Програмата включва общо 27 събития - седем оркестрови програми, 11

...
Програмата включва общо 27 събития - седем оркестрови програми, 11
Коментари Харесай

Повече от 700 участници от осем държави си дават среща на Мартенски музикални дни в Русе

Програмата включва общо 27 събития - седем оркестрови стратегии, 11 ансамблови концерта, два оперни спектакъла

Повече от 700 участници от осем страни ще вземат участие в интернационалния фестивал " Мартенски музикални дни " в Русе. Шейсет и второто издание на музикалния конгрес ще се състои от 16-и март до 2-и април тази година в крайдунавския град. Това заяви в Русе шефът на фестивала Ива Чавдарова, съобщи Българска телеграфна агенция.

На фестивалната сцена ще излязат реализатори от Германия, Франция, Англия, Люксембург, Италия, Румъния, Нидерландия и България.

Програмата включва общо 27 събития - седем оркестрови стратегии, 11 ансамблови концерта, два оперни спектакъла, както и осем дебютиращи в България и в Русе актьори и ансамбли.

Сред тях са френският струнен квартет " Ebene ", Леонард Елшенбройх (виолончело) и Алексей Гринюк (пиано), оркестърът " The Queen's six ". Сред дебютантите е и баритонът Кирил Манолов, както и Еманюел Росфелдер (китара), който ще изнесе концерт с цигуларя Светлин Русев.

Концерт ще има и Русенският фестивален оркестър с диригент маестро Емил Табаков и със солисти Амори Което (цигулка) и Светлин Русев (виола).

" За Светлин Русев това ще бъде неговият фестивален дебют като виолист с Русенския фестивален оркестър ", сподели Ива Чавдарова.

Директорът на Националното учебно заведение по изкуствата в града Мария Дуканова изясни, че във фестивалния оркестър ще се включат ученици на образователното заведение от 11 страни от четири континента.

Чавдарова сподели още, че публиката ще бъде очевидец и на доста министър председатели.

Фестивалът ще бъде открит с концерт на Симфоничния оркестър на Русенската опера с диригент Емил Табаков. Ще бъде показана международната премиера на творбата на Емил Табаков - музика към балета " Калиопа ".

" Това ще бъде доста безценен за нас миг, тъй като ще присъстваме на раждането на тази творба ", сподели Чавдарова.

Съпътстващата стратегия на фестивала включва изложения - на Николай Бузов и Юлиан Табаков, показване на документалния филм " Пианото на Шостакович " и на книгата на Лазар Николов " Разказ за претърпяното. Биографични бележки и размишления ". Известният цигулар Светлин Русев ще организира и майсторски клас по цигулка за възпитаници от Националното учебно заведение по изкуствата " Проф. Веселин Стоянов " в Русе.

Програмата на фестивала е рекламирана и в прилежаща Румъния по план, като концепцията е да се притегли и аудитория от Гюргево до Букурещ.

" Мартенски музикални дни " е една от най-старите и реномирани фестивални подиуми в България. Това е фестивал с съвременна програмна тактика и висок публичен рейтинг. Основан през 1961-а година и проведен от община Русе, всяка година музикалният конгрес трансформира града в място за срещи на елитни актьори от международната и европейска музикална сцена.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР