Прогнозираната от всички социологически агенции победа на ГЕРБ и Бойко

...
Прогнозираната от всички социологически агенции победа на ГЕРБ и Бойко
Коментари Харесай

Екзитпол данни: Борисов и ГЕРБ може и да не печелят, Възраждане може да е в парламента

Прогнозираната от всички социологически организации победа на ГЕРБ и Бойко Борисов на вторите предварителни парламентарни избори и трети за 2021 година не наподобява толкоз сигурна според екзитпол статистиката все още. Припомняме, че екзитпол извадката съставлява картина на база въпроси към гласоподаватели за кого са дали своят вот, а не броене на действителни гласове.

Според два екзитпола, ГЕРБ събира сред 24,5% и 25,5% поддръжка, само че по-изненадващото е, че разликата с втория наподобява много дребна. На второ място към този момент е " Продължаваме промяната ", която лиши политическата щафета от " ИТН ". Формацията на Кирил Петков и Асен Василев взема сред 20 и 22,5%.
ЦИК разгласи рекордно ниска изборна интензивност
  Общо към сегашния миг в цялата страна 55 устройства за машинно гласоподаване са прекратили работата си. Това разгласи заместител...

Засега на трето място е Българска социалистическа партия, с резултат в границите на 14-15%. Движение за права и свободи излиза на четвърто място, с малко над 10% поддръжка. На пето място е " ИТН ", с сред 8,5% и 9,5%, а последната към този момент групировка, която влиза в 47-то Народно заседание, е " Демократична България " – с сред 6 и 8%.

Дали картината е такава?

Впечатление обаче прави екзитпола на " Галъп " към 18:00 часа, който в действителност е неповторим в две връзки. Първо, съгласно него победител в парламентарните избори е " Продължаваме промяната ", с 25,5% . ГЕРБ остава на второ място, с 23,8%. Следват Българска социалистическа партия – 14,7%, Движение за права и свободи – 10,2%, " ИТН " (ИТН) – 8%, " Демократична България " (ДБ) е със 7%.

Голямата изненада тук е, че има и седма партия в Народното събрание – " Възраждане " , чийто ръководител Костадин Костадинов се кандидатира и за президент и по екзитпола на " Галъп " взема 3,6% от гласовете т.е. пето място. " Възраждане " обаче е с 4,2% съгласно " Галъп ", като към този момент има и още два екзитпола с малко над 4% или с тъкмо 4% за " Възраждане ".
Много висока изборна интензивност на българите зад граница
Към 15:00 ч. българите зад граница са със 70% по-активни, в сравнение с изборите през юли – подадени са 86 000 бюлетини при 50 000...

Към 19:00 часа разликата в екзитпола на " Галъп " в интерес на " Продължаваме промяната " става малко по-голяма - 25,7% против 23,5% за ГЕРБ. Българска социалистическа партия е с 14,5%, резултатите на Движение за права и свободи и Има Такъв Народ не се трансформират, на Демократична България пада минимално - 6,9%. " Възраждане " остава с 4,2%. Далеч обратно за ИБГНИ, с 2,2% и Вътрешна македонска революционна организация - с 1,2%.

Разликата сред резултатите от екзитполовете и действителните гласувания може да доближи няколко %.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР