Прогнозата за глобалния растеж е, че 2020 година ще бъде

...
Прогнозата за глобалния растеж е, че 2020 година ще бъде
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Рецесията ще бъде поне толкова сериозна, колкото тази през 2008 година

Прогнозата за световния напредък е, че 2020 година ще бъде на отрицателна територия - ще забележим криза, която ще бъде най-малко толкоз сериозна, колкото тази по време на финансовата рецесия. Но чакаме възобновяване през 2021 година. Това показва шефът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в послание.

По нейните думи вероятното възобновяване на растежа през идната година зависи от това стабилността на здравните системи на всички места по света да бъде подложен във фокуса.

" Икономическото влияние е и ще бъде тежко, само че колкото по-бързо бъде спрян вируса, толкоз по-бързо и по-силно ще бъде възобновяване ", прибавя тя.

По думите на Георгиева развитите стопански системи като цяло са в по-добра позиция да отговорят на идващата рецесия. От друга страна разрастващите се пазари и тези, в които популацията е в категорията с ниски приходи, ще бъдат изправени пред обилни компликации.

" Те са тежко наранени от отлива на капитали, а вътрешната интензивност ще бъде под напън до момента в който тези страни не отговорят на епидемията. Инвеститорите към този момент изтеглиха 83 милиарда щатски $ от разрастващите се пазари от началото на рецесията, което е рекорден отлив ", изяснява още Кристалина Георгиева и добавя:

" В частност ние сме обезпокоени за страните с ниски приходи и високи равнища на задлъжнялост - въпрос, по който работим в тясно съдействие със Световната банка. ".

Според ръководителя на МВФ дейностите на страните в посока на изключителните фискални ограничения за стимулиране на здравната система и поддръжка на засегнатите страни и служащи са стъпка в вярната посока. " Ще е належащо и още изключително на фискалния фронт ", счита Георгиева. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР