ПрофилИван Георгиев работи повече от 14 години за AmRest -

...
Коментари Харесай

На по-бавно кафе

ПрофилИван Георгиев работи повече от 14 години за AmRest - най-голямата самостоятелна компания, оперираща с заведения за хранене в Централна и Източна Европа, още от навлизането ѝ на българския пазар. Това му дава опция да натрупа опит в едни от най-популярните вериги за бързо хранене в света, KFC и Burger King. Професионалната му кариера стартира като чиновник на KFC и се развива до мениджърски позиции в разнообразни отдели на компанията. От 2017 година Иван Георгиев приема поста районен управител на Starbucks за България в сдружението " АмРест Кофи " и е първият сертифициран Coffee Master на Балканския полуостров, като марката, както демонстрира името, още веднъж е показан от AmRest в страната. Иван Георгиев е бакалавър по " Бизнес администрация " и магистър по " Маркетинг мениджмънт " от Университета за национално и международно стопанство. КомпаниятаАмериканската верига за кафе Starbucks започва през 1971 година в Сиатъл с продажба на кафе, чай и подправки. Днес компанията има над 32 000 местоположения 78 страни. В България марката участва от 2008 година, като от 2017 се ръководи от AmRest Coffee. Българското сдружение има над 150 чиновници в 14-те обекта на Starbucks в страната и над 8 млн. лева годишен оборот за пандемичната 2020 година, като година по-рано приходите са били 10 млн. лева Каква беше 2020 година за кафе пазара в България и особено за Starbucks ( " Старбъкс " )? Колко спадна потреблението на кафе в заведенията?
Имах опция да работя в тази сфера и по време на предходната международна финансово-икономическа рецесия (2007-2008 г.), само че тогава беше много по-леко в съпоставяне със сегашната пандемична рецесия. През 2020 най-тежко беше при първото затваряне, обстановката беше шокова за всички, никой не знаеше по какъв начин да реагира. Но след първото затваряне всички ставахме все по-подготвени и по-подготвени. Затварянето за положително или за неприятно се случи три пъти. Спад на продажбите на кафе се следи при всички съперници. По данни на " Евромонитор " при нас се регистрира 20% понижение на продажбите през 2020 спрямо 2019. Пак по данни на " Евромонитор " при останалите съперници спадът е приблизително с 30%. Затова мога да кажа, че в Starbucks се справихме малко по-добре в ръководството на обстановката по време на пандемия. Помогна ни това, че бяхме първите, които предложихме доставка по домовете на подготвени кафе питиета благодарение на нашите сътрудници от Foodpanda и Takeaway. Ние вършим доставки на кафе питиета по домовете и в офиса към този момент повече от две години и половина и за прочут интервал от време бяхме единствените, които го предлагаха. След първия локдаун всички кафе вериги започнаха да го вършат по нашия образец. Ние показахме по какъв начин може да се прави, само че истината е, че изминахме много дълъг път в усъвършенстването на услугата и работихме доста за това в продължение на повече от година. Някой, който стартира да го прави в този момент, би трябвало да знае, че ще му е нужно много повече време, с цел да може да отговори на упованията на клиентите за качество, експедитивност, логистика, защото доставката на кафе питиета е по-различна, по-чувствителна от доставката на храна. По време на пандемията продажбите за у дома скочиха с 400 - 500% спрямо интервала преди пандемията. Сега, макар че към този момент сме отворени, към момента има значителен брой клиенти, които избират да си поръчат кафе напитка за офиса или за у дома. Може би това ще стане трайна наклонност.
Колко обекта на Starbucks бяха затворени по време на изключителното състояние?
- По време на първия локдаун всички наши 14 заведения бяха затворени изцяло. Правилата бяха по този начин разказани, че никой не знаеше по какъв начин да реагира и какви ще бъдат рестрикциите. Имахме интервал от две седмици, в който не работихме даже за доставки по домовете. Това беше извънреден потрес за всички, по тази причина изчакахме известно време, с цел да влезем в някакви правила, в някакъв темп.
Наложи ли се да освобождавате чиновници?
- По време на локдауна не сме освободили нито един човек. Всички наши чиновници са минали през доста образования, само че също така ние сме компания, която извънредно доста държи на човешките взаимоотношения. Ангажирахме се с спомагателни начинания, като въведохме нови процедури за сигурност, дезинфекциране на заведенията, предложихме на чиновниците доста нови материали за кафе културата. Успяхме да обогатим знанията и уменията им.
Ползвахте ли помощ от страната?
- Възползвахме се само от мярката 60:40, която считам, че за нашия бизнес беше добре направена и добре работеща. Не споделям " съвършена ", тъй като съвършени стратегии няма. Не споделям " неприятна ", тъй като по-лошо е никаква поддръжка, в сравнение с 60:40. В началото на интервала, когато всички компании започнаха да аплайват, имаше голямо закъснение, само че по-късно администрацията влезе в темп и нещата започнаха да се случват по-бързо и по-адекватно, за което сме признателни. И това в действителност ни оказа помощ да задържим всички хора. Истината е, че няма компания, която би могла да издържи без помощ 15 месеца в обстановка на непрестанно отваряне - затваряне. Ние сме интернационална компания, имаме централа, която може да ни окаже поддръжка, само че всички други страни бяха в същата обстановка на затворени обекти. Не успяхме да се възползваме от другите стратегии на страната, защото или процедурите бяха тромави и комплицирани, или не влизаме в критериите за кандидатстване. Защото локалните институции ни преглеждат като част от световна конструкция и по по този начин написаните разпореждания ние не се водим малко или приблизително дружество, каквото в действителност сме.
Капитал - брой 23 Какви финансови резултати ще отчетете за 2020 година?
- Продажбите за 2020 доближиха равнища към 8 млн. лв., което е към 20% спад по отношение на 2019 година Но се представяме по-добре по отношение на съперниците. Хубавата вест е, че съумяваме да задържим позитивен финансов резултат, който е много покрай нулата, само че въпреки всичко е позитивен.
Колко са направените до момента вложения за развиване на бизнеса в страната?
- От 2017 до момента вложенията са над 10 млн. лв.. През 2017 имахме пет заведения, сега имаме 14. Освен че отворихме девет нови обекта, бяха ремонтирани четири от съществуващите заведения. Тази година през лятото ще възобновим и последното необновено заведение - това в The Mall в София.
Корона пандемията даде ли отражение върху капиталовите проекти на компанията в България?
- Имахме съответни проекти за разкриване на нови заведения през 2020 година, които не успяхме да изпълним заради неналичието на изясненост дали ще работим непрекъснато, или единствено ще отваряме и затваряме. Но не сме се отказали от вложения в България, защото имаме вяра в капацитета на пазара. Вече започваме още веднъж да преглеждаме визията си за развиване през 2021 до 2025 година, защото някои от проектите, които имахме, към този момент не са съответстващи от позиция на държанието на хората. Затова би трябвало да приспособяваме нашите проекти по отношение на новите настройки след пандемията. Клиентите към този момент търсят повече пространство, повече усамотение, обекти, които да бъдат по-близко до тях. Докато преди сме се насочвали към обекти, които да бъдат по-близо до офиси, към този момент виждаме, че визиите за работа в офис се трансформират. И сега деликатно следим по какъв начин ще продължи тази наклонност и по какъв начин ще се развие работата в офис. Затова може би ще има потребност да преосмислим тактиката си от позиция на местоположения, които са по-скоро свързани с настройките на хора, които желаят не толкоз да дойдат да си вземат кафе, а да седнат, да поддържат връзка, да прекарат прелестно време с другари, с сътрудници - нещо, което им е липсвало досега.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР