в Европа, като притегля жители на страни отвън Европейския съюз (ЕС), които против инвестиция от най-малко 250 хиляди евро получават позволение за местопребиваване в страната. Сумата на инвестицията обаче следва да бъде удвоена, написа изданието Greek Reporter, представено от в. " Български вести ".

Според оповестено наскоро допитване на имотния портал Tranio Гърция притегля най-голямо търсене от чужденци, които са се интересували от европейски стратегии „ златна виза “ през третото тримесечие на тази година.

Допитването демонстрира, че търсенето на гръцката стратегия за поданство против инвестиция е повишено с 290% след повишението на минимално изискваната инвестиция от 250 хиляди на 500 хиляди евро.

Португалия, Латвия, Испания и Черна гора са идващите в класацията страни, които имат най-голямо търсене на „ златни визи “.

Програмата за поданство против инвестиция разрешава на чужденци да обитават в европейски страни, които имат сходни стратегии, в случай че влагат в тях и дават отговор на избрани условия.

Програмата дава петгодишно местопребиваване на вложителите и техните фамилии, както и паспорт на страна членка на Европейския съюз.

Минималната нужна инвестиция в парцел в Гърция беше нараснала, откакто министър председателят Кириакос Мицотакис съобщи, че вложители разграбват гръцки парцели, изключително в Атина, и изтласкват гърците от личните им квартали поради повишението на наемите.

Промените бяха оповестени през септември, само че към момента не е доказана съответна дата за влизамето им в действие. Най-вероятно е новите правила да бъдат задействани от началото на идната година.

По данни на Гръцката централна банка през второто тримесечие притокът на капитали от чужбина за придобиване на парцели в Гърция е достигнал 414,4 млн. евро, което е растеж с 67% по отношение на същия интервал на предходната година.

Апартаменти в центъра на Атина, качествени парцели на Атинската ривиера и първокласни къщи в провинцията в известни туристически региони притеглят максимален интерес от задграничните вложители.

През първото полугодие на тази година притокът на задграничен капитал в парцели в Гърция е повишен с 61% на годишна база до 788 млн. евро по отношение на 488 млн. евро през същия интервал на миналата година.

Според анализатори, в случай че актуалният ритъм се резервира наред с традицията второто полугодие да е по-силно за вложенията в парцели, съвсем несъмнено е, че 2022 година ще сложи нов връх.

До момента върхът се държи от 2019 година, когато вложените средства от чужденци в гръцки парцели доближиха 1,45 милиарда евро. Тази година те евентуално ще възлязат на към 1,6 млрд.-1,7 милиарда евро.

Програмата „ златна виза “ обаче провокира и рецензии, в това число от Европейски Съюз, съгласно който тя може да се употребява за пране на пари и да оказва помощ на хора с незаконно минало да крият приходите си и да бъдат възнаграждавани с паспорт.

През 2020 година Кипър приключи програмата си „ златна виза “, откакто беше разкрита корупция в процеса по издаването им. Оттогава държавното управление на островната страна лиши поданството на стотици чужденци, откакто самостоятелен комитет откри „ престъпна и политическа “ виновност.

Разследването на програмата разкри, че над половината от предоставените 6779 паспорта са били издадени нелегално.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР