Прогноза за драстично поскъпване на водата от Нова година. Цената

...
Прогноза за драстично поскъпване на водата от Нова година. Цената
Коментари Харесай

Задава се шоково поскъпване и на водата, може да скочи с 30%

Прогноза за фрапантно повишаване на водата от Нова година. Цената й може да се усили до 30 на 100 приблизително за страната поради скъпия ток, който заплащат ВИК сдруженията. Това разгласи пред bTV ръководителят на Съюза на ВиК операторите Ангел Престойски.

В Разград водата е измежду най-скъпите в страната, а потребителите са безапелационни - не могат да понесат ново нарастване.

Местното ВИК пресмята, че водата следващата година би трябвало да се усили от сегашните 3,63 за кубик на над 4,50 поради скъпия ток.

„ Дружеството към този момент е натрупало съществени обвързване за доставка на електрическа енергия към „ Енерго-Про “, към сегашния миг те са толкоз, колкото е и месечния оборот “, изясни Стоян Иванов – шеф на „ Водоснабдяване – Дунав “.

От Съюза на ВИК операторите обясниха, че обезщетенията дадени от страната поради скъпия ток не са задоволителни.

„ Ако вземем единствено електрическата силата – разликата от утвърдените цени до това, което плащаме е 302 лв., тъй че тези 110 лв. са добре, само че още 200 лв. няма от къде да бъдат открити “, показва Ангел Престойски.

От ВИК холдинга виждат и други решения.

„ Преминаване на ВиК бранша на контролиран пазар, т.е. ние да можем да получаваме устойчива цена на силата, която използваме за избран интервал от време. Друг вид е да бъде направен обезщетителен механизъм за компенсиране на разликата сред пазарната цена и цената, която ни е утвърдена в бизнес проектите “, отбелязва Кънчо Кънчев от Българския ВиК холдинг.

От районното министерство пък показват:

„ Държавните ВиК сдружения в страната са застрашени от банкрут поради високата цена на електрическата енергия и неналичието на схващане от страна на Комисията за енергийно и водно контролиране, която отхвърля да предприеме дейности, с които да отбрани операторите, макар наличните законови разпореждания “.

А съгласно регулатора липсва нормативна опция да се преразгледат в този момент настоящите цени. Посочват, че следва и утвърждение на нови бизнес проекти

Честото и непредвидено в допълнение повишение на цените на ВиК услугите за потребителите отвън утвърдените бизнес проекти крие обилни опасности за потребителите на ВиК услуги “, се показва в позиция на КЕВР.

Окончателното решение за цените на ВИК услугите ще бъде на регулатора.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР