Прогноза за лихвения процент по сметката на CD: Какво прогнозират експертите за тази година, 2024

...
В този инфлационен период Федералният резерв повишава лихвените проценти, за
Коментари Харесай

В този инфлационен период Федералният резерв повишава лихвените проценти, за да се опита да охлади икономиката. На фона на тези повишения на лихвените проценти, които пряко влияят върху цената на вземането на заеми от банките една от друга, лихвените проценти за неща като ипотеки и кредитни карти също се покачват. По-високите лихвени проценти обаче не трябва да бъдат тотално отрицателни за потребителите. За тези, които имат способността да спестяват пари, тези обстоятелства също съвпадат с по-високи доходи за спестовни сметки като депозитни сертификати (CD).

По-специално, краткосрочните компактдискове, а именно едногодишните компактдискове, имат сравнително високи лихвени проценти в момента. Не е необичайно да намерите компактдискове, които плащат над 5% годишен процент на доходност (APY). Но ще се задържат ли тези цени на CD за дълго? Могат ли да стигнат още по-високо? Или скоро ще започнат да намаляват?

Прогнозите могат да бъдат трудни, но въз основа на наличните данни експертите до голяма степен са съгласни с общата посока на цените на CD, както ще разгледаме в тази статия.< /p>

Вижте каква лихва по CD бихте могли да спечелите от парите си тук днес.

Прогноза за лихвения процент по сметката на CD за 2023, 2024

Ето какво казаха експертите, с които говорихме прогнозират за остатъка от тази година и до 2024 г.

Прогнози за лихвения процент на CD за 2023 г.

С инфлацията, показваща признаци на охлаждане, и много експерти прогнозират минимални, ако има такива, повишения на лихвените проценти от Федералният резерв за останалата част от 2023 г. лихвите на CD може да останат относително стабилни.

„Въз основа на последните тенденции, които наблюдаваме, както и на очакваните движения на лихвите за остатъка от годината, които експертите прогнозираме, очакваме процентите на CD до голяма степен да останат постоянни или най-много малко по-високи до края на 2023 г.“, казва Били Чо, пазарен лидер в Citi.

Това е така, защото Федералният резерв има непряк , но силно, влияние върху лихвите по CD и други видове банкови лихви. Федералният резерв влияе на цената на банките, които вземат заеми една от друга, което след това се отразява на ставките, при които финансовите институции отпускат пари на клиенти. За да привлекат депозити, които след това да ги отпускат при по-високи лихви, финансовите институции обикновено повишават лихвите за спестовни продукти като компактдискове.

Мнозина обаче очакват Фед да е към края на своя цикъл на затягане.

„Пътят на лихвите по CD ще отразява действията на Фед“, казва Джил Фопиано, президент и главен изпълнителен директор на O'Brien Wealth Partners. „Ако спрат да се повишават, процентите на CD вероятно ще останат на или близо до сегашните нива. Малко вероятно е те да паднат, докато Фед не започне да намалява лихвите.“

Ако процентите се задържат относително стабилни в близко бъдеще , това може да бъде стимул за спестителите да действат сега.

„Това, което виждаме, показва, че спестителите трябва да проучат и да заключат някои от атрактивните високолихвени 12- и 24-месечни лихвени проценти, които са в момента налични, преди лихвите в крайна сметка да започнат да падат“, казва Бен Маклафлин, президент на САЩ в Raisin.

Започнете с CD сега и започнете да печелите повече пари.

Прогнози за лихвените проценти на CD за 2024 г.

Следващата година историята може да се промени малко за компактдискове. Експертите обикновено прогнозират низходяща тенденция на лихвите, особено за краткосрочните CD-та, въпреки че пътят може да се промени в зависимост от това как се развиват икономическите условия.

„По-трудно е да се прогнозират лихвите в по-дългосрочен план, като се има предвид как икономическата среда беше динамична. Въпреки това икономическите условия обикновено са циклични и е вероятно да видим намаляване на инфлацията през 2024 г.“, казва Чо. „Тези два фактора от своя страна ще окажат влияние върху паричната политика и движенията на лихвените проценти, което вероятно ще намали лихвите по депозитите за компактдискове и други спестовни средства през следващата година.“

Ако Фед започне да намалява лихвите, това може да се промени текущата необичайна динамика на краткосрочните CD-та, които обикновено плащат по-високи лихвени проценти от дългосрочните CD-та.

„Тъй като лихвените проценти в крайна сметка започнат да се охлаждат, прогнозираме, че спестителите ще започнат да виждат по-дългосрочни CD-та с стават достъпни по-добри цени. В крайна сметка 5-годишните компактдискове ще плащат повече от 1-годишните компактдискове. Въпреки че това се счита за „нормално“, не е това, което виждаме в момента“, казва Маклафлин.

По-дълго- срочните компактдискове могат дори да изпитат повишаване на лихвените проценти, тъй като Фед намалява баланса си.

„Това просто означава, че Фед ще продължи да продава дългосрочни облигации на пазара, като по този начин увеличава предлагането, намалявайки облигациите цена и повишаване на доходността“, казва Ърни Гос, професор и председател на Джак А. Макалистър по регионална икономика в университета Крейтън.

И така, за да привлечете депозити, които се конкурират с други видове дългосрочни фиксирани доходи, дългосрочните цени на CD могат да се повишават или поне да падат с по-бавни темпове от краткосрочните цени на CD.

Сравнете своите краткосрочни и дългосрочни опции за CD тук, за да научите повече.

< h2>CD алтернативи, които трябва да знаете

Дори ако лихвените проценти по CD се задържат за известно време, спестителите и инвеститорите могат да обмислят няколко други вида финансови продукти въз основа на техните ситуации.

Например , „ако не искате да се справяте с блокиране, лихвите на паричния пазар също са на най-високите си нива от десетилетие, но също ще спаднат, когато Фед в крайна сметка намали лихвите“, казва Фопиано. „Съкровищните бонове също са безопасен вариант за тези, които може би търсят потенциалните ползи от диверсификация, които облигациите могат да осигурят, заедно с атрактивна текуща доходност.“

Друга възможност за тези, които се притесняват от загуба на пари поради постоянната инфлация, е I-облигации.

„Инвеститорите могат да закупуват I-облигации на Министерството на финансите на САЩ чрез U.S. Treasury Direct без комисионна. Всеки инвеститор е ограничен до $10 000 на година. Доходността редовно се коригира нагоре, когато инфлацията се покачва и неизпълнението рискът е практически нулев“, казва Грос.

А за тези, които искат да инвестират в компактдискове, но се притесняват от избора на грешни условия, изграждането на стълба за компактдискове може да помогне. След това, докато CD-тата узреят, можете да преоцените къде да вложите тези пари въз основа на икономическите условия по това време.

Например, някой, който иска да инвестира $8000, може да ги раздели на $2000 на части и да инвестира в четири CD с фиксиран лихвен процент със срокове от шест месеца, девет месеца, 12 месеца и 24 месеца След първите шест месеца първоначалната сума на инвестицията, включително натрупаната лихва, се изплаща и може да бъде реинвестирана при най-високия наличен лихвен процент, “ казва Маклафлин.

Също така, ако лихвените проценти паднат за компактдискове и други видове спестовни сметки и фиксиран доход, инвеститорите може да се насочат повече към активи като акции. Но не е нужно да избирате само една инвестиционна категория. Можете да диверсифицирате с компактдискове, държавни облигации, акции и други видове активи, така че дори ако лихвените проценти тръгнат в неочаквана посока, може да сте в по-добра позиция да устоите на тези промени.

Каквото и да изберете, не забравяйте сравнете лихвени проценти, такси и риск, за да можете да оптимизирате парите си. Говоренето с доверен съветник също може да помогне, когато става въпрос за вземане на тези решения.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР