profit.bgЧовечеството наблюдава звездите от древни времена, но едва наскоро направихме

...
profit.bgЧовечеството наблюдава звездите от древни времена, но едва наскоро направихме
Коментари Харесай

Странни неща в Kосмоса, които не могат да бъдат обяснени

profit.bg

Човечеството следи звездите от антични времена, само че едвам неотдавна направихме огромни крачки в разбирането на галактическото пространство.

Използвайки математика, телескопи и спътници, ние продължаваме да научаваме нови и нови неща за вселената, обкръжаваща нашата дребна синя планета.

Но към момента има още доста какво да научим и доста неща, които не знаем и не можем да разбираем. Голяма част от Вселената е цялостна с мистериозни явления, които са отвън нашето схващане.

Ако ви е любопитно да пътувате измежду звездите и да разберете какво има в мозъците на учените, ето няколко странни неща, които не могат да бъдат обяснени.

Звездни детонации

Когато звездите експлодират, те се трансформират в великански огнени топки, наречени Супернова. Остава тайнственост по какъв начин се случва това.

Астрономите употребяват компютърни симулации, с цел да схванат по-добре механиката на това, което се случва вътре в звезда, когато тя експлодира, само че процесът към момента е мистерия.

Черни дупки

Има доста неща, които знаем за Черните дупки, като това, че са област в пространство-времето, която не може да бъде напусната от нищо, даже от светлината.

Пред учените стоят обаче доста въпроси, като това по какъв начин се образуват и по какъв начин тъкмо всмукват газта и прахта, които са в орбита, когато просто би трябвало да го заобикалят вечно.



Образувание на Марс

Почитателите на НЛО претендират че на Марс има цистерна, базирайки се на въздушна черно-бяла фотография. Може да е такава, само че евентуално е просто необичайно завършен камък.

Горещи Юпитери

Горещите Юпитери са газови колоси, като Юпитер, само че доста по-горещи. Те обикалят извънредно покрай звездите си.

Тъй като нямаме нещо сходно в нашата слънчева система, учените считат, че това е необичайно. Множество загадки се образуват към тези газови колоси, като да вземем за пример по какъв начин са зародили или за какво обикалят толкоз покрай звездите си.

Гигантската пустош

Учените откриха място във вселената, която те назовават " Гигантската пустош ". Това е изцяло празна част от пространството, без никакви галактики и се намира на към 3 милиарда светлинни години от Земята.

Учените не са сигурни какво в действителност е или по какъв начин е останало такова.

Тъмна материя

Това остава една от най-големите мистерии в Космоса. Смята се, че съставлява 27 % от Вселената и стои зад всички невидими субстанции. Но има доста неща, които към момента не знаем за нея.

Марс

Марс е планета с всевъзможни загадки. Много учени считат, че тя има доста по-дебела атмосфера от CO2.

Някои мислят, че неналичието на магнитно поле води до слънчеви ветрове, пренасящи атмосферата й в пространството.

Учените считат, че огромна част от планетата е направена от метан, само че не знаят от кое място идва той.

Една от опциите е този източник да е биологичен, както е на Земята, и на Червената планета също да живеят някакви метаногени.

Голямото алено място на Юпитер

Вярвате или не, има доста " Голямо алено " място на Юпитер, което не можем да разбираем. Макар да знаем за него от над 300 години, не сме научили повече от обстоятелството, че е грамаден по мащабите си вихър – антициклон, а скоростта на ветровете вътре в петното надвишава 500 км/ч.

Бели дупки

Ако черните дупки объркаха главата ви, ето малко и за белите дупки. Докато черните изсмукват всичко и не му разрешават да избяга, белите могат да бъдат остарели черни дупки, които изхвърлят всичко, което в миналото са държали вътре.

Но това е единствено една доктрина. Друга доктрина твърди, че " бялата дупка " може да бъде портал сред измеренията.

Великият атрактор

Първоначално открит през 70-те години, той остава мистерия, тъй като е навръх място, наречено " Зона на отбягване ". Зоната на отбягване е средата на нашата вселена, където има толкоз доста прахуляк и газ, че не можем да виждаме оттатък него.

Единственият метод да го забележим е посредством рентгеново и инфрачервено осветяване.

Пръстените на Сатурн

Научихме доста за пръстените на Сатурн с помощта на Касини. Но към момента има доста неща, които не можем да разбираем. Знаем, че те са направени от вода и лед, само че не и по какъв начин се образуват или на каква възраст са.

Тъмна сила

Тъмната сила е предполагаем материал, който учените настояват, че е част от все по-разширяващата се галактика, само че в действителност никой не схваща какво е това.

Наскоро някои астрономи излязоха с теорията, че Тъмната сила изобщо не съществува и че Вселената не форсира, както в миналото сме си мислели.

Правоъгълна вселена

През 2012 година астрономите откриха много необикновена вселена, наречена LEDA 074886. Какво й е толкоз странното?

Тя е с правоъгълна форма, а до момента не са открити сходни галактики. Учените считат, че това може да се изясни с гравитационна леща, само че се счита за неправдоподобно.

Комитет за изкуство и култура 8462852

През 2015 година астрономите видяха нещо необичайно в звездата KIC 8462852. Имаше необикновена променлива бляскавост и доста теоретизираха, че това може да се дължи на извънземна мегаструктура.

Но след по-внимателна инспекция учените стигат до заключението, че е допустимо облак от прахуляк, който обикаля към звездата, да блокира светлината на всеки 700 дни. Необходими са обаче повече проучвания.

ASASSN-15lh

ASASSN-15lh е най-голямата звездна детонация, открита в миналото от астрономите. Те имат вяра, че е 20 пъти по-ярка от целия ни Млечен път. Те не са сигурни от коя вселена идва, само че имат вяра, че е на 3.8 милиарда светлинни години.

Все още не се знае и какво или по какъв начин нещо може да създаде толкоз доста сила.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР