profit.bgДумата небостъргач“ е използвана за описване на висока сграда за

...
profit.bgДумата небостъргач“ е използвана за описване на висока сграда за
Коментари Харесай

Историята на първия небостъргач в света

profit.bg

Думата „ небостъргач “ е употребена за разказване на висока постройка за първи път по време на строителния взрив, разразил се в доста градове на Съединени американски щати в края на 19 век.

Но концепцията за построяването на многоетажни здания надали е нова. В пустинния град Шибам в Йемен има жилищни структури от тиня, високи до 10 етажа, издигнати през 13 век.

В Сан Джиминяно, в италианския район Тоскана, в миналото има повече от седемдесет кули, високи близо 61 метра, всичките издигнати преди XV век.

Преди „ небостъргачът “ да се трансформира в синоним на висока постройка, той се употребява на смешка за всичко, което е високо, да вземем за пример кон или човек, показва Amusing Planet.

В последните години на 19-и век, дружно с икономическия разцвет и прогрес в строителните технологии, постройките стартират да порастват на височина и терминът " небостъргач " се ползва за структурите със стоманена рамка.

Съвременният феномен се развива в Америка, само че ще ви изненадаме, когато ви кажем, че не в Манхатън се издига първият небостъргач. Това се случва в Чикаго през 1885 година, където е издигната първата постройка със скелет от стоманени колони и греди, а не от солидни зидани стени.

Проектирана от проектант Уилям Льо Барон Джени, жилищната постройка е огромно софтуерно усъвършенстване, което диктува строителството на небостъргачи десетилетия напред.

Дотогава постройките са строени с дебели носещи стени. В дизайна на Джени те са тънки, тъй като натоварването на постройката се поема от стоманената рамка. Това разрешава постройките да бъдат по-високи и по-леки от зиданите им събратя с идентични размери и височина.

The Home Insurance Building в Чикаго тежи единствено една трета от това, което би тежала зидана постройка. Когато Джени показва плановете си на общинския съвет, членовете му подхождат с съмнение. Те даже краткотрайно стопират строителството на постройката, с цел да проучат дали в действителност ще бъде постоянна. 

Тя обаче освен е издигната, само че и основава напълно ново архитектурно придвижване, наречено Chicago School. Сградите от този жанр се характеризираха с потреблението на стоманена рамка с обшивка от зидария, което разрешава създаванто на огромни прозорци и лимитирани външни орнаменти.

Движението бързо обгръща Чикаго и до 1893 година - по-малко от 10 години след завършването на The Home Insurance Building, в града към този момент има 12 небостъргача с височина сред 16 и 20 етажа, компактно струпани в центъра на финансовия квартал.

Те бързо се трансформират в туристическа атракция освен поради гледката, която дават от горните си етажи, само че и като атрактивни обекти сами по себе си.

Докато доста от постройките, въодушевени от The Home Insurance Building, към момента стоят на мястото си, източникът на самото ентусиазъм е опустошен през 1931 година, с цел да се направи път за различен небостъргач - Field Building.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР