>ПРОГРАМА:16 ноември - зала 1 - 19:00 ч.ОТКРИВАНЕ НА КИНОМАНИЯ

...
>ПРОГРАМА:16 ноември - зала 1 - 19:00 ч.ОТКРИВАНЕ НА КИНОМАНИЯ
Коментари Харесай

Всичко за предстоящата Киномания във Варна

>
ПРОГРАМА:

16 ноември - зала 1 - 19:00 ч.

ОТКРИВАНЕ НА КИНОМАНИЯ 2018

" ВСИЧКИ ЗНАЯТ " - Испания, Франция, Италия, 2018, 132 мин.

Режисьор и сценарист: Асгар Фархади

В функциите: Пенелопе Крус (Лаура), Хавиер Бардем (Пако), Рикардо Дарин (Алехандро), Едуард Фернандес (Фернандо), Барбара Лени (Беа), Инма Куеста (Ана), Елвира Мингес (Мариана), Рамон Бареа (Антонио)

С цели 2 награди " Оскар " в биографията си, Асгар Фархади към този момент няма какво да потвърждава, само че създателят на " Раздялата " и " Търговският пасажер " продължава да изследва нови територии.

С " Всички знаят " той трансформира мястото на деяние от родния си Иран в обляната от слънце Испания, и избира за основните функции трима от най-магнетичните артисти в испаноезичното кино. Хавиер Бардем, Пенелопе Крус и Рикардо Дарин са в стихията си в тази завладяваща история за съмнения, пари и поколение. За сватбата на сестра си Лаура идва дружно с щерка си тийнейджърка и по-малкия си наследник в селото, където е израснала. Оставила е брачна половинка си Алехандро в Аржентина и волно се впуска в простите удоволствия от своята младост. Но във семейството й напреженията зреят току под повърхността, а и разсеяните усеща към тогавашния й сътрудник Пако, който в този момент се грижи за околните лозя, в допълнение ще усложнят обстановката. Все отново, всички са се събрали за огромното сватбено празненство, когато след внезапно прекъсване на тока се оказва, че дъщерята на Лаура е изчезнала. В майсторски построената режисура на Фархади той се интересува повече от това, което се случва когато идиличният искра стартира да потъмнява. Затягайки напрежението в своя трилър сюжет, той разкрива събития и промени, довели до повода за отвличането на момичето.

Както и в предходните си филми, Фархади демонстрира умеене да подчертава върху осезаемите обществени елементи – методът, по който един мъж носи селското си минало, даже и когато към този момент самичък е земевладелец, или по какъв начин една жена може да се трансформира в чужденка за семейството си единствено с напускането на родната си страна. Богат на нюанси, извънредно въздействащ и огрян от превъзходната звездна актьорска игра, Всички знаят е същинско наслаждение за гледане.

Номинации:

Кан – Откриваща гала; Конкурсна стратегия

 

17 ноември - зала " Европа " - 11:00 ч.

КИНОМАНИЯ 2018

" СВЕТЪТ НА МАРНИ " - Германия, Белгия, 2018, 84 мин, анимация, дублиран на български език

Режисьори и оператори: Кристоф и Волфганг Лауенщайн

Разглезената оранжева котка Марни си живее удобно при своите стопани. Тя в никакъв случай не е излизала отвън своя предпазен дом и познава действителния свят само от обичаното си престъпно шоу по малкия екран.

Любящата й господарка Розалинде предугажда всяко предпочитание на Марни. Един ден братът на Розалинде Паул се появява изведнъж и съумява да прикотка Марни в една кутия, обещавайки й основна роля като специфичен сътрудник на загадка задача.

Марни се впуска в тази неповторима опция, само че на първия кръстопът се изгубва. По пътя към нея се причисляват устатото, само че срамежливо куче Елвис и магаренцето Антон, което си мечтае да стане цирков актьор, дегизирано като зебра. Когато към дружината се включва и невротичния петел Егберт, четиримата юначни животни отмъкват червен ван, който се оказва търсен от полицията. Така те са взети неправилно за рискова тайфа крадци на изкуство. За умната дребна Марни задачата е ясна: да залови същинските бандити и да избави достойнството на приятелите си.

 

17 ноември - зала 1 - 16:00 ч. 

КИНОМАНИЯ 2018

" СМАРТ КОЛЕДА " - България, 2018, 90 мин.

Сценарист и режисьор: Мария Веселинова

В функциите: Константин Гергинов, Калин Врачански, Кръстю Лафазанов, Орлин Павлов, Поли Генова, Константин Икономов, Радослава Неделчева, Константин Лунгов, София Георгиева, Стефания Колева, Пенко Господинов, Живко Джуранов, Станислав Пеев, Николай Брънзалов, Васил Димитров

С поддръжката на: Национален кино център

 

Деветгодишният Марти попада в работилницата на Дядо Коледа и я модернизира, само че компютърна неточност обърква работата. Момчето признава, че е сбъркало, и вместо наказване, получава амнистия и поддръжка от всички джуджета. Заедно те съумяват да спасят Коледа.

 

Мария Веселинова е създател на планове за детски стратегии, сериали и спектакли. По време на образованието си в Нов български университет снима кино лентата " Сомнамбулът “ (2013), показан на всички български фестивали и селектиран в конкурсната стратегия на няколко европейски фестивала на късометражното кино.

36 Фестивал на българския игрален филм " Златна роза “: диплом за истинска концепция за детски филм – МАРИЯ ВЕСЕЛИНОВА и премията на публиката   

 

17 ноември - зала " Европа " - 17:30 ч.

КИНОМАНИЯ 2018

" ГЛОРИЯ БЕЛ " - Чили, Съединени американски щати, 2018, 102 мин,

Режисьор и сценарист: Себастиан Лелио

В функциите: Джулиан Мур (Глория Бел), Джон Туртуро (Арнолд), Майкъл Сера (Питър), Брад Гарет (Дъстин), Карън Писториус (Ан), Барбара Зукова (Мелинда)

Тазгодишният притежател на “Оскар " за чуждоезичен филм, чилиецът Себастиан Лелио, прави римейк на кино лентата си, който завоюва интернационално добро име – Глория (2013), като придвижва перипетиите на основната героиня в Лос Анжелис и кани неподражаемата Джулиан Мур за основната роля.

Глория обожава своите пораснали деца Питър и Ан, само че й е по-интересно да бъде освен това от баба. Тя избира да прекарва вечерите си, танцувайки в клубове за необвързани, надявайки се да срещне подобаващия мъж. И като че ли всичко си идва на мястото, когато Глория се среща с Арнолд, който се увлича по сияйната й усмивка и съзира хубостта зад огромните й очила. Но той си е разрешил да зависи прекалено много от някогашната си брачна половинка и порасналите си дъщери, и наподобява не знае по какъв начин да се отърси от предишното си.

Извличайки завладяваща сила от новите си артисти и местоположения, Лелио следва Глория, до момента в който тя се лута из любовта на междинна възраст, с цел да откри какво в действителност желае. Всички можем да симпатизираме на Арнолд – Туртуро в никакъв случай не е бил по-комично уязвим, само че точно Глория е по-енигматичният персонаж. Подходът на Мур към героинята й е същинско признание: до момента в който удържа волния дух на Глория и копнежа й по обвързване, тя в действителност открива удоволствието да танцуваш самичък.

Диана Санчес

 

17 ноември - зала 1 - 19:00 ч.

КИНОМАНИЯ 2018

" СТАРЕЦЪТ И ОРЪЖИЕТО " - Съединени американски щати, 2018, 93 мин.

Режисьор и сценарист: Дейвид Лауъри

В функциите: Робърт Редфорд (Форест Тъкър), Кейси Афлек (Джон Хънт), Дани Глоувър (Теди), Тайка Съмптър (Морийн), Айзая Уитлок-син (детектив Джийн Дентлър), Джон Дейвид Уошингтън (лейт. Кели), Том Уейтс (Уолър), Сиси Спейсик (Джюъл), Елизабет Мос (Дороти), Кийт Карадайн (кап. Колдър)

По публикацията на Дейвид Гран в " The New Yorker "

Робърт Редфорд разгласи, че това ще бъде последният му филм като артист, и като подобен очарователното занимателно криминале за елегантния банков обирджия Форест Тъкър e идеално попадение за именита кариера, измежду чиито съществени филми е основания преди съвсем 50 години Бъч Касиди и Сънданс Кид. Тъкър, умрял в пандиза през 2004 година, също е легенда: той е бил привлекателен и мирен възрастен мъж, направил последния си грабеж на 78-годишна възраст, увенчавайки кариера, трансформирала го в един от най-скандалните банкови обирджии от предишния век. А това, че е и един от най-великите бегълци от затвори – измъквал се е сполучливо 18 пъти, плюс други 12 неуспеха – прибавя още искра към неустоимата му персона. Редфорд залага на цялото си обаяние, с цел да опише история за изпечен нарушител, който даже полицията признава като изискан благородник с безподобен жанр. Незаслужено забравената носителка на " Оскар " Сиси Спейсик също е в стихията си като последният обект на любовен интерес за Тъкър, а Кейси Афлек играе служителят на реда, зарекъл се да го вкара зад решетките. С още превъзходни артисти в поддържащите функции, дисплеят въпреки всичко принадлежи на господин Редфорд…

Номинации:

Лондон – Конкурсна стратегия

 

18 ноември - зала " Европа " - 11:00 ч.

" МУМИНИТЕ И ЧУДНАТА ЗИМНА СТРАНА " - Финландия, Полша, 2017,

82 мин., анимация, дублиран на български език

Режисьори: Ира Карпелан, Якуб Вронски и Бартош Вержбета

Появили се в поредност от детски книжки на финландската писателка Туве Янсон, създанията с чудати форми, наречени Мумини, жители на живописната Муминска котловина, са несъмнено най-разпознаваемата финландска културна емблема. Техните истории са докосвали фамилии по целия свят посредством всички медии. В тази най-нова куклена анимация зимата се спуска над долината и Мумините се подготвят за зимен сън, дребният Муминтрол се чуди какво носи в действителност този сезон, до момента в който те спят сладко-сладко. Любопитството му се разгаря, когато научава, че загадъчен посетител на име Коледа е на път и скоро ще похлопа на вратата им. И по този начин, Муминтрол се мята през прозореца, с цел да се озове в чудноват, непредсказуем и от време на време рисков, само че пък привлекателно хубав нов свят. Скоро към Муминтрол се причисляват Татко Мумин и Мама Муминка, както и приятелите му – буйната Малка Мю и проницателният Тоо-тики. Докато се приготвят да посрещнат госта си, те научават скъпи уроци за взаимността, другарството, добротата и схващат, че топлотата на тяхното наличие е най-чудесния коледен подарък.

 

18 ноември - зала 1 - 18:00 ч.

" ВАН ГОГ: ПРЕД ПОРТИТЕ НА ВЕЧНОСТТА " - САЩ, Франция, 2018, 110 мин.

Режисьор: Джулиън Шнабел

В функциите: Уилям Дефо (Винсент ван Гог), Рупърт Френд (Тео ван Гог), Оскар Айзък (Пол Гоген), Мадс Микелсен (Свещеника), Матийо Амалрик (д-р Пол Гаше), Еманюел Сение (мадам Жину), Нилс Ареструп (Лудия), Ан Консини (Учителката), Венсан Перес (Директора), Владимир Консини (д-р Феликс Рей)

" Този филм е за един художник и неговото изобразяване, както и за тяхната връзка с вечността. " – Джулиън Шнабел

Новият филм на Джулиън Шнабел пленява с осезаемия метод, по който ни кара да усетим светлината в света на Ван Гог. Вдъхновеният екип основатели на Пред портите на вечността ефикасно съчетава чувственото, прочувственото и духовното, предавайки известните обстоятелства от живота на великия художник. Сърцето на този удивителен филм е покъртителното осъществяване на Уилям Дефо – неговият Винсент е по едно и също време прояснен, вманиачен, брилянтен, беззащитен, унищожен и, в последна сметка, триумфиращ.

Награди:

Венеция – Купа " Волпи " за най-хубав артист на Уилям Дефо

 

18 ноември - зала " Европа " - 20:00 ч.

" ВКЪЩИ ВСИЧКИ СА ДОБРЕ " - Италия, 2018, 105 мин

Режисьор: Габриеле Мучино

В функциите: Стефано Акорси (Паоло), Пиерфранческо Фавино (Карло), Стефания Сандрели (Алба), Клаудия Джерини (Беатриче), Каролина Крешентини (Джиневра), Валерия Соларино (Елетра), Джампаоло Морели (Диего), Сабрина Импачаторе (Сара), Елена Кучи (Изабела), Джанмарко Тоняци (Рикардо), Масимо Гини (Сандро), Ивано Марескоти (Пиетро), Джулия Микелини (Луана), Сандра Мило (Мария)

Неочаквана стихия изненадва членовете на огромна фамилия, събрали се да отпразнуват 50-годишнината от сватбата на своите родители на остров Иския. Цялото семейство е насила да живее под един покрив в продължение на две денонощия, което води до експлоадирането на от дълго време потискани спорове.

Съдбите на братя и сестри, братовчеди и племенници се преплитат необратимо. Изплуват забравени свади от предишното, възпламеняват се нови несъгласия и се обрисува бъдеще, нестабилно за всеки от присъстващите. Островът се преобразява в лабиринт от пристрастености. Всеки от героите би трябвало да премисли своите лични, сантиментални, фамилни и професионални обвързаности.

 

19 ноември - зала 1 - 19:00 ч.

" ПАПА ФРАНЦИСК: ЧОВЕК НА ДУМАТА " - Франция, 2018, 96 мин., документален

Режисьор: Вим Вендерс

Новият документален филм на Вим Вендерс е по-скоро персонално пътешестване дружно с папа Франциск, в сравнение с биографичен филм за него. Идеите на папата и неговите послания са в центъра на този документален взор, който показва работата му по реформиране на църквата и отговорите му на днешните световни въпроси. От дълбоката му угриженост за неравенството сред бедните и богатите, до отдадеността му на идеите за околната среда и обществената правдивост, папа Франциск ангажира публиката лице в лице и приканва за мир.

Селекции:

Кан – Специална прожекция

 

19 ноември - зала " Европа " - 20:00 ч.

" ФАРЕНХАЙТ 11/9 " - САЩ, 2018, 128 мин., документален

Режисьор и сценарист: Майкъл Мур

Майкъл Мур прекатурва заглавието на по-ранния си филм, защото тематиката му в този момент е Тръмп – актуалният американски президент, определен на 9 ноември преди 2 години. Мур е истински талант в аргументирането на тезите си с изясненост и завладяваща меродавност. Със характерния си комизъм режисьорът изследва какво докара до възхода на Тръмп във властта, гневно критикувайки Демократичната партия и алчността на медиите. Той проверява и ролята на администрацията на Обама, обвинявайки я в доста неверни политически решения и незаинтересованост към политическите разочарования в Съединени американски щати. Мур показва някои тревожни съпоставения сред Тръмп и предходните водачи, обвинявайки всички тях в измама. Той обръща внимание на скорошни случаи, раздрусали съществено Америка, като ги употребява да покаже гнилостта на ръководството, само че и да изтъкне възхода на гражданската интензивност, събираща от ден на ден поддръжници. С Фаренхайт 11/9 Мур рисува гневен и притеснителен портрет на Америка при Тръмп.

Ана Дейвид

 

20 ноември - зала " Европа " - 18:15 ч.

" РУБЕН БРАНД, КОЛЕКЦИОНЕР " - Унгария, 2018, 94 мин, анимация

Режисьор: Милорад Кръстич

Съсипан след гибелта на татко си и малтретиран от халюцинации, свързани с някои от най-великите картини в света, психиатърът Рубен Бранд осъзнава, че има потребност от помощ. За негов шанс контингента му от престъпни пациенти е подготвен да се притече: от гъвкавата клептоманка Мими през якия телохранител на звезди Чао-Чао Джо до недотам дискретния компютърен познавач Фернандо. Скоро колоритната тайфа стартира да обира фамозните музеи – Лувъра, Тейт, Уфици, Ермитажа, МоМА, – открадвайки 13 от най-прочутите картини.

Вдъхновен и находчив, анимационният шедьовър на Милорад Кръстич е изпълнен с препратки към историята на изкуството и замайващи тълкувания на модерните психически хрумвания. Зареден със подтикващ оркестров саундтрак, филмът елегантно лавира сред атмосферата на хичкоковска тайнственост и замайващ екшън в стила на Мисията невъзможна.

Селекции:

Локарно – " Пиаца Гранде "

 

21 ноември - зала " Европа " - 18:00 ч.

BlackKklansman - САЩ, 2018, 134 мин

Режисьор:Спайк Лий

В функциите: Джон Дейвид Уошингтън (Рон Сталуърт), Адам Драйвър (Флип Цимерман), Лора Хариър (Патрис Дюма), Тофър Грейс (Дейвид Дюк), Робърт Джон Бърк (началник Бриджис), Хари Белафонте (Джеръм Търнър)

Базиран на същинска история

В края на 70-те години Рон Сталуърт става първият офицер от полицията в Колорадо Спрингс с афро-американски генезис. Нашега новобранецът Сталуът набира номер от вестникарска реклама за нови членове на Ку Клукс Клан и не щеш ли скоро си уговаря даже среща. Рон увещава сътрудника си Флип Цимерман да отиде на срещата. В идващите месеци Сталуърт управлява следствието си по телефона, до момента в който Цимерман реализира всички персонални срещи с членовете на Клана. През цялото време двете ченгета са наясно с големия риск, който поемат с изпълнените с ненавист, пристрастени към оръжията и склонни към принуждение членове на Клана.

Лий е във върхова форма, ескалирайки напрежението. Решавайки кино лентата в жанра на полицейския трилър, той намира време и за комизъм, и за романтика. Режисьорът отдава респект на " Blaxploitation " филмите от епохата, наблягайки въздействието на киното върху расовите връзки от Раждането на една нация на Грифит, през филмите за Тарзан, до Отнесени от вихъра.

Награди:

Кан – Голямата премия на журито

Локарно – Наградата на публиката

 

22 ноември - зала " Европа " - 18:00 ч.

" БЕКАСИН! " - Франция, 2018, 102 мин

Режисьор и сценарист: Брюно Подалиде

В функциите: Емелин Баяр (Бекасин), Карин Виар (Ермин, маркиза Гран-Ер), Дени Подалиде (Адалбер Прое-Минан), Брюно Подалиде (Растакуерос), Жозиан Баласко (г-ца Шатен), Мишел Вийермос (чичо Корантен)

Родена в оскъдно фермерско семейство в Бретан, Бекасин си намира работа като бавачка при маркиза Дьо Гран-Ер, която таман е осиновила чудно бебе на име Лулот. Между детето и Бекасин се оформя мощна връзка и животът наподобява възхитителен, до момента в който Гран-Ерови не са застрашени от фалит... Ще може ли Бекасин да избави обстановката? Наивна, занимателна, мечтателна, оптимистка, любяща, Бекасин е също по този начин и изобретателна, смела и постоянно подготвена да овладее всяка блъсканица по собствен неповторим метод – същинска супергероиня като никоя друга. Отличен със " Сезар " още за своя дебют като режисьор през 1998 година, Подалиде се завръща със фамилен филм, приспособен по обичаните на генерации французи комикси за Бекасин.

 

22 ноември - зала " Европа " - 20:00 ч.

" ЧУВСТВАМ съдебна експертиза ДОБРЕ " - Франция, 2018, 103 мин

Режисьори и сценаристи: Беноа Делепин и Гюстав Керверн

В функциите: Жан Дюжарден (Жак Пора), Йоланд Моро (Моник Пора), Жо Даан (Маню), Лу Кастел (Грегори), Жан-Беноа Югьо (Венсан)

Жан Дюжарден играе Жак – усмихнат шарлатанин, захласнат от концепцията да откри план, от който да забогатее. С присъщата си ненормалност той взема решение, че решението е да предлага евтини и бързи козметични корекции, и води сърдечната си, обществено ангажирана сестра Моник не къде да е, а в България. Във Франция Моник е водач на комуна, приютила бездомници, занимаващи се с преработване на използвани артикули. Част от неподражаемата автентичност на кино лентата е, че снима същински жители на един от известните във Франция центрове " Емаус " (които понякога оферират чудати музикални изпълнения). Изпъстрен с ярки цветове и безсрамна пакостливост, както и предходните филми на тандема Делепин/Керверн, Чувствам се добре е еуфорично, радостно халюцинационен и изцяло подхожда на заглавието си.

Джонатан Ромни

Селекции:

Локарно – Пиаца Гранде

 

23 ноември - зала " Европа " - 18:30 ч.

" СОНЯ ЙОНЧЕВА. SEMPRE LIBERA " - България, 2018, 60 мин., документален

Режисьор и продуцент - Георги Тошев

В функциите: Соня Йончева, Пласидо Доминго, Антонио Папано, Валерий Гергиев, Масимо Дзанети, Майкъл Фабиано, Томъс Хемпсън, Теменуга Йончева

" Соня Йончева. Sempre Libera " наблюдава трагичната и цялостна с превратности, трудности и секрети орис на най-обещаващото сопрано в света през днешния ден – 36-годишната Соня Йончева.

Само за 10 години тя съумя да преодолее предразсъдъците на диригенти и шефове на театри и да изпее едни от най-трудните оперни партии - “Травиата ", “Тоска ", “Норма ", “Дон Карлос ", “Бохеми ", " Медея "...

Да бъде единственият актьор в историята на Метрополитън опера, който в един сезон взе участие в три спектакъла, всеки един от които излъчени онлайн в 2000 кинотеатри по целия свят.

Как момичето от Пловдив се трансформира в фаворитка на рецензия и аудитория?

Какво я кара непрестанно да рискува в професионалните си и житейски избори?

Как може да съвместява живота на дива с този на майка и брачна половинка?

Това е филм, който наблюдава в развиване случването на една изключителна кариера. Филм за постижимостта на една фантазия.

 

23 ноември - зала 1 - 19:00 ч.

" МАРИЯ МАГДАЛЕНА " - Великобритания-Австралия, 2018, 120 мин

Режисьор: Гарт Дейвис

В функциите: Руни Мара (Мария Магдалена), Хоакин Финикс (Исус), Чиуетел Еджиофор (Петър), Тахар Рахим (Юда), Ариан Лабед (Рачел), Дени Меноше (Даниел), Лубна Асабал (Сузана), Чеки Карио (Елиша)

Ситуиран в Светите земи през първи век, Мария Магдалена е историята на млада жена, която напуща своето малко рибарско селце и обичайното си семейство, с цел да се причисли към едно коренно ново обществено придвижване. То е водено от харизматичния водач Исус от Назарет, който повелява, че светът се трансформира. Мария търси нов метод на живот и достоверност, които са й отказани от сковаващитете канони на епохата. Влиянието на Исус нараства и следовниците му стават от ден на ден, въодушевени от посланията му. Духовното пътешестване на Мария я води в столицата Йерусалим, където тя би трябвало да осъзнае действителностите към ориста на Исус, и своята лична роля в нея.

 

23 ноември - зала " Европа " - 20:00 ч.

" ВИДЕНИЕ " - Япония-Франция, 2018, 109 мин

Режисьор и сценарист – Наоми Кавасе

В функциите: Жюлиет Бинош (Жан), Масатоши Нагасе (Сатоши), Таканори Ивата (Рин), Мари Нацуки (Аки), Минами (Хана)

Японската режисьорка Наоми Кавасе е от тази рядка порода кинематографисти, които могат да преведат духовните тематики на езика на киното с страхопочитание и въображение. Ситуиран в магическите планини Йошино в родния район на Кавасе – Нара, Видение е най-личният й филм досега.

Жан e френска писателка, пристигнала в Япония в търсене на “видение " – специфична билка, която може да бъде открита един път на 997 години. За нея се знае, че потиска слабостта и мъката у консумиралите я. С идването си Жан среща необщителния Томо и менторката му Аки – харизматична пророчица и пазителка на горите, за която се твърди че е на най-малко 1000 години. Скоро откакто Томо се съгласява Жан да остане с него, Аки изчезва, а на нейно място се появява млад мъж. Когато настава съкровеният миг с появяването на билката " привидение ", времето като че ли се изплъзва от нормалното си протичане, предлагайки нови благоприятни условия пред човешкото битие.

Видение наподобява безтелесен, само че Кавасе се грижи да го приземи посредством осезаеми, чувствени неща – като дървета, храна, човешки докосвания. Бинош и Нагасе подаряват кино лентата със сърцати осъществявания, наситени с чувство за предпочитание, знамение и бодърствуване. Това е история за нещо, което множеството от нас подценяват в всекидневието, а то е измежду най-важните неща, които можем да изпитаме в този живот: единодушието.

Камерън Бейли

Номинации:

Сан Себастиан – Конкурсна стратегия

 

24 ноември - зала " Европа " - 16:00 ч.

" БЕЛИЯТ ЗЪБ " - Франция, Люксембург, 2018, 85 мин, анимация, дублиран на български език

Режисьор: Александър Еспигар

Носителят на " Оскар " за късометражна анимация (за Г-н Юбло през 2013 г.) Александър Еспигар показва своя пълнометражен дебют – екранизация по обичания от генерации фенове разказ на Джек Лондон. На куче вълча порода, родено измежду дивата природа, му се постанова да се сблъска с човешкия свят. Израснал измежду снежните и враждебни простори на Далечния Север, Белия зъб е приютен от вожда Сивия бобър и неговото индианско племе. Неволята принуждава вожда да даде Белия зъб на нечовечен човек, който желае да го трансформира в бойно куче. Белия зъб е избавен от неговото нечовешко връзки от добросърдечна двойка, която го научава по какъв начин да владее дивите си инстинкти и да стане техен другар.

Номинации:

Анси – Конкурсна стратегия

Шанхай и Хамбург – Анимационни състезания

 

24 ноември - зала 1 - 19:00 ч.

" КУРСК " - Белгия, Люксембург, 2018, 117 мин

Режисьор: Томас Винтерберг

В функциите: Матиас Шьонертс (кап.-лейт. Михаил Калеков), Леа Сейду (Таня Калекова), Колин Фърт (Дейвид Ръсел), Макс декор Сюдов (Борис Елцин), Миглен Мирчев (кап. Тимошенко) и със специфичното присъединяване на Михаел Нюквист, Петер Зимонишек, Аугуст Дил и Матиас Швайгхьофер

Потъването на нуклеарната подводница " Курск " през август 2000 година бе от тези нещастия, които можеха да бъдат избегнати. Катастрофата е детайлно пресъздадено в новия филм на Томас Винтерберг и сценариста Робърт Родат (Спасяването на редови войник Райън).

Това е първото огромно обучение за съветския военноморски флот след края на Съветския съюз; подводницата “K-141 Курск " е считана за непотопяема, а екипажът – за най-хубавия в Северния флот. В него се открояват капитан-лейтенант Михаил Калеков – предан на дълга си морски офицер с любяща брачна половинка, дете и още едно на път. Той и екипажът му се качват на " Курск " и се потапят в Баренцово море, изпълнени с оптимизъм и възприятие за приятелство.

И тогава се случват детонациите. Мнозина умират на място, само че Михаил и още няколко оцеляват в един от запечатаните отсеци. Те разполагат с въздух и храна, до момента в който бъдат избавени, само че по кое време в действителност ще дойде помощта? Веднага откакто сеизмичната интензивност на подводницата е засечена, Англия, Франция и Норвегия оферират своята помощ, само че Русия упорства, че управлява обстановката. Времето е от голямо значение, само че то изтича.

От началните си подиуми, в които се усеща респект към Ловецът на елени в изобразяването на женитба преди съдбовна военна тегоба, Курск удържа фокуса върху другарството и героизма на екипажа на подводницата и техните фамилии. Филмът е респект към жертвите и оживелите – творба, изпълнена с въздействащ съспенс, даже и когато се знае по какъв начин ще приключи всичко.

Камерън Бейли

25 ноември - зала " Европа " - 17:00 ч.

" ЖИВОТ НАВИСОКО " - Германия-Франция-САЩ-Великобритания-Полша, 2018, 113 мин

Режисьор: Клер Дени

В функциите: Робърт Патинсън (Монти), Жюлиет Бинош (д-р Дибс), Андре Бенджамин (Черни), Мия Гот (Бойзи), Ларс Айдингер (Чандра), Агата Бузек (Нансен), Виктор Банерджи (професорът)

Има причина, заради която филмите на френската режисьорка Клер Дени (Слънцето в нас) въодушевяват киноманите. Като кинематографист, тя е изцяло свободен създател. Правила е любовни истории, криминалета, даже и филми на ужасите. Киното й е фокусирано върху достоверността на човешкото държание в каквато и да е среда. Така че е колкото обикновено, толкоз и прелестно изненадващо, че Дени ситуира новия си филм в космоса.

Дестинацията е черна дупка, която е задоволително покрай Земята. Екипажът на галактическия транспортен съд е събрал рискови пандизчии – все хора, които нямат какво да губят. В началото Монти е единственият безсънен член на екипажа, опитващ се да опази живи останалите, до момента в който кораба се носи из космоса. Но Монти се грижи и за дребна дъщеричка, родена на борда. Това е единствено първият сигнал за задаващия се безпорядък. Скоро се разсънват и останалите членове и споровете стартират.

В годините след Здрач, Патинсън приемаше все предизвикателни функции с някои от водещите режисьори на актуалното кино. В този филм Дени употребява както хубостта, по този начин и енигматичното му лъчение, с цел да реализира наелектризиращ резултат. Работейки още веднъж с брилянтната Жюлиет Бинош и съобразително подбрани поддържащи артисти, френската режисьорка води всички към дръзки нови територии. Някои подиуми в Живот нависоко може да шокират, само че те са единствено стъпки по пътя на откровенията, препоръчани от кино лентата. Клер Дени води личното си проучване на космоса до небеса, които на моменти припомнят метода към жанра на Кубрик и Тарковски.

Награди:

Сан Себастиан – Наградата на ФИПРЕССИ

 

25 ноември - зала " Европа " - 19:00 ч.

" ДАЛЕЧ ОТ БРЕГА " - България, Украйна, 2018, 135 мин.                                              

Режисьор: Костадин Бонев

В функциите: Пенко Господинов, Стефан Вълдобрев, Жорета Николова, Йоана Буковска–Давидова, Марий Росен, Антонио Димитриевски и други

 

Талантлив сценичен режисьор, пропъден от столицата за две години, е изпратен в дребен недодялан спектакъл, където желае да сложи пиеса, обсебила мислите му. В нея се приказва за хора, неразделно следени и живеещи в непрекъснат боязън от наказване. Постепенно кошмарите от пиесата стартират да се придвижват в живота на трупата…

 

Костадин Бонев е кинорежисьор, притежател на голям брой национални и интернационалните награди. Член на Международната документална асоциация.

Филмография: “Подгряване на вчерашния обед ", “Военен сътрудник ", “Потъването на Созопол ".

Специална премия на град Варна на 36 Фестивал на българския игрален филм " Златна роза “

 

25 ноември - зала 1 - 20:00 ч.

" РУДОЛФ НУРЕЕВ: БЯЛАТА ВРАНА " - Великобритания-Франция, 2018, 127 мин

Режисьор: Ралф Файнс

В функциите: Олег Ивенко (Рудолф Нуреев), Адел Екзаршопулос (Клара Сейнт), Ралф Файнс (Пушкин), Рафаел Персоназ (Пиер Лакот), Чулпан Хаматова (Ксения), Сергей Полунин (Юрий Соловьов), Калипсо Валоа (Клер Мот), Луис Хофман (Тея Кремке), Оливие Рабурден (Алексински), Равшана Куркова (Фарида Нуреева), Джонатан Закаи (Серж Лифар)

Париж при започване на 60-те години. Студената война може и да е в разгара си, само че руските управляващи са решили да изпратят най-хубавата си балетна натрупа в Града на светлината, с цел да показват културната си изисканост оттатък Желязната завеса. Всички са сигурни, че балетът " Киров " ще възхити публиката, само че един от артистите провокира сензация, която резонира надалеч оттатък сцената: наелектризиращия млад танцьор Рудолф Нуреев. Неустоимо хубав и изгладнял за просвета, Нуреев (зашеметяващ кино дебют на украинския танцьор Олег Ивенко) мигновено се влюбва в Париж. За неспокойствие на копоите от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) той прави ежедневни поклоннически визити в Лувъра и става постоянен клиент на парижките джаз клубове дружно с чилийската наследница Клара, което води до тоталното му събуждане. Докато сюжетът на реномирания драматург Дейвид Хеър (Часовете, Четецът) клати из времето, откриваме корените на Нуреев: раждането му в транссибирския експрес, детството му и началните години в учебно заведение, където нравът и безкомпромисното му мнение го белязват като проблематично дете, както и началното безредие на неговата половост. Завладяващ портрет на един брилянтен, мистериозен актьор, чиито гений и характер го вършат предназначен да раздруса освен света на балета, само че и този на интернационалните връзки. Олег Ивенко внимателно пресъздава освен пансексуалната плътност на танцовия жанр на Нуреев, само че и непредсказуемото му комбиниране на чупливост, благотворителност и величественост.

Селекции:

Телърайд, Лондон

 

26 ноември - зала " Европа " - 18:10 ч.

" СПОДЕЛЕН МЪЖ " - Франция, 2017, 104 мин.

Режисьор и сценарист: Александра Льоклер

В функциите: Дидие Бурдон (Жан), Валери Бонетон (Сандрин), Изабел Каре (Виржини), Лоран Стокер (Мишел), Мишел Вийермос (Феликс)

Сандрин – щастливо омъжена от 15 години, с 2 деца – открива, че брачният партньор й има извънбрачна връзка. След като отминава първичния потрес, тя взема решение да се срещне със съперницата си Виржини и й насочва изключително предложение: да си поделят Жан. Виржини приема и двете дами вкарват обичания си мъж в новия метод на живот. Това, което наподобява като сбъдната фантазия – една седмица със брачната половинка, на другата с любовницата – се оказва не толкоз идеално за самия пострадал брачен партньор.

 

26 ноември - зала " Европа " - 20:00 ч.

" ЖЪЛТАТА ПОДВОДНИЦА " - Великобритания, 1968, 90 мин., анимация

Режисьор: Джордж Дънинг

По сюжет на Лий Миноф, съчинен върху песента на Джон Ленън и Пол Маккартни

В един магически свят шарената музикална страна Пепърландия е нападната от Сините Скръндзи, които постановат тишина и сивота. Лорд кметът изпраща диригента Фред на борда на една жълта подводница да потърси помощ. Подводницата засяда край Ливърпул. Там Фред се среща с " Бийтълс ", които се съгласяват да преминат през тестванията по пътя и го съпровождат до Пепърландия. Щом стартират да свирят, жителите последователно си възстановяват цветовете и отблъскват силите на омразата и тъгата. Провалът на Сините Скръндзи е цялостен.

Живописен еквивалент на света на " Бийтълс ", правилен на техния дух, Жълтата подводница е шедьовър, който се появява през 1968 година като антология на всички анимационни техники. Песните на групата се трансформират в зашеметяващи илюстрации, които се вписват напълно естествено в едно " невероятно пътешестване ", чието сюрреалистично ентусиазъм е модерната в онази ера психеделия.

Награди:

Специална премия на Американското общество на филмовите критици за пълнометражна анимация

27 ноември - зала " Европа " - 18:00 ч.

" ОСТРОВЪТ НА КУЧЕТАТА " - Съединени американски щати, Германия, 2018, 101 мин, анимация

Режисьор и сценарист: Уес Андерсън

По сюжет на Уес Андерсън, Роман Копола, Джейсън Шварцман и Куничи Номура

Островът на кучетата споделя историята на Атари – 12-годишния повереник на корумпирания кмет Кобаяши. Когато, с Височайша заповед, всички домашни кучета от Мегасаки сити са заточени на сметището, наречено Боклучавия остров, Атари потегля самичък със своето Миниатюрно турбо и прекосява реката в търсене на своето куче-пазител – Спотс. На острова, благодарение на новите си другари – тайфа мелези, той подхваща епично пътешестване, което ще реши ориста и бъдещето на цялата префектура.

Това е втората анимация на Уес Андерсън след Фантастичният мистър Фокс (показан на Киномания преди 8 години). Режисьорът още веднъж основава детайлно измислена галактика, която действа по свои лични неповторими действителности и закони. Но даже и когато се появяват злодеите и стартират брутално да преследват четириногите другари, филмът си остава приказка. Като по знамение сме в положение да разберем животните, а всичко, изказано от хората, се постанова да бъде превеждано. Атари и чудатите му кучешки другари Краля, Дюк, Рекс, Шефа и Вожда насочат някои съществени въпроси, засягащи всички нас: " Кои сме ние? И какви желаеме да бъдем? ".

Награди:

Берлинале – " Сребърна мечка " за постановка

Саут-Саутуест и " Титаник Фест " – Наградите на публиката

 

27 ноември - зала 1 - 19:00 ч. и 28 ноември - зала " Европа " - 20:00 ч.

" ТЕ " - Италия, Франция, 2018, 150 мин.

Режисьор: Паоло Сорентино

В функциите: Тони Сервило (Силвио Берлускони), Елена София Ричи (Вероника Ларио), Рикардо Скамарчо (Серджо Мора), Кашя Смутняк (Кира), Еуридиче Аксен (Тамара), Фабрицио Бентиволио (Сантино Рекия), Анна Бонаюто (Купа Каяфа)

За повторно в кариерата си Паоло Сорентино подлага на безпощадната си ирония паниката на италианската власт посредством прекарванията на компрометиран политик. Хипнотичният Il Divo драматизираше падението на дългогодишния италиански министър председател Джулио Андреоти. Те е въодушевен от спорната персона на магната и някогашен министър-председател Силвио Берлускони – човек, който в действителния живот още веднъж е кандидат за властта.

Това е саркастична и гневно политически неточна комедия, присмиваща се както на своя воин, по този начин и на днешна Италия. Сорентино ни слага в сенчестата орбита на Серджо – хубав млад приспособенец, чиято упоритост е да напусне провинциалния си южняшки град Таранто и да се озове в Рим, с цел да се сближи с Берлускони. Средствата му за реализиране на тази цел са подли, само че извънредно ефикасни. Трафикът на красиви млади дами като конвой за празненства и събития се оказва неговия трамплин към коридорите на властта.

Заснемайки някои от най-виртуозните подиуми в досегашното си творчество, Сорентино изтръгва неистово осъществяване от обичания си артист Тони Сервило (изиграл преди Джеп Гамбардела във Великата хубост, и Андреоти в Il Divo, а също и основни функции в два от ранните филми на режисьора). Едновременно тъпанар и обаятелен, прелъстителен, само че и срамежлив, Берлускони е показан като кълбо от несъгласия, а не просто като смешник. Изоставен от политическите си съдружници, сваленият министър председател е оставен да се оправя с персоналната действителност оттатък обществените кавги, и таман тук лежи същинската мощ на Те.

Пиърс Хандлинг

Селекции:

Торонто – стратегия " Майсторите "

29 ноември - зала " Европа " - 19:30 ч.

" ПРИЯТЕЛИ МОИ " - Италия, 1975, 114 мин.

Режисьор: Марио Моничели

В функциите: Уго Тоняци (Лело Машети), Филип Ноаре (Джорджо Пероци), Гастоне Москин (Рамбалдо Меландри), Дуилио дел Прете (Неки), Адолфо Чели (д-р Сасароли), Бернар Блие (Риги Николо), Олга Карлатос (Донатела Сасароли), Силвия Дионисио (Тити), Милена Вукотич (Аличе Машети)

Група другари – Лело Машети, Джорджо Пероци, Рамбалдо Меландри, лекар Сасароли и Неки – се подиграват и си вършат смешки с техни близки или с нищо неподозиращи жители. Подсъзнателният мотор на всичките " номера “ е желанието им да държат колкото се може по-далече от себе си старостта и гибелта. Историята е замислена от доайена на италианската комедия Пиетро Джерми (Развод по италиански), който не съумява да я осъществя и преди да почине я завещава на Марио Моничели, а той мести действието от Болоня във Флоренция и кани трима съсценаристи, измежду които и Тулио Пинели, съавтор на Фелини в Сладък живот и 8 1/2. Филмът е своего рода предсмъртна въздишка на комедията а ла италиана. Иновативният метод на Моничели се показва в сарказма, посредством който той разкрива проблемите
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР