Прогнозите на всички международни институции като Европейската комисия, МВФ бяха

...
Прогнозите на всички международни институции като Европейската комисия, МВФ бяха
Коментари Харесай

Заложеният бюджет е проинфлационен заради рекордното увеличение на разходите

Прогнозите на всички интернационалните институции като Европейската комисия, МВФ бяха ревизирани нагоре, що се отнася до инфлацията, а във връзка с растежа бяха ревизирани надолу. Инфлацията притисна световната икономическа среда, има усложнение в редица браншове, изключително в суровините и енергийните артикули. Централните банки към този момент са притиснати да стягат коланите по-бързо. Пазарите чакат две нараствания на лихвите от ЕЦБ тази година. Това съобщи Георги Вулджев, основен редактор на платформата " Екип " в по телевизия Bulgaria ON AIR.

" Един от членовете на ЕЦБ съобщи, че най-вероятно ще има едно нарастване до края на година. Неизбежно е и у нас лихвите по заемите да пораснат, тъй като сме подвластни от политиката на централната банка ", разяснява Вулджев.

По думите на Вулджев бюджетът е проинфлационен, тъй като се залага на рекордно нарастване на разноските. " Държавата ще преразпредели в границите на тази година 44,2% от Брутният вътрешен продукт, което е нов връх. Дефицитът ще се усили до близо 5%. В интервал на близо рекордно висока инфлация и доста ниска безработица, не е ясно каква е задачата на този недостиг, с изключение на да ускори в допълнение тази инфлация ", разяснява Вулджев.

По думите на специалиста въпросът е дали тези вложения, които са заложени, ще могат да бъдат осъществяване тази година. " Ако забележим през последните 10 - двадесет години по какъв начин се извършват финансовите разноски в бюджетите, ще забележим, че са на половина и то когато са били с 30-50% по-ниски ", съобщи Вулджев.

Социалните разноски

По думите на специалиста и обществените разноски са източник на инфлация. " Те директно се наливат в потреблението и това е инфлационен напън. Той може да изпревари и растеж на нарастването на обществените разноски. Те са повишават с 2 милиарда лв., а инфлацията най-вероятно ще е 10% от това ", разяснява Вулджев.

В обстановка на висока инфлация решението не е повече харчене, съобщи още специалистът.

Еврозоната

" Единственият евентуален плюс на този бюджет е, че би могъл да попречва съществено влизането в еврозоната съгласно проекта в 2024 година, тъй като към плануваната дата ще имаме недостиг над 3% от Брутният вътрешен продукт и инфлацията ще е над прогнозната и ще осъществим единствено критерия за дълг ", разяснява Вулджев.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР