Програма “Достъп до информация и Асоциацията на европейските журналисти -

...
Програма “Достъп до информация и Асоциацията на европейските журналисти -
Коментари Харесай

АЕЖ настоява АЕЦ Козлодуй да се откаже от дело за 500 000 лв. срещу бивша служителка, разкрила нарушения в централата

Програма “Достъп до информация ” и Асоциацията на европейските публицисти - България приканиха “АЕЦ Козлодуй ” ЕАД да се откаже от желае за половин милион лв., заведен против тяхна някогашна служителка и нейната майка. 

Централата е завела иск за тази рекордна сума против гражданка, която посредством голям брой заявки за достъп до социална информация разкрива, че на територията на АЕЦ в нарушаване на закона действа поликлиника. Наталия Станчева, която е някогашна здравна сестра в централата, подава десетки заявки за достъп до социална информация, вследствие на които излиза наяве, че службата по трудова медицина към централата е превърната в нерегистриран Диагностично-консултативен център и нерегламентирано прави такива услуги на чиновниците.

За разкритията си Наталия Станчева получава премията “Златен ключ ” на Програма “Достъп до информация ” през септември 2023 година Нарушението на Закона за лечебните заведения е установено от Районната здравна ревизия във Враца и противозаконната поликлиника е затворена.

" АЕЦ Козлодуй " упреква Станчева и майка ѝ, че като са подали над 70 претенции за достъп до социална информация, включително и 40 до “АЕЦ Козлодуй ” ЕАД, са злоупотребили с права по член 45 и член 56 от Конституцията на Република България. В член 45 се показва, че “гражданите имат право на тъжби, оферти и петиции до държавните органи ”, а в член 56, че всеки жител има право на отбрана, когато са нарушени или застрашени негови права или законни ползи.

" Твърденията на централата са нелепи, откакто нито Конституцията, нито някой различен нормативен акт слага ограничавания върху броя на тъжби, оферти и петиции, които един жител може да насочи. Конституцията не слага ограничавания и върху размера на причините в своя отбрана, на който има право всеки жител. Съдържанието на член 45 и 56 не дава съображение да се ползва педантичен и количествен  критерий за това по кое време е налице корист с право ", декларират от АЕЖ на уеб страницата си.

" Нещо повече, такова схващане би основало рисков казус и би лишило жителите от опция да упражняват права, обезпечени им от Конституцията. “АЕЦ Козлодуй ” претендира и за това, че ответничките не са употребявали информацията само, с цел да си сформират лично мнение, а са я популяризирали, в това число и до медии. От централата вярно показват, че Законът за достъп до социална информация не изисква от заявителя да оповести защо ще употребява получената информация. Необходимо е да посочим два обстоятелството - неслучайно става въпрос за “обществена информация ”, това значи, че от оповестението ѝ има изгода цялото общество ", пишат още оттова.

" Освен това, съгласно Конституцията и интернационалните контракти по отношение на правата на индивида всеки има право свободно да популяризира информация в демократичното общество. Според Европейския съд по правата на индивида, таман достъпът до информация за нейното разпространяване от публицисти, неправителствени организации или жители, се употребява със отбраната на Европейската спогодба за правата на индивида. По тази причина мнението на ищеца, че предоставената социална информация може да се употребява единствено за персонална приложимост, е несъстоятелно и няма опора в закона. 

Прави усещане и големият размер на желае. Подобни искове против цивилен деятели и публицисти са една от характерностите на делата плесници (SLAPP) - правосъдни процеси, които не преследват законна цел, а се стремят да откажат деятели и публицисти от избрана общественно значима тематика, по която работят. Този вид каузи се употребяват за заплашване и заглушаване на сериозни журналистически изявления и следствия, както и на гражданска интензивност.

Не на последно място, Станчева и майка ѝ би трябвало да попаднат под закрилата на новия Закон за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания, който вкарва едноименна европейска инструкция. В България органът, който е избран да обезпечава отбрана по този закон, е Комисията за отбрана на персоналните данни ", показват от АЕЖ и приканват Комисията да се намеси незабавно.

Оттам упорстват също “АЕЦ Козлодуй ” ЕАД да се откаже от желае. Причините са две - не е възможно държавна институция, компания с държавно присъединяване, самостоятелен регулатор и така нататък да води каузи плесници против жители. На второ място, възможностите “АЕЦ Козлодуй ” да завоюва това дело наподобяват оскъдни, а главната функционалност на следеното от страната сдружение е да създава електричество в интерес на потребителите, а не да харчи средства за покриване на  съдебните разходи по такива провокирани от него каузи.

От АЕЖ чакат Българският енергиен холдинг - принципал на АЕЦ-а, и министърът на енергетиката, който реализира надзор, да вземат отношение в качеството си на осъществяващи контролни функционалности по отношение на   “АЕЦ Козлодуй ” ЕАД.

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР