Прогнозата е, че и декември ще бъде по-топъл от обичайнотоЗимата

...
Прогнозата е, че и декември ще бъде по-топъл от обичайнотоЗимата
Коментари Харесай

Климатолог: Може да очакваме сняг преди Коледа

Прогнозата е, че и декември ще бъде по-топъл от нормалното

Зимата ще застигне нашите географски ширини евентуално след Никулден, а във второто десетдневие от декември, преди Коледа, може да падне сняг. Това предвижда пред Труд климатологът д-р Симеон Матев от катедра “Климатология, хидрология и геоморфология ” към Софийския университет “Св. Климент Охридски ”.

По думите му ноември сигурно ще влезе в статистиката като топъл месец, поради позитивните температури, като се чака тази наклонност да се резервира и през декември. На този декор наподобява, че зимният интервал ще настъпи в средата на новия месец.

“Засега, макар че е малко рано, най-вероятно е декември да бъде със междинни температури над нормата. Но това не изключва през месеца да имаме и интервал с чисто зимно време. Към този миг наподобява, че декември ще стартира със сравително топло време, само че сякаш късмет за зимно време със снеговалежи в равнините в това число. Може би това ще бъде през второто десетдневие, когато има нараснала възможност за зимни стойности на температурите и валежи от сняг. Дотогава има повече от 20 дни, само че чисто преднамерено наподобява, че през този интервал е допустимо зима на нашите ширини ”, изясни Матеев.

Той обаче посочи, че е рано за съответни параметри като минимални и оптимални температури, какъв брой количеството сняг ще падне и дали ще се резервира.

“Този леден интервал най-вероятно ще стартира още в края на първата десетдневие, след 6-и. От тази позиция, в случай че тогава се натрупа по-дебел сняг, той може да остане и за Коледа. Но има и вид, в случай че се осъществя този студент интервал в средата на декември, към Коледа да настъпи стопляне, а по-късно захлаждане ”, предвижда Матев.

Дъждове и мъгли за късна есен

Опасни феномени през седмицата

След предизвестията за рисково време през днешния ден, от на следващия ден температурите ще стартират да се връщат към нормалните за ноември и оптималните ще са сред 10 и 15 градуса. “Във вторник ще има отмора от преваляванията, ще има раздрана облачност, даже слънчеви моменти и температуте още веднъж сред 10-15 градуса, сутринта ще е обикновено студено - минималните температури ще са сред 0 и 5 градуса. Тоест ще замирише на късна есен ”, посочи климатологът д-р Симеон Матев.

Това време обаче ще се задържи за малко, тъй като от запад ще приближи следващият циклонален ураган, който изначало още веднъж ще ни затопли с южни ветрове, само че преминавайки последователно в сряда и четвъртък, температурите още веднъж ще падат до естествените за ноември. “Всичко това ще е съпроводено с превалявания. Този път по-интентензивни и по-големи количества ще бъдат в Централна и Южна България, където ще паднат сред 25-30 литра на кв. м. С изтеглянето на този циклонален ураган в петък и събота ще е по-спокойно времето. Вятърът ще отслабне, температурите ще са близки до 0 заран, с условия за краткотрайни мъгли, следобяд с раздрана облачност ”, изясни ученият.

В петък и събота температурите оптимално ще бъдат от 8 до 13 градуса, които са естествени за края на ноември. “Ще влезе времето в норма, само че поради огромните позитивни аномалии, които имахме през множеството дни досега, като цяло ноември ще излезе с много сериозна позитивна особеност, т.е. ще бъде сигурно топъл месец по отношение на нормите ”, означи Матев.

По области

Жълт и оранжев код на следващия ден

Жълт код за множеството области в Западна, Южна и Източна България е разгласен за на следващия ден. Ще има краткотрайни, само че интензивни превалявания, като предстоящото сумарно количество дъжд ще е сред 15-20 л/кв. м. Не са изключени и гръмотевици, което е нетипично за интервала от годината. Оранжев код е разгласен за една област - Благоевградско, където би трябвало да чакат обилни по количества дъжд, съпроводени от мощни пориви напразно и засилена гръмотевична активност. Валежите могат да доближат до 25-40 л/кв. м.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР