Прогнозата на Министерството на земеделието е за 25% увеличение на

...
Прогнозата на Министерството на земеделието е за 25% увеличение на
Коментари Харесай

Министерство на земеделието прогнозира 25% увеличение на цената на хляба

Прогнозата на Министерството на земеделието е за 25% нарастване на цената на хляба до края на годината. Това разгласи на откриването на конгрес за земеделска техника край Стара Загора отрасловият министър Иван Иванов.

Войната в Украйна, високите равнища на енергоносителите и желанието на зърнопроизводителите за облага са главните фактори съгласно земеделският министър Иван Иванов, които ще въздействат на цената на хляба. Според него обаче до новата годишна продукция няма съображение за фрапантен скок в цената на насъщния. Иван Иванов уточни, че земеделското министерство ще продължи да компенсира стопаните, с цел да ограничи възможното бъдещо нарастване за потребителите. Сред ограниченията са и смяна в Данък добавена стойност за главните храни.

„ Няма заплаха от зърнена рецесия. Новата годишна продукция ще подсигурява потребностите на България “, сподели още земеделският министър. Той увери, че на този стадий няма никакви ограничавания за износа на зърно от България. Пред събралите се аграрни производители от района и страната Иван Иванов оповести, че до края на месец май България чака Европейска комисия да се произнесе по настояването до 5% от програмата за развиване на селските региони да бъде отделяна за непосредствено подкрепяне на стопаните.

Според земеделския министър желанието на страната да изкупува количества с пшеница и слънчоглед за гарантиране на продоволствените потребности на страната не закъснява. Очаква се изговаряне на Агенцията по вписванията, с цел да започва процедурата, за която страната отдели 1,1млрд.лв.. Идеята бе оповестена при започване на март и макар няколкото периода обаче към момента не е стартирала. Иван Иванов посочи, че процедурата се уточни, с цел да дава отговор на настоящата нормативна уредба.

Припомняме, че концепцията на държавното управление срещна острата рецензия от страна на бранш зърнопроизводство. От сектора дефинираха като непазарни избраните от държавното управление оптимални цени от 570лв. за звук пшеница и 1400лв. за звук слънчоглед, на които ще бъдат закупувани 750хил. тона хлебна пшеница и 350хил. тона маслодаен слънчоглед. Министър Иванов не даде явен отговор на въпроса дали заложените оптимални цени от страната ще бъдат изменени в светлината на скока по тържищата, където пшеницата към този момент трайно надминава 400 евро за звук.

„ Тази интервенция се прави със глобата на Министерството на финансите. Предстоят диалози. Със сигурност не сме закъснели. У нас все още от остарялата годишна продукция са останали към 1млн. тона пшеница “, съобщи земеделският министър.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР