Програма за сексуално образование предизвика раздор в пернишко училище. Представители

...
Програма за сексуално образование предизвика раздор в пернишко училище. Представители
Коментари Харесай

Програма за сексуално образование скара родители в пернишко училище

Програма за полово обучение провокира разкол в пернишко учебно заведение. Представители на фондация преподавали на 10-годишни деца детайлности за мъжката и женска полова система, а по-късно ги насърчавали да нарисуват наученото. Едно от упражненията било децата да се целуват по бузите.
Това провокира отвращение у част от родителите на четвъртокласниците. Други не намират нищо неправилно в образованието.
Става въпрос за програмата " Таралежи ", която е взаимствана от други европейски страни. Целта й е предварителна защита на насилието във всичките му форми, в това число и половото. Програмата е утвърдена от МОН, само че някои родители не са съгласни с методите на образование, осведоми Нова телевизия.
" Това, което ни безпокои, е методът, по който се образоват децата на ранна полова осведоменост. Виждаме какви са резултатите. На 11 се женят, на 12 имат деца. Образованието остава отвън обсега ", счита Дима Ненчева, майка на едно от децата, на които е преподавано.
На децата са били показвани тела и полови органи, били са карани и да ги рисуват.
" Смятам, че това въздейства безусловно отрицателно. На тези деца им се възбуждат любознанието и стартират да търсят повече информация ", прибавя Ненова.
Други родители не желаят програмата да стопира считат, че тя е навременна.
" Децата се осведомят за всичко, което е разрешено в плана. Синът ми не е споделял за целувки по бузата. С децата приказваме за половото идентифициране – аз съм момче, тя е момиче. Това стартира първо у дома. В плана няма дума разврат ", разяснява друга майка.
" Проектът има превантивна цел – да предпазим децата от принуждение във всичките му форми. За това го одобрихме. Родители имаха опция да се срещнат с тематиките в плана и да преценяват. Една от тематиките е " Различието сред нас ", в която се разисква, че ние сме разнообразни и това би трябвало да се толерира. Друга тематика е за „ Доброто и неприятното допиране ". За това, че ти е прелестно мама и тати да те целуват, само че когато възрастен, който не ти е непосредствен, желае да ти допре, ти би трябвало да кажеш " не ". Думи като " карани принудително " са неистина. Няма деца, на които им е ставало неприятно ", изясни психологът на учебното заведение Симона Добринова.
Програмата ще бъде прекъсната поради спора, осведоми шефът на учебното заведение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР