Прогнозираната от метеоролозите временна прохлада контрастира на политическата жега, която

...
Прогнозираната от метеоролозите временна прохлада контрастира на политическата жега, която
Коментари Харесай

Управленски мандат, избори и субсидии: Връхлита ни вълна от политическа жега

Прогнозираната от метеоролозите краткотрайна хладина контрастира на политическата горещина, която се чака да ни връхлети в днешния ден.

В рамките единствено на няколко часа в президентството Румен Радев ще връчи третия изследователски мандат на Българска социалистическа партия, социалистите евентуално ще го върнат, а по-късно дуржавният глава ще събере парламентарните сили за съвещания по промените в Изборния кодекс и препоръчаните от тях номинации за състава на ЦИК. Преди това пък в Народното събрание депутатите ще сблъскат позиции за намаляването на партийната дотация от 8 на 1 лев за глас, а Министерски съвет държавното управление в оставка ще прегледа плана на Конвергентната стратегия и осъществяването на бюджета.

Политическият ден стартира в Народното събрание . От 9 часа народните представители ще разискват измененията в закона за политическите партии, импортирани от " ИТН ". Те плануват понижаване на годишната партийна дотация от 8 на 1 лев за автентичен глас. В дневния ред на съвещанията до края на седмицата са и предложенията в закона за изключителното състояние, импортирани от " Изправи се! Мутри, вън! ", добавката от 50 лв. към пенсиите да се изплаща до края на годината и да се спрат насилствените дейности по събиране на обществени вземания от жителите по време на пандемията.

Законопроектите влизат за непосредствено разискване по правилото за внасяне на законодателни промени всяка първа сряда на месеца, като според правилника на Народното събрание депутатите са длъжни да прегледат всъщност направените оферти. На този принцип за разискване е импортиран и законопроектът на Българска социалистическа партия за промени в Кодекса за обществено обезпечаване, в който се планува преизчисляване на старите пенсии от 1 юли тази година.

В дневния ред са включени и два плана на решения. Единият, за основаване на краткотрайна комисия за определяне на законността на градежите и обектите на територията на Лесопарк " Росенец ", импортиран от " Демократична България ". Другият е на Българска социалистическа партия и е за възлагане на Министерски съвет да обезпечи достъп на българските жители до съветската ваксина против Covid-19 " Спутник V ".

От 10.00 ч. посредством видеоконферентна връзка ще се организира съвещание на държавното управление в оставка . По предложение на министъра на финансите ще бъде прегледан план на Конвергентната стратегия на България за интервала 2021-2023 година Министрите ще обсъдят и отчет за касовото осъществяване на държавния бюджет и на главните индикатори на консолидираната фискална стратегия за първото тримесечие на годината.

Очаква се на съвещанието да бъдат утвърдени спомагателни разноски по бюджета на Министерството на правораздаването за 2021 година, както и спомагателни прехвърляния за финансово обезпечаване на действия по програмата за създаване и ренконструкция на детски ясли, детски градини и учебни заведения 2020 - 2022 година Министрите ще одобрят и позицията на България за присъединяване в съвещанието на Европейския съвет по общи въпроси, което ще се организира на 11 май в Брюксел.

В 11 часа президентът Румен Радев ще връчи третия мандат за сформиране на държавно управление на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " . Решението на Националния съвет на Българска социалистическа партия е да върне незабавно мандата, с което се изчерпва конституционната процедура за държавно управление в границите на 45-ото Народно заседание. Според главния закон президентът ще би трябвало да назначи служебно държавно управление, да разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори.

От 14.00 ч. президентът Радев ще организира на " Дондуков " 2 съвещания с парламентарните сили по отношение на признатите от 45-ото Народно заседание промени в Изборния кодекс, с цел да се запознае с препоръчаните от тях номинации за състава на ЦИК. С декрет президентът утвърди правила за осъществяване на обществени съвещания и процедура за назначение на състава на ЦИК.

От 14.30 ч. в зала 3 на Народното събрание ще се организира съвещание на Комисията по опазването на здравето, а от 15 ч. в зала 130 се събира Временната комисия по инспекция за определяне на злоупотреби и нарушавания при разходването на средства от Министерски съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и сдружения с повече от 50 на 100 държавно присъединяване през последните 10 години.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР