Прогнозата е осезаемо поскъпване при повечето лекарства да има в

...
Прогнозата е осезаемо поскъпване при повечето лекарства да има в
Коментари Харесай

Нов удар по джожа: Скачат цените и на лекарствата

Прогнозата е осезаемо повишаване при множеството медикаменти да има при започване на 2023 година

Както и при всички останали артикули, наподобява инфлацията се отразява и върху цените на медикаментите. Те стават все по-високи. На този декор през цялата минала седмица имаше серия от митинги на медицински чиновници, които упорстват за увеличение на заплатите.

Най-сериозен растеж в цените има при по този начин наречените „ нерегулирани артикули ”. Това са хранителни добавки, хомеопатия, медицински консумативи и козметика. Увеличение, въпреки и по-слабо, се следи и при медикаментите, отпускани без рецепта. Пример за това е медикамент, който пациентите доста постоянно употребяват при остра и суха кашлица. Ако при започване на годината опаковка от него е коствала към 8 лева, към днешна дата цената ѝ е близо 10 лева, показва NOVA.

Около 10% нагоре - толкоз е междинната разлика в цените по отношение на януари, пресмятат фармацевти. Най-осезаемо е нарастването в цените на препаратите против настинка, грип или признаци на COVID-19. С до 2 лева са поскъпнали най-масовите аналгетици, таблетки за смучене при болки в гърлото, витамини, спрейове за нос.

Хранителните добавки и козметиката също означават огромен скок в цените, признават фармацевтите.

Причината - липсва регулация от страна на страната, такава, каквато работи при медикаментите. Изключения, обаче, има и тук - от към 500 медикамента от Позитивния лекарствен лист, близо 90 са с нови, по-високи цени.

Според настоящата регулация цената на медикамент може да се подвига единствено един път в годината, след утвърждение на Агенцията по медикаментите. От здравното министерство оповестиха, че до септември тази година е позволено нарастване в цените на 60 типа лекарствени продукта, отпускани с рецепта. За съпоставяне през 2021-ва скок е имало единствено при 34 медикамента.

Прогнозата е осезаемо повишаване при множеството медикаменти да има при започване на 2023 г.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР