Програмата е част от антикризисните мерки на правителството за справяне

...
Програмата е част от антикризисните мерки на правителството за справяне
Коментари Харесай

БАКБ е първата банка, която започва отпускането на гарантирани от ББР кредити в подкрепа на бизнеса


Програмата е част от антикризисните ограничения на държавното управление за справяне с последствията от пандемията COVID-19

Българо-американската кредитна банка (БАКБ) е първата банка, която подписа съглашение с Българската банка за развиване (ББР) по програмата за портфейлни гаранции в поддръжка на микро-, дребните и междинни предприятия, потърпевши от пандемията COVID-19.
Програмата е с капитал 500 млн. лева и е част от антикризисните ограничения на българското държавно управление. Кредитите, които ще се отпускат по нея, ще са с размер до 300 хиляди лева, като ББР ще подсигурява до 80% от главниците по тях.
От програмата ще могат да се възползват компании, които дават отговор на критериите за микро- дребни и междинни предприятия. По мярката не се възможни компании с над 250 души личен състав или годишен оборот над 97 500 000 лв..
БАКБ ще може да включва в програмата с гаранционно покритие от ББР както нови, по този начин и съществуващи заеми. Условието е компаниите да изпитват усложнения през 2020 година и да не са изпадали в просрочие над 90 дни за последната година.
Заемите ще се отпускат при понижени условия за поръчителство - не повече от 20% от размера на търсеното финансиране. Предвижда се гратисен интервал за новоотпуснатите заеми, който ще разрешава да не се заплащат вноски по главниците и/или лихвите до 3 години.
Всички претенденти ще би трябвало да дават отговор на най-малко едно от следните условия: да имат спад на оборота след първото тримесечие на 2020 година по отношение на същия интервал на 2019 година, да имат неполучени вземания от клиенти или неизплатени суми към снабдители след 1 март т.г., да имат анулирани контракти за експорт или прекъснати доставки от импорт от началото на годината, да са затворили индустриалните си уреди и офиси или да са понижили броя на заетите си лица.
БАКБ приготвя клоновата си мрежа и ще стартира да приема документи на компаниите от 1 юни 2020 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР