Програмата CSeries е на обща стойност около 6 млрд. долара

...
Програмата CSeries е на обща стойност около 6 млрд. долара
Коментари Харесай

Airbus поема контрола над самолетна програма на Bombardier

Програмата CSeries е на обща стойност към 6 милиарда $

Още по тематиката
Bombardier обмисля продажба на част от самолетния си бизнес

Airbus е измежду вероятните купувачи на активите съгласно Bloomberg
16 окт 2017
Съединени американски щати ще наложат спомагателни вносни мита на канадската Bombardier

Мерките на Вашингтон заплашват хиляди работни места в авиационото произвеждане на Канада и Англия
27 сеп 2017 Канадската компания не е имала от година и половина поръчка за самолетите CSeries, които са застрашени от ново вносно мито от 300% в Съединени американски щати. Производителят на самолети Airbus публично разгласи, че ще купи мажоритарен дял от самолетната стратегия CSeries на канадския производител Bombardier, написа Reuters. Обявяването на договорката става единствено дни откакто се появиха клюки за интерес от страна на европейската компания. За Bombardier това са положителни вести, тъй като компанията към момента има финансови проблеми наред с търговски спор с другия огромен състезател в бранша Boeing. Сделка в класическия й тип няма да се състои - Airbus няма да заплати нищо на Bombardier, а ще поеме 50.01% от CSeries Aircraft Limited Partnership – компанията, посредством която се създават и търгуват самолетите.

Самата стратегия беше развита от Bombardier и коства към 6 милиарда $. В ръцете на Airbus обаче тя ще има по-големи благоприятни условия за развиване поради по-добрата мрежа на европейската компания. Канадската компания не е имала поръчка за самолетите CSeries, които са за сред 110 и 130 души. Освен това те са застрашени от ново вносно мито от 300% в Съединени американски щати, откакто от комерсиалното министерство в страната откриха, че компанията е получавала противозаконни дотации. Оплакването пристигна от страна на Boeing.

Удвояване на програмата

Според Bombardier партньорството сред двете компании би трябвало да удвои цената на програмата CSeries. " Bombardier към този момент няма надзор над самолетната стратегия, само че е по-добре да имаш 30% от доста сполучлива стратегия, в сравнение с да не можеш да се оправиш с високорискова такава, която може би беше прекомерно огромна за компанията още през цялото време ", разяснява анализаторът на бранша Ричард Абулафия.

Канадският министър на нововъведението Навдип Бейнс, от чието министерство зависи утвърждението на договорката, разяснява в изказване, че " на пръв взор новото партньорство на Bombardier наподобява като рецепта за триумф на CSeries ".

Изпълнителният шеф на Airbus Том Ендърс разгласи, че компанията е предложила някои от самолетите да се вършат в американския й цех в Алабама. Става дума за самолетите, които биха се употребили от американски превозвачи. По този метод биха се избегнали възможните 300-процентови мита. Компанията също по този начин ще бъде в надалеч по-добра политическа позиция, откакто администрацията на Доналд Тръмп е намерено срещу импорт на коли и самолети.

Стратегическа договорка

Алейн Беламеър, изпълнителен шеф на Bombardier, назова договорката стратегическа. Първоначално имаше опит такава договорка да се подписа още през 2015 година, само че тогава диалозите пропаднаха. Сега се чака съглашението да бъде изцяло готово и утвърдено през втората половина на 2018 година " Правим тази договорка не поради проблемите с Boeing. Правим тази договорка, тъй като това е верният стратегически ход за Bombardier ", разяснява Беламеър.

От Boeing обаче не са на същото мнение и представител на американската компания изрази подозрения по отношение на договорката. " Това е договорка с доста въпросителни сред две конкурентни компании, които и двете получават държавни дотации ", разясниха от компанията. През февруари канадското държавно управление фактически разгласи, че ще помогне с близо 375 млн. канадски $ за самолетната стратегия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР