Прогнозите за резултата от предстоящата среща между Джо Байдън и

...
Прогнозите за резултата от предстоящата среща между Джо Байдън и
Коментари Харесай

От романтични надежди до мрачни предсказания - прогнозите за срещата Байдън-Путин

Прогнозите за резултата от идната среща сред Джо Байдън и Владимир Путин на 16 юни в Женева варират от сантиментални очаквания за пробив в двустранните връзки до мрачни предсказания за героичен неуспех и нова ескалация на борбата. Това отбелязва в " Росийская газета " някогашният външен министър на федерацията Игор Иванов, съобщи Българска телеграфна агенция.

Независимо от упованията резултатът ще бъде избран от " обективните (...) рамки на вероятното ". Срещата се готви от опитни експерти, така че в Женева наподобява няма да има досадни гафове в връзката или прочувствени прояви, които да спъват деловия диалог, показва той.

Самото възобновяване на политическия разговор на най-високо ниво основава благоприятни условия за практическо взаимоотношение сред двете страни по основни проблеми на интернационалната сигурност. Освен това срещата може да насочи явен сигнал към съдружниците на Съединени американски щати, основно в Европа , които заради опасения от отрицателна реакция на Вашингтон се въздържаха до момента от по-активен разговор по сигурността с Москва, се споделя в коментара.

Според създателя в Женева сигурно ще бъдат разисквани ред измерения на стратегическата непоклатимост, в това число районни проблеми, в които директно или индиректно вземат участие и Русия, и Съединени американски щати. Прекият диалог сред Москва и Вашингтон да вземем за пример за Иран, Афганистан, Северна Корея, Сирия, Йемен и Украйна може да отвори път към многостранни съглашения.

Дори незадълбочено нахвърляни, тези проблеми сочат какъв брой претрупан и тежък може би ще е дневният ред на срещата . Разговорът в Женева неизбежно ще е извънредно съответен, от време на време корав и напълно не е наложително да бъде прелестен и за двете страни. Президентите отлично разбираха това, само че се взеха решение на среща, разчитайки на триумф. Успех, необходим по доста аргументи и на двете страни. Затова макар всички компликации има учредения да чакаме новини от Женева с вяра и рационален оптимизъм, заключава Игор Иванов.

Срещата с Путин е нужна на Байдън, с цел да схване същинските планове на Русия . Това съобщи на брифинг говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер, написа " Взгляд ".

" Срещата на върха не е подарък за Русия, а опция да отстояваме американските ползи. Там следва доста работа ", добави говорителката.

Според източници на " Комерсант " в Москва и Вашингтон, Русия и Съединени американски щати се пробват да съгласуват декларация, която да одобряват след договарянията Путин-Байдън. Ако страните сполучат да се схванат за наличието и съответните формулировки, това ще е към този момент достижение, защото Кремъл не съумя да го направи с предходната администрация в Съединени американски щати, разяснява вестникът.

Русия не е тровила английски жители, не е взривявала хранилища в Чехия и България, не е поставила Тръмп на власт и не е провела хакерски офанзиви. Не е дискредитирала западни ваксини и не е предизвиквала усилване на десните настройки в Съединени американски щати и Европейски Съюз. Русия няма желание да поема виновността за непознати неточности и няма да допусне даже намек за това в заключителната декларация от Женева, акцентира в различен материал " Взгляд ".

Кремъл няма желание да смъква острите въпроси от дневния ред на срещата - " никой не се кани да го стерилизира ", цитира " Труд " прессекретаря на Путин Дмитрий Песков. Говорителят на Кремъл обаче не коментирал изказване на съветския зам.-министър на външните работи Сергей Рябков, предизвестил в понеделник Съединени американски щати да чакат преди Женева " неуместни за тях сигнали " от Москва .

Европейски Съюз упорства Съединени американски щати да водят координирана с общността политика по отношение на Кремъл, само че по този начин, че курсът да бъде определян от Брюксел, написа организация РОСБАЛТ. " Изтласкват Байдън в периферията на разговора Запад - Русия ": по този начин е озаглавен коментарът за " стратегическата среща на върха " Съединени американски щати - Европейски Съюз, идна тъкмо преди договарянията Байдън - Путин.

Ходът на президентската среща директно ще зависи от диалозите на американския водач с европейските му сътрудници. Всеки фал, всичко отрицателно или пък прекомерно очевидна подготвеност за взаимен напън върху Кремъл неизбежно ще станат декор за договарянията Байдън-Путин на другия ден. Така че разговорът на Съединени американски щати и Русия към този момент е директно обвързван с американско-европейските връзки, без значение дали това се харесва на съветското управление. Впрочем този факт би трябвало по-скоро да радва Путин и обкръжението му. Защото и в стопански, и в географски, и в културен проект Русия е обвързвана с Европа надалеч по-тясно, в сравнение с със Съединени американски щати, прибавя РОСБАЛТ.

Наличните данни демонстрират, че американската страна не се кани да сближава позициите си с тези на Москва. Напротив, американците може би ще се опитат да употребяват женевската среща, с цел да огласят " нов комплект искания и обвинявания към Русия ", декларира пред " Свободная преса " политологът Игор Шатров.

Ако Вашингтон предложи " конфронтационен дневен ред (...), Москва може и да се откаже от срещата . Не е изключен и подобен сюжет ", твърди Шатров.

" Не бива да смесваме понятия като " дневен ред " и " позиция ", предизвестява обаче различен аналитик, Павел Фелдман.

" Позициите на Русия и на Съединени американски щати по всички от малко малко значими въпроси в действителност кардинално се разминават. Но и за двете страни първа точка измежду настоящите проблеми в дневния им ред е да подсигуряват сигурността на своите жители - т.е. да не позволен огромна нуклеарна война. Тук евентуално ще бъдат реализирани някакви стратегически договорености. Всички останали различия (Украйна, Близкият изток, Беларус, глобите и т. п.) е невероятно да се отстранят ", уверен е наблюдаващият.

В комплицирания преговорен развой триумф ще бъде не резултатът, а самият разговор като факт. Двете страни би трябвало ясно да маркират геополитическите си искания и да начертаят " червени линии ", които ще се задължат да не минават. Предсказуемост е нужна даже в изискванията на нова студена война, прибавя специалистът пред " Свободная преса ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР