Прогнози предвиждат по-бавни, но положителни темпове на растеж на големите

...
Прогнози предвиждат по-бавни, но положителни темпове на растеж на големите
Коментари Харесай

Рискът за рецесия в еврозоната и САЩ се увеличава

Прогнози плануват по-бавни, само че позитивни темпове на напредък на огромните стопански системи по света през 2019 година


Американските компании чакат стесняване на вложенията


Началото на 2019 година е мотив за показване на упованията за световното икономическо развиване. Някои трендове от миналата година подсказват, че евентуално огромните стопански системи ще забавят растежа си, като даже е допустимо да се свият. Тук в резюме ще прегледам обстановката в еврозоната, Съединените щати и Китай.

Съединените щати


 14-100 2018 година се характеризира с повишена динамичност на фондовите пазари. Например, индустриалният показател Дау Джоунс мина условно през три интервала. През първото и последното тримесечие на годината цената му като цяло се намалява, а съмненията са по-големи, до момента в който в средата на годината той нараства при по-слаби промени. Исторически най-високата му стойност при затваряне беше записана на 3 октомври (26 828.39 пункта) и по-късно наклонността още веднъж е за спад. Така показателят завърши годината с намаляване с към 6,1% по отношение на началната му стойност. Това е събитие, което не се случва постоянно при растяща стопанска система.

Освен това при започване на август, за пръв път в историята, пазарната капитализация на една софтуерна корпорация, която взе участие в посочения показател, доближи 1 трилион $. По-късно друга софтуерна компания също съумя да премине за малко тази граница. Рекордните стойности както на показателите, по този начин и на обособените акции обаче могат да се преглеждат като симптом на умозрителен балон в следствие от едновременна парична и фискална агресия посредством ниски лихвени проценти и висок бюджетен недостиг.

Наред със спада на фондовите пазари в американската стопанска система породи и друго нетипично събитие – доближаване сред по-краткосрочните и по-дългосрочните лихвени проценти. През декември лихвените проценти по 2-годишнните и 5-годишните облигации се изравниха (2,83%), до момента в който спредът (разликата) сред 10-годишните и 2-годишните се намали до едвам 0,15%. Наличието на подобен развой демонстрира, че огромна част от вложителите чакат стесняване на стопанската система.

Следващата стъпка е лихвените проценти по краткосрочните държавни облигации да стартират да надвишават тези по по-дългосрочните такива. Това би означавало спад на дълготрайните вложения, защото рискът от тях няма да се компенсира с по-голяма възвръщаемост. Историческият опит демонстрира, че сходно развиване предшества и петте рецесии, които са се случили от 1980 година насам в Съединените щати.

Факторите, които влияят в тази посока, са няколко. Повишаването на митническите ставки от страна на Съединени американски щати и ответната реакция на директно засегнатите страни основават усложнения пред интернационалната търговия. Оказва се, че тези мита са нездравословни даже за компаниите, които би трябвало да пазят от интернационална конкуренция. Така американските компании плануват намаление на капиталовата си интензивност.

Същевременно предварителните данни демонстрират мощен спад на износа за Китай, който през месец декември 2018 година се намалява с 35,8% на годишна база, до момента в който вносът е по-нисък с 3,5%. Така комерсиалният недостиг за цялата 2018 година с тази страна се усилва със 17% по отношение на 2017 година, като доближава 323,3 милиарда $, което е най-високата му стойност след 2006 година

Друг фактор е повишението на разноските за обслужване на американския държавен дълг. През интервала октомври 2017 – септември 2018 година (американската фискална година) те надвишават 523 милиарда $ в среда на към момента ниски лихви. По-нататъшното повишение на главните лихвени проценти ще се отрази и върху разноските за финансиране освен за страната, само че и за компаниите и семействата. Това обаче ще усили бюджетния недостиг, а въпреки това ще покаже неефективността на някои към този момент подхванати планове. Съчетанието сред голяма задлъжнялост (публичният дълг надвишава 21,5 трилиона долара) и възходящи лихвени проценти води до все по-голяма накърнимост на стопанската система като цяло. Все отново данните за третото тримесечие демонстрират позитивен напредък по отношение на предходното, който е движен от частните вложения и ползване. Инвестициите обаче се усилват заради натрупването на ресурси от неосъществена продукция, а също така износът се намалява.

Европейски Съюз и еврозоната


 14-200

Според данни на Евростат през третото тримесечие на 2018 година стопанската система на еврозоната се уголемява, само че с едвам 0,2% по отношение на предходното. Спрямо миналата година обаче темповете се забавят, въпреки че към момента са позитивни. Икономическият напредък в Германия към този момент е негативен по отношение на предходното тримесечие, което се случва за пръв път от 2015 година Подобна е обстановката в Италия. При по-големите стопански системи само във Франция растежът се форсира, само че е прекомерно невисок.

Индустриалното произвеждане спада на годишна база през ноември с 3,3% в еврозоната и с 2,2% в Европейския съюз. В еврозоната производството на сила се намалява с 5,2%, на капиталови артикули – с 4,5%, на артикули за продължително ползване – с 3,5%, на артикули за междинно ползване – с 3% и на нетрайни потребителски артикули – с 0,1%. Същевременно обаче данните за търговията демонстрират позитивно развиване по отношение на миналата година. През интервала януари – ноември 2018 година и износът, и вносът от главните търговски сътрудници – Съединени американски щати и Китай, се усилват на годишна база. Въпреки това растежът на тези индикатори през последните месеци е по-нисък от този през първата половина на 2018 година

В Германия съгласно сезонно и календарно изгладените данни производството в индустрията се намалява през втората половина на 2018 година През ноември индустриалното произвеждане като цяло (включително и строителството) се намалява на годишна база с 4,7%, а оборотът в индустрията – с 5,6%. Това съответствува с краткосрочната наклонност при тези индикатори през интервала септември – ноември 2018 година

Втората по огромните стопанска система в еврозоната, Франция, също е изправена пред съществени провокации. Въпреки високите данъчни ставки и позитивния стопански напредък бюджетният недостиг остава висок. Според обичайно оптимистичните упования на Европейската комисия той ще бъде надлежно 2,6% и 2,8% по отношение на брутния вътрешен артикул през 2018 и 2019 година По този метод общественият дълг ще бъде към 98,5% от Брутният вътрешен продукт, т.е. не се чака подобрението му.

Френското население изрично сподели неодобрението си за по-нататъшно повишение на налозите, което обаче може да се наложи за финансиране на несъразмерните обществени разноски.

В Италия бюджетните проблеми също са на дневен ред. След напън от Европейска комисия държавното управление направи известни отстъпки във връзка с скъпо струващите ограничения в бюджета за 2019 година, само че дефицитът все пак остава висок и може да надвиши прага от 3% от Брутният вътрешен продукт през тази година. Това се съчетава с най-големия държавен дълг в еврозоната, който покачва в допълнение уязвимостта на стопанската система. Ситуацията се утежнява в допълнение от проблемите с банковата система на страната и неналичието на структурни промени. Всичко това не разрешава на стопанската система да пораства даже при удобна обстановка.

Ситуацията по отношение на напускането на Европейски Съюз от страна на Обединеното кралство е източник на спомагателна неустановеност. Все още съществува въпреки и минимална възможност страната да остане в Европейски Съюз, което би повишило доверието в съюза. Дори напускането да се случи, както е планувано, ще има временен интервал, през който съществуващите правила за търговия и вложения ще останат годни, което ще бъде от изгода и за двете страни.

Китай


Стойностите на знака за доверието на бизнеса на Организацията за икономическо съдействие и развиване се намаляват през последните месеци, като трайно се намират под дълготрайната междинна. Същевременно потребителите са настроени оптимистично по отношение на положението на стопанската система, само че в по-малка степен в сравнение с преди година. Показателят, подсказващ за смяна в посоката на стопанската система, е с трайни стойности под междинните, което значи закъснение през идващите месеци.

Заедно с това Организацията за икономическо сътрудничество и раз предвижда закъснение на икономическия напредък през 2019 година по отношение на миналата, само че въпреки всичко опазване на висок ритъм. Факторите за това са свързани с комерсиалната война със Съединени американски щати. Тя се отразява както непосредствено върху опциите за експорт на китайските компании, по този начин и при присъединяване им във вериги на добавена стойност от интернационалните компании, които са изправени пред закъснение на световното търсене на своите артикули. Друг симптом за забавянето на растежа е спадът на вътрешното търсене. Така през декември вносът в страната се намалява със 7,6% на годишна база. От друга страна износът спада с 4,4% на годишна база поради по-ниското търсене от останалия свят, като упованията на множеството анализатори са, че това развиване ще се резервира през идващите тримесечия.

Изводи


Прегледът на множеството публични източници на прогнози демонстрира, че те плануват по-бавни, само че позитивни темпове на напредък на огромните стопански системи по света през 2019 година по отношение на миналата година. Все отново те ревизират прогнозите си надолу по отношение на предходните им версии. Следователно упованията са по-малко оптимистични в сравнение с преди половин година. Институциите като Европейската комисия, Международния валутен фонд, Организацията за икономическо съдействие и развиване обаче имат за цел да поддържат икономическата и финансова непоклатимост. Поради това за тях е по-важно да не основават в допълнение напрежение на пазарите посредством отрицателни прогнози даже при риск те да са неточни. Така съгласно наличните данни все още вероятността за криза в еврозоната и Съединените щати се усилва.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР