Прогнозираме какъв ще е имунитетът при тези ваксини, но не

...
Прогнозираме какъв ще е имунитетът при тези ваксини, но не
Коментари Харесай

Проф. Мурджева разясни при какви условия България може да използва "Спутник V" срещу К-19

Прогнозираме какъв ще е имунитетът при тези ваксини, само че не можем да знаем каква ще е продължителността на имунитета и никой все още не може да каже това. Това сподели пред Българска национална телевизия проф. Мариана Мурджева, която е член на Националния имунизационен щаб и ректор на Медицинския университет в Пловдив.

"Ориентирани сме по това, което знаем от боледуването, какъв имунинен отговор се образува - антитела и имунни кафези. Имаме две ваксини, които влизат на европейския пазар.

Всяка една ваксина се характеризира с прецизен имунен отговор. той зависи от какво е направена имунизацията - от вирус или бактерия.

"Ако съветската страна подаде съответната документи, която да бъде прегледана пред Европейската организация по медикаментите, има шансове тя да бъде утвърдена. Няма спънки имунизацията на Русия, в случай че бъде утвърдена, да бъде закупена и употребена от България. Тя е много сходна с имунизацията на "Астра Зенека ".

Най-добре е да имаме оптимално имунизационно покритие, само че това надали ще отговори на индустриалните мощности на самите акции. Първата доза не може да подсигурява онази отбрана, която да ни разреши да изградим добър имунен отговор. Рискуваме доста при използване единствено на една-единствена доза. Не го предлагам. Трябва да създадем и двете дози на една ваксина ", безапелационна бе тя.

"Засега няма изгледи проектът за имунизиране да се промени. Ако епидемиологичната конюнктура наложи това обаче това може да се направи ", сподели още тя.

"Новият вариант на ковид не е изненада. Това надали ще е единствената разновидност, с която човечеството ще се сблъска. Дали имунизацията ще бъде ефикасна против него - не може да се даде безапелационен отговор. Но не би трябвало да бъдем песимисти и да считаме, че тя няма да помогне. Теоретично няма аргументи да се съмняваме, че тя няма да работи ", акцентира проф. Мурджева.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР