profit.bgПървият в света круизен кораб, задвижван частично с електричество, се

...
profit.bgПървият в света круизен кораб, задвижван частично с електричество, се
Коментари Харесай

Това е първият електрически круизен кораб в света

profit.bg

Първият в света круизен транспортен съд, задвижван отчасти с електричество, се готви да оплава от Северна Норвегия за своя дебютен воаяж, оповестяват от круизния оператор Hurtigruten, предава Reuters.

Хибридният транспортен съд, носещ името Roald Amundsen, може да побере 500 пасажери, като е планиран да плава в тежки климатични условия.

Кръстен на името на норвежкия откривател Руал Амундсен, който първи доближава Южния полюс през 1911 година, корабът ще отплава през тази седмица, като ще мине през Аляска, преди да стигне до Антарктида през октомври тази година.

Корабът разчита съвсем напълно на мотор с вътрешно горене, само че може да се движи единствено посредством батериите си в продължение на 45-60 минути в идеални атмосферни условия, споделя изпълнителният шеф на Hurtigruten Даниел Скелдам. 

Компанията пресмята, че батериите могат да редуцират потреблението на гориво и да понижат нездравословните излъчвания с 20% по отношение на кораби, които разчитат само на мотори с вътрешно горене. 



“Проектиран е да взима непотребната сила от моторите и да я съхранява в батериите, когато корабът не се нуждае от нея, след което да я вкарва назад в моторите, когато корабът има потребност от това – това е метод да понижим излъчванията доста, без да имаме налични станции за зареждане ”, споделя Скелдам.



Компанията, която оперира круизни линии в Норвегия, е почерпила ентусиазъм от хибридните фериботи в страната и от възходящия интерес към електрическите коли.

Засега обаче корабите, задвижвани с електричество, се намират в своята ранна фаза на развиване и не могат да предложат изминаване на огромни дистанции, защото малко пристанища оферират станции за зареждане.

„ Очакваме батериите да бъдат значима част от корабоплаването в идните години, само че несъмнено, не чакаме нашите кораби да могат да оперират единствено и само на акумулатори, защото корабът може да плава 18-20 дни в зони, в които няма точки за зареждане ”, споделя Скелдам.

От Hurtigruten чакат инфраструктурата да се усъвършенства по нейните нормални направления около норвежкото крайбрежие, като понастоящем услуги по зареждане на акумулатори се оферират само в Берген - втория по-големина град в Норвегия.

Бъдещето на батериите за огромни кораби също по този начин зависи от това дали производителите могат да основат по-леки и мощни системи.

„ Очакваме гражданска война при батерийната технология за кораби, чакаме батериите да бъдат по-леки, по-ефективни и заради това заделяме повече пространство за инсталиране на акумулатори, когато станат по-ефективни ”, споделя Скелдам.

По думите му компанията е поръчала втори хибриден транспортен съд, който ще дойде по-късно през тази година, като неговите акумулатори ще имат двойно по-голям потенциал от тези на Roald Amundsen.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР