Профилактиката има важно значение за борбата с остеопорозата. Това бе

...
Профилактиката има важно значение за борбата с остеопорозата. Това бе
Коментари Харесай

Изследване откри 12 жени с остеопения

Профилактиката има значимо значение за битката с остеопорозата. Това бе доказано от извършените в Регионалната здравна ревизия измервания на костната компактност и телесния състав на 31 дами. От изследвалите се във възрастовата граница от 41 до 50 години две пациентки са диагностицирани с остеопения, от 51 до 60 години остеопения е открита на седем дами, а при тези над 60 години - три случая, както и един на остеопороза.

Остеопения е прогресивно редовно намаляване на костната маса, с утежняване на костната микроархитектура и повишение риска от фрактури. Тя се дължи на дисбаланс сред физиологичните процеси на създаване и разграждането на костта, като при остеопения разграждането взима превес. Остеопенията е промеждутъчен етап сред хубавичко кост и остеопорозата. Съгласно Световната здравна организация тя се дефинира като понижена костна компактност и Т-score сред (-1) и (-2.5).

С нараснал риск за остеопения и остеопороза са дамите в менопауза, мъжете над 70 години, лицата, генетично притежаващи “нежни кости ”, и тези с съществуване на фрактури при кръвните роднини. Ниското тегло в детството и в младата възраст, и смутеното, непълноценно хранене в зрялата възраст подготвят към остеопения и остеопороза. Други рискови фактори са заседналият живот, понижената мускулна интензивност, лимитираното излагане на слънчева светлина и насилствената телесна поза.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР