Програмата за рекетиране на собствениците на компютри, известна като Petya,

...
Програмата за рекетиране на собствениците на компютри, известна като Petya,
Коментари Харесай

Зараза с рекетьорската програма Petya превзема Европа

Програмата за рекетиране на притежателите на компютри, известна като Petya, се появи през днешния ден във евентуално модифициран вид и хакерска група нападна компании в няколко европейски страни, като най-засегната все още е Украйна.

Съобщения за парализирани компютри идват и от Русия, Англия, Холандия, Дания, Норвегия и Индия. Обхватът на болестта се уголемява с всеки минал час, като в Северна Америка още не е почнал работният ден, с цел да се наблюдава какви са последствията там.

При отваряне на електронно известие в пощата, идващо от чужд източник, се задейства вирусът, който рестартира компютъра, кодира достъпа до твърдия диск и на екрана се изписва известие с искане на 300 $ под формата на биткоин валута, с цел да бъде отключен достъпът.

Няколко компании за компютърна сигурност позволиха, че става дума за завръщането на тази стратегия, която нанесе пакости през последните месеци - най-вече за източване на средства от банки в края на 2016г и през март 2017г. " Имаме индикации, че Petya още веднъж циркулира, възползвайки се от уязвимост на SMB (Server Message Block) ", заяви швейцарската държавна организация за осведомителни технологии (MELANI). " Ройтерс " цитира известието, съгласно което няма потърпевши швейцарски компании.

Няколко експерти по киберсигурност показват, че става дума за казуса с ЕternalBlue, изключително в по-стари и необновена сигурност версии на операционната стратегия Windows. От същия минус се възползва криптовирусът WannaCry, плъзнал в такива мащаби през май, че се трансформира в международна вест.
В Украйна пострадаха доста банки, огромни компании, столичното летище, уеб сайтът на държавното управление и производителят на самолети " Антонов ", медии. Според вътрешното министерство това е най-голямата хакерска офанзива, на която до момента е подлагана Украйна.

Александър Турчинов, секретар на Съвета за национална сигурност и защита, съобщи, че " първият ни разбор на вируса към този момент демонстрира, че е допустимо да се приказва за съветски " отпечатъци от пръсти ".

Но Petya нападна банки и огромни компании и в Русия. Централната банка удостовери, че знае за хакерска офанзива против банковата система. От проблеми (но не с производството) се оплакаха петролните " Роснефт " и " Башнефт ", както и стоманодобивната компания " Евраз ".

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР