Прогнозите за спад в цените на жилищата не само, че

...
Прогнозите за спад в цените на жилищата не само, че
Коментари Харесай

Цените на имотите в София не падат, наемите хвърчат

Прогнозите за спад в цените на жилищата освен, че не се случиха, ами и продължиха да порастват.

 

Цифрите не престават своя напредък освен при новото, а и при остарялото строителство. За момента няма никакви изгледи да тръгнат надолу. Брокери и бизнесмени не престават да афишират луди пари за жилищата и мъчно склоняват на пазарлък, жалват се претендент новодомците. 

Като похлупак на всичко наемите в столицата също не стопират да порастват.

 

Само допреди няколко месеца наемът на двустаен апартамент в София варираше към 600 лева, а в края на март цифрата скочи до 750-800 лева За тристаен апартамент пък са ви нужни най-малко 1 300 лева месечно за наем. Най-търсени в столицата са двустайните и тристайните жилища. За разлика отпреди година-две, през днешния ден към този момент никой не търси маломерни жилища и гарсониери.

 

Купувачите са наясно, че в случай че се наложи могат да дадат парцела чартърен и да припечелят някой лев, безапелационни са брокерите. Същевременно точно двустайните жилища са най-скъпи и ненапълно най-големите, защото са търсени от най-масовия консуматор – фамилии с деца. Хората без деца пък избират да живеят чартърен при преместването си в различен град.

 

Лошата вест е, че към днешна дата мъчно бихте могли да си купите жилище от над 80 квадрата на цена по-ниска от 180 000 евро. Малко по-евтино може да ви излезе панелка, въпреки че в последно време и този тип здания търпят реабилитация.

 

Макар по време на пандемията доста покупко-продажби да бяха замразени, в този момент пазарът още веднъж се оживява и жилищата в новите блокове се пазарят като топъл самун. Локдаунът попари високите цени, когато покупко-продажбите всеобщо бяха спирани. През 2020 и 2021 година пазарът безусловно замря и всички претендент купувачи потриваха предостатъчно ръце в очакване цените да паднат. След пролетта на 2021 година обаче последва бурно възкръсване и за малко повече от година през 2022 година, цените скочиха брутално – с към 45%, което попари вярата на неплатежоспособните да се трансфорат в притежатели.

 

Към момента в по-атрактивните квартали жилищата ново строителство се оферират за плюс-минус 2000 евро на квадрат. В централните градски елементи и първокласните региони цените надвишават 3000 евро и то в остарели кооперации. В най-скъпия регион от времето на соца – „ Оборище “ може да попаднете и на цени от 4000 и нагоре евро за квадрат.

Инфо: Уикенд

Тагове: цени имоти наеми София жилища покупка наем
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР