Прогнозата за северозападната част на Черно море до 13 юли

...
Прогнозата за северозападната част на Черно море до 13 юли
Коментари Харесай

Актуална информация за чистотата на морската вода

Прогнозата за северозападната част на Черно море до 13 юли се резервира удобна , като евентуалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна. Това оповестиха от Министерство на околната среда и водите.

Към днешна дата цифровото моделиране и сателитното наблюдаване не демонстрират възможност за нахлуване на евентуални замърсители в изключителната икономическа зона на България.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обезпечава постоянно наблюдаване на положението на морските води след разрушаването на стената на язовир „ Нова Каховка “, ситуиран на река Днепър на територията на Украйна.

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано ръководство и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров “, както и сателитно наблюдаване, не демонстрират замърсяване на българската акватория с евентуални замърсители в резултат на случая.

Според експертни оценки миксът от днепровски и днестровски седименти, който се наблюдаваше през последните 25 денонощия в украински води, към този момент не е толкоз експресивен, което може да значи, че концентрацията му е намаляла доста и вероятността от замърсяване на Българското Черноморие е на процедура оскъдна.

Басейнова дирекция „ Черноморски регион “ и Регионална лаборатория - Варна към Изпълнителна агенция по околна среда наблюдават ежеседмично положението на черноморските води в три спомагателни пункта в бреговата зона, които бяха избрани в отговор на нововъзникналата обстановка – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг. Министерство на околната среда и водите е в непрекъснат продан на информация с украинските, молдовските и румънските управляващи за евентуално замърсяване на водите в Черно море.

Информацията за резултатите от проучванията са оповестени в прессъобщенията на Министерство на околната среда и водите на 30 юни, 28 юни, 26 юни.

Мониторингът за положението на морските води е съгласуван с Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма за спокойното протичане на туристическия сезон.

Сигнали при вероятни признаци за замърсяване по бреговата ивица могат да се подават на Зеления телефон на Министерство на околната среда и водите: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: [email protected], а по този начин също и на Зеления телефон на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, БД „ Черноморски регион “ – гр. Варна: 0886 406 816.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР