Програма Околна среда“ ще предостави 170 млн. лв. за превенция

...
Програма Околна среда“ ще предостави 170 млн. лв. за превенция
Коментари Харесай

Осигуряват 170 млн. лв. за превенция и борба с горските пожари

Програма „ Околна среда “ ще даде 170 млн. лева за предварителна защита и справяне с горските пожари, оповестиха за Moreto.net от Министерство на околната среда и водите.

Бенефициент по плана е Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ – Министерство на вътрешните работи, с асоцииран сътрудник Академия на Министерство на вътрешните работи, а срокът на осъществяване е 5 години.

Предвидени са доставка на 385 профилирани автомобила за пожарогасителна и оперативна активност – лек, междинен и тежък клас; 67 мобилни системи за гасене на горски пожари; 6000 персонални защитни средства и в допълнение модерно съоръжение.

По плана е планувано теоретично и практическо образование на 26 860 души от цялата страна за предварителна защита и реагиране при горски пожари.

„ Горските пожари са възходяща опасност за околната среда във връзка със засушаванията и климатичните промени, по тази причина Министерство на околната среда и водите и Министерство на вътрешните работи подобряваме предварителната защита “. Това сподели министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, който през днешния ден дружно с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов участва на подписването на контракта по план „ Повишаване техническата обезпеченост и потенциала на структурните звена на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ (ГД ПБЗН) и подготовка на популацията за реагиране при горски пожари “.

„ Проектът цели да увеличи техническата обезпеченост на Групово дело ПБЗН, както и подготовката на популацията за реагиране при горски пожари. Основната цел е понижаване на риска от горски пожари и вредите от тях, обезпечаване на отбрана на хората и естествените запаси “, сподели министър Калин Стоянов.
Той добави, че Групово дело ПБЗН е звеното в Министерство на вътрешните работи, което най-добре работи по линия на усвояването на европейски средства и процедури по публични поръчки.

Договорът беше подписан от основния шеф на Главна дирекция „ Оперативна стратегия „ Околна среда “ Галина Симеонова, основния комисар на Главна дирекция ПБЗН Александър Джартов и ректора на Академията на Министерство на вътрешните работи старши комисар доцент доктор Иван Видолов.

Министър Юлиян Попов акцентира, че не става дума единствено за покупка на техника, а за създаване на стратегически потенциал. „ Предвидено е теоретично и практическо образование на 26 860 души от цялата страна за предварителна защита и реагиране при горски пожари. Проектът е с превантивна стойност – няма да чакаме огромната рецесия, а се приготвяме да я предотвратим, тъй като чакаме нараснал риск от горски пожари. Техниката ще бъде освен разполагаем на България, а ще оказва помощ и на прилежащи страни. Ще се сътвори сериозен център за развиване на интернационален потенциал за деяние при бедствия и повреди “, заяви министър Попов.
Галина Симеонова изрази вяра, че по плана се залага добра основа за идващите 20 години по този начин, че да има по-малко вреди от горски пожари, и добави:

„ През последните години гледаме на горите най-много като на веществен запас, а действително те са най-важният съставен елемент от нашата околна среда и е значимо отношението на обществото да се промени “.
Главен комисар Александър Джартов заяви, че процедурите по публичните поръчки са оповестени и са на стадий оценка, като чака до края на април този развой да завърши. „ Проектът е основен – на процедура ще сменяем всички остарели коли, ще реагираме с надеждни модерни коли и ще можем бързо да се намесваме. Надграждаме плана, който реализирахме с Министерство на околната среда и водите и Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 година и адресирахме риска от наводнения като обучихме повече от 90 хиляди души. Сега се насочваме към риска от пожари и ще обучим още веднъж хората да са готови за реакция “, сподели Александър Джартов.

Бенефициент по плана, финансиран по Програма „ Околна среда “ 2021-2027 година, е Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ – Министерство на вътрешните работи, с асоцииран сътрудник Академия на Министерство на вътрешните работи. Финансирането е в размер на 169 964 169 лева, а срокът на осъществяване е 5 години. С осъществяването на плана ще бъде обезпечен нужният наземен потенциал за реагиране при горски пожари за навременни и съответни дейности на териториалните звена на ГДПБЗН. Това ще даде опция за бързо напредване до мястото на пожарите и навреме осъществяване на дейностите по ограничение и очистване на горските пожари в къси периоди и с минимални вреди.

Предвидени са: доставка на 385 профилирани автомобила за пожарогасителна и оперативна активност – лек, междинен и тежък клас; 67 мобилни системи за гасене на горски пожари; 6000 персонални защитни средства и в допълнение модерно съоръжение. Предстои също надграждане на шестте центъра на ГДПБЗН за подготовка на популацията с съоръжение за на практика извършения и тренировки, свързани с предотвратяването и реагирането при положение на горски пожари във Враца, с. Гарван в област Габрово, Шумен, Бургас, с. Бошуля в област Пазарджик и София.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР