profit.bgСкандалът между САЩ и Дания продължава да се разраства, след

...
profit.bgСкандалът между САЩ и Дания продължава да се разраства, след
Коментари Харесай

Ето защо САЩ искат да купят Гренландия

profit.bg

Скандалът сред Съединени американски щати и Дания продължава да се разраства, откакто датската министър-председателка Мете Фредериксен съобщи, че концепцията на Тръмп да купи Гренландия е неуместна, написа Reuters.

Това принуди Тръмп да анулира плануваната си за идващия месец аудиенция в Дания.

Американският президент удостовери в неделя пред публицисти, че неотдавна в действителност е обмислял опцията да купи Гренландия, а икономическият консултант на Белия дом Лари Къдлоу съобщи, че Гренландия има стратегическо местонахождение и е богата на скъпи запаси.

Президентът на Съединени американски щати посочи, че думите на Фредериксен не са били приятни и че тя е можела просто да каже " не ", отбелязва Франс прес.

От Washington Post даже осведомиха през вчерашния ден, че Съединени американски щати са били подготвени са дават по 600 млн. $ годишна дотация на Дания, само че също по този начин е обсъждана и опцията да се даде и еднократна по-висока сума, с която да се подсигурява придобиването на Гренландия.

Защо обаче Гренландия е толкоз значима?

Идеята Гренландия да бъде закупена от Америка не е нова: още през 1946 година президентът Хари Труман прави тъкмо подобен опит, като предлага 100 млн. $ в злато.

Една от аргументите Съединени американски щати да желаят Гренландия са нейните естествени запаси, написа CNBC. Другата e възходящото геополитическо значение на острова. Заради климатичните промени и топенето на ледовете естествените благосъстояния ще бъдат по-лесно налични, а в най-скоро време ще бъдат открити нови транспорни коридори, които фрапантно ще понижат времето за пътешестване в морската търговия.

Не бива да се не помни, че зад Гренландия е ситуирана Арктика – един от дребното към момента неусвоени от индивида райони в света.

Днес Гренландия се населява от 58 000 поданици. Това е най-големият остров в света, като от 1979 година Дания дава известна автономност, а от 2009 година гренландците са приети като обособена нация според интернационалното право.

Островът е богат на естествени благосъстояния, измежду които въглища, цинк, мед, желязна руда и редица редки минерали, написа CNBC. Въпреки извършената експедиция, чиято цел беше да пресметна ресурсите на нацията, същинското им количество не е известно.

Китай също прояви интерес към Гренландия преди година, като бе изявено желанието да се сътвори така наречен „ Полярен път на коприната “. От най-многолюдната страна в света даже предложиха построяването на три летища, само че по-късно се отхвърли от концепцията, откакто тя провокира безпокойствие у Дания.

Островът е стратегочески значим за доста страни, ето за какво една възможна инвестиция там би означавала по-голямо въздействие за страната, която е направила вложението, споделя Майкъл Шфрада, шеф на Поларния институт към Wilson Center.

“Една дребна инвестиция там може да значи огромно въздействие в международен мащаб “, добавя той.

На Гренландия е ситуирана американска военна база, която е открита през 1943 година

Дали договорката за Гренландия е допустима? Имайте поради, че тя не бе изключена даже от членовете на Кралското семейство на Дания, съгласно които жителите на Гренландия ще би трябвало да решат личната си орис.

Знаете ли, че Аляска, Луизиана и Вирджинските острови са станали американско владеене точно против възнаграждение?

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР