Профилактиката и превенцията трябва да са основният фокус на българското

...
Профилактиката и превенцията трябва да са основният фокус на българското
Коментари Харесай

„ЛЕВИЦАТА!“: Профилактиката и превенцията трябва да са основният фокус на българското здравеопазване

Профилактиката и предварителната защита би трябвало да са главният фокус на българското опазване на здравето. Те подсигуряват живота на хората и икономисват средства на здравната система. Сред другите основни цели на „ ЛЕВИЦАТА! “ са безотказен достъп до първична и извънболнична помощ в цялата страна, кадрово обезпеченост и промяна, ориентирана към превъзмогване дефицита на медицински експерти. За това се оповестиха здравните специалисти на „ ЛЕВИЦАТА! “ по време на проведената от тях кръгла маса " Здравето на нацията приоритет №1! Дължи ли Държавата профилактика и предварителна защита на болесттите на своите жители? ".

Събитието бе намерено от Татяна Дончева, лидер на листите на  „ ЛЕВИЦАТА !   в 23 МИР София и 4 МИР Велико Търново, която акцентира смисъла на тематиката и нуждата от незабавни дейности за възстановяване на опазването на здравето в България.

„ “, съобщи доктор Лидия Чорбанова, която е лидер на листата на  „ ЛЕВИЦАТА !  в 13 МИР Пазарджик.

Според здравните специалисти на  „ ЛЕВИЦАТА !  е належащо да се предизвикват законодателни промени в Закона за здравето и в Закона за държавния бюджет, които да разрешат целево финансиране на активността по превенеция и профилактика на здравето и обществено значимите болести.

По думите на доктор Лидия Чорбанова предварителната защита ще облекчи здравната система и ще направи разноските за лекуване по-малки. И добави, че 1 лева вложен в профилактика икономисва 20% от разноските за лекуване.

Доц. Атанас Мангъров, който е в кандидатската листа на 24 МИР София, разиска смисъла на предварителната защита на болесттите при децата и предложи съответни ограничения за възстановяване на детското опазване на здравето, в това число по-добър достъп до медицински услуги и просветителни стратегии за родителите. „ “, сподели доцент Мангъров.

По думите му заплащането на медицинския труд би трябвало да бъде контрактувано и да подхожда на квалификацията, стажа и натовареността. Системата на клиничните пътеки, която е въведена в българското опазване на здравето е извънредно порочна и довела до сериозен дисбаланс в специалностите на лекарите, като в някои специалости те са прекалено доста, а в други няма никой, добави още той. Доц Мангъров съобщи, че  „ ЛЕВИЦАТА !   ще работи и за въвеждане на възнаграждение на нощния и на незабавния труд. По този метод страната ще може да подсигури лекари и медицински сестри за едни от най-непривлекателните специалности.

Д-р Цветеслава Гълъбова, лидер в листите на  „ ЛЕВИЦАТА !  се концентрира върху положението на психиатричното опазване на здравето в България, като посочи провокациите при лекуването на зависимости и нуждата от промени за възстановяване на услугите в тази област. „ За страдание се следи изразен декаданс в системата на психично-здравната помощ. Въпреки обявяванате години и дни на психологичното здраве, политики по предварителна защита и профилактика липсват. У нас се отделят под 3% от бюджета за опазване на здравето, т.е. към 200 млн. лева Само за съпоставяне в Белгия се отделят близо 1.6 милиарда евро “, сподели доктор Гълъбова.

България губи наколкостотин милиона лв. годишно от болнични за лекуване на психологични разстройства. Често сходни разстройства се предизвикват от стрес и тук дружно обществото и работодателите могат доста да подобрят информираността си по отношение на предварителната защита и профилактиката на този вид болести.

Сериозно внимание доктор Гълъбова, лидер на листите  „ ЛЕВИЦАТА !  в на Монтана и Стара Загора, обърна на нужните ограничения за справяне със зависимостите, като приложимост на опиати, алкохолизъм и хазарт, които са се трансформирали в пандемични за страната ни. По думите ѝ постоянно тези форми на пристрастявания водят до психологични разстройства от ранга на шизофрения и биполярно разстройство. Тя е безапелационна, че растежът на психозите в тази сфера е голям в последните 10 години.

Д-р Георги Петров добави, че неналичието на непоклатимост в страната е измежду главните аргументи за нерешените проблеми и неналичието на поредна политика в опазването на здравето. Като основен приоритет той показа усилването на контрола във връзка с провеждането на профилактични прегледи. „ Българинът няма построена просвета по отношение на профилактиката и предварителната защита на личното си здраве. Задължително би трябвало да организираме огромна осведомителна акция, в която хората да се срещнат със отговорностите си във връзка с профилактичните прегледи и опцията да минимализират развиване на съществени болести “, сподели още лекарят.

Събитието събра водещи специалисти, представители на съсловни организации и заинтригувани страни, които изрично се оповестиха за незабавни ограничения от бъдещия парламент във връзка с по-добра съгласуваност и финансиране на здравните стратегии.

Източник:

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед6790Д-р Румен Петков: Кюстендил е имал, заслужава да има и ще има по-добра орис!Алтернативен Поглед43124Саймън Ципис/Израел/ за загадъчната гибел на иранския президент РаисиАлтернативен Поглед23128Саймън Ципис за готвения прелом в Грузия по украински образецАлтернативен Поглед5581Михаил Миков-Водач в 25МИР-София и Видин: " ЛЕВИЦАТА! " дава вяра на левите хора в БългарияАлтернативен Поглед5510Д-р Цветеслава Гълъбова-Водач-Монтана, Ст.Загора: Каква

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР