Прогнозният разход за нови лекарства, който не е предвиден в

...
Прогнозният разход за нови лекарства, който не е предвиден в
Коментари Харесай

Мораториумът за лекарствата пада днес

Прогнозният разход за нови медикаменти, който не е очакван в бюджета на касата, пораства и към този момент е 50 млн. лева

След като от ГЕРБ желаеха "пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и ръководителите им ", с цел да поддържат другояче препоръчаното от тях отпадане на мораториума за заплащане на нови медикаменти от НЗОК и през вчерашния ден го получиха, председателският съвет реши отпадането на възбраната да бъде гласувано през днешния ден.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов изясни, че е удовлетворен от единомислещото решение на партиите. Идеята на мораториума е била да се спре течът в здравната система, изясни той. "Нека понижим напрежението, което изкуствено беше основано ", съобщи Цветанов и добави, че не трябва да се заиграва със страховете на хората. Според него очевидно ръководещите не са съумели да обяснят първичната си концепция за мораториума, написа "Сега ".

Според водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова има запаси в бюджета на НЗОК, откъдето могат да се вземат пари. "Радвам се, че има политическа воля тази голяма неточност да бъде поправена ", посочи тя. Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ пък напомни, че концепцията в действителност е тяхна и те неведнъж са предложили параграфът със възбраната да отпадне, като разясни, че са предложили това още на 15 ноември.

"Предложението има за цел да вкара успокоение измежду обществеността от позиция на създалата се неустановеност и мнения в общественото пространство по отношение на това дали хората ще могат да получат лекуване при нужда, ако НЗОК не може да предложи други различни форми на лекуване с лекарствени артикули ", гласят претекстовете за смяната на бюджета на касата, при която ще отпадне мораториумът. "Многократно в хода на дебатите при приемането на закона се наблягаше, че тази краткотрайна мярка ще има само дисциплиниращ резултат за производители и търговци на лекарствени артикули, а не и за пациентите ", написа още там.

Според претекстовете за заплащането на новите медикаменти прогнозният разход по бюджета на касата ще е към 50 млн. лева в допълнение, отвън заложените в бюджета разноски по перо медикаменти. Първоначално се твърдеше, че новите медикаменти ще костват 25 млн. лева, по-късно нарастнаха до 40 млн. лева, а през вчерашния ден към този момент сумата се оказа 50 млн. лева "Единственият механизъм този дефицит да се компенсира, без това да се отрази на останалите посоки на здравноосигурителните заплащания, е да се приложат в незабавен проект ограничения за надзор, наблюдаване и въвеждане на ефикасни механизми за следене на разноските ", пишат вносителите, които са ръководителите на всички ПГ в Народното събрание.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР