Програма за извършване на очни прегледи на децата от първи

...
Програма за извършване на очни прегледи на децата от първи
Коментари Харесай

Столичната община изпълнява Програма за очни прегледи на деца от първи клас

Програма за осъществяване на очни прегледи на децата от първи клас в общинските учебни заведения ще извършва Столичната община.

Столичният общински съвет утвърди Програмата на съвещанието си в четвъртък.

Целта е прегледите е да обзет всички деца от първи клас в общинските учебни заведения в София. Прегледите ще се реализират на място в учебните заведения от лекари, избрани от Българското сдружение по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика и Очната клиника на „ Александровска болница “. Програмата включва клиничен обзор за зрителна заостреност, цветно зрение и авторефрактометрия. При съществуване на зрителни проблеми родителите ще бъдат известени и ориентирани за следващи дейности.

Грижата за детското зрение е извънредно значима за вярното развиване на всяко дете.

Преди няколко години пилотен план за очни прегледи на деца от първи клас бе изпълнен взаимно от Столична община и Клиниката по очни заболявания на „ Александровска болница “ и с поддръжката на Организацията на евреите в България „ Шалом “, с ръководител проф. доктор Александър Оскар.

Направени бяха безвъзмездни очни прегледи на повече от 5000 деца в предучилищна възраст. При повече от 10% от децата се откри проблем, който постанова спомагателни проучвания и лекуване. Един от сериозните проблеми е, че доста деца (надвишаващ 5% от всички прегледани) са с така наречен „ мързеливо око ”, като в забележителна част от случаите родителите даже и не подозират за съществуването му. Това е положение, при което съществува нарушаване на зрението на едното или двете очи. Този минус е обратим, в случай че се лекува в точния момент и вярно. В огромна част от случаите, в случай че положението бива диагностицирано в точния момент (преди 8 – 10 годишна възраст, когато приключва процесът на съзряване на зрителната система), зрението може да бъде възобновено.

На базата на този пилотен план е създадена Програмата, която ще се осъществя през тази образователна година по концепция на кмета Фандъкова и проф. доктор Оскар. Прегледите ще се извършат на място в учебните заведения. За осъществяване на Програмата се планува от бюджета на Столична община да бъдат отпуснати 30 000 лв.. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР