Програма „Да съхраним ЗАЕДНО Старинен Пловдив” въвежда правила и ред

...
Програма „Да съхраним ЗАЕДНО Старинен Пловдив” въвежда правила и ред
Коментари Харесай

Община Пловдив спасява частни сгради в Стария град със специална програма за подкрепа

Програма „ Да съхраним ЗАЕДНО Старинен Пловдив” вкарва правила и ред за метода и изискванията за финансиране на планове за консервация и реституция на фасади и художествени детайли на здания на територията на Архитектурно-исторически резерват „ Старинен Пловдив “. Тяхната реализация ще се случва с дейната поддръжка на архитектурния резерват. Детайли от новата самодейност на Община Пловдив към този момент са качени на уеб страницата. Проектът, за който към този момент описа, цели финансиране на начинания по консервацията и реставрацията и на частни обекти, които се нуждаят от професионална поддръжка и консултация.

Проектът на подзаконов нормативен акт е аргументиран от процеса на работа по проблеми, свързани с публичните връзки и обстоятелството, че на територията на „ Старинен Пловдив” няма настоящ нормативен документ, който да регламентира метода и изискванията за финансиране на планове за консервация и реституция на фасади и художествени детайли на здания на територията на резервата.

Програмата е съобразена с нуждата от синхронизирането ѝ с настоящото законодателство и Регламентите на Европейския съюз, както и публични настройки по отношение на нуждата от унифициране на процедурите и дейностите по запазване и протекция на недвижимите културни полезности, което ще способства за стимулиране на поддържането на достоверния тип на Архитектурно-историческия резерват „ Старинен Пловдив “ и ще сътвори по-голяма бистрота при вземането на решения и реализиране на нужната правна сигурност.

За използване на програмата средствата, свързани с финансирането на планове за консервация и реституция на фасади и художествени детайли на здания на територията на Архитектурно-историческия резерват, се обезпечават годишно от бюджета на Община Пловдив и се превеждат по сметка на ОИ „ Старинен Пловдив “.

По този метод от Община Пловдив се надяват да реализират по-ефективна, устойчива и отворена към жителите политика при запазване на недвижимото културно завещание, образната и материалната достоверност на Старинния град, в синхрон с българското и европейското законодателство и обезпечаване на оптималната бистрота и гласност при вземането на решения, касаещи жителите на Пловдив.

Приемането на Програмата и използването на новите разпореждания ще е обвързвано с консумиране на спомагателни финансови средства от бюджета на Община Пловдив, които годишно ще бъдат определяни към бюджета на ОИ „ Старинен Пловдив “.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР