Профил: ДОЦ. Д-Р ЕЛИАН РАЧЕВ, дм, е завършил медицина през

...
Профил: ДОЦ. Д-Р ЕЛИАН РАЧЕВ, дм, е завършил медицина през
Коментари Харесай

Доц. д-р Елиан Рачев: Съвременната орална контрацепция е над 99% ефективна, безопасна и с допълнителни ползи за женското здраве

Профил: ДОЦ. Д-Р ЕЛИАН РАЧЕВ, дм, е приключил медицина през 1979 година в МУ - София. След придобиването на компетентност " Акушерство и гинекология " работи като помощник в Научния институт по АГ. През 2001 година оглавява Клиниката по АГ в УМБАЛ " Св. Анна ". В интервала 2009 - 2012 година е ИД на Първа АГ болница " Света София ".Специализира в Канада, Англия, Япония и Италия. Участва в десетки интернационалните и национални конгреси. Автор е на три рационализации, една монография и над 120 научни изявления. Основател и ръководител на Асоциацията по менопауза и андропауза в страната. Основните му ползи са свързани с проблемите на гинекологичната ендокринология, патологичния климактериум и стерилитета. Доц. доктор Елиан Рачев Профил: ДОЦ. Д-Р ЕЛИАН РАЧЕВ, дм, е приключил медицина през 1979 година в МУ - София. След придобиването на компетентност " Акушерство и гинекология " работи като помощник в Научния институт по АГ. През 2001 година оглавява Клиниката по АГ в УМБАЛ " Св. Анна ". В интервала 2009 - 2012 година е ИД на Първа АГ болница " Света София ".Специализира в Канада, Англия, Япония и Италия. Участва в десетки интернационалните и национални конгреси. Автор е на три рационализации, една монография и над 120 научни изявления. Основател и ръководител на Асоциацията по менопауза и андропауза в страната. Основните му ползи са свързани с проблемите на гинекологичната ендокринология, патологичния климактериум и стерилитета. Доц. доктор Елиан Рачев Доц. Рачев, какво съставлява актуалната орална хормонална контрацепция и за какво днешните лекарства са по-добри от тези преди десетина години?
Опитът за надзор върху женската репродукция е толкоз остарял, колкото е и човешкото общество. Високоефективните и обратими способи обаче съществуват малко повече от половин век, когато C. Djerassi и G. Pincus през 1960 година сътвориха първото контрацептивно " хапче ".

Хормоналната контрацепция (ХК) съставлява актуален способ за предотвратяване от нежелана бременност посредством синтетични яйчникови хормони - естрогени и/или гестагени. Коректното потребление на метода се отличава с 99.9% контрацептивен триумф и с възвръщане на репродуктивния потенциал след прекратяването му.

Над 150 млн. дами във фертилна възраст по света употребяват редовно този способ. В Съединени американски щати 25% от дамите в детеродна възраст са избрали хормоналния способ за контрацепция, в Европа техният дял е приблизително към 25-30%, като в Холандия доближава 60%.
Реклама
Първите ХК съдържат прекомерно високо количество синтетични естрогени. Още тогава е видяна връзката сред високите дози и някои тромбоемболични произшествия. Установи се, че за ефикасна ХК е належащо доста по-ниско количество, което може да управлява менструалния цикъл и да въздейства минимално върху метаболизма.
В какво се състои нововъведението при последното потомство орален хормонален контрацептив и каква е изгодата за дамите?
Според откривателите модерните насоки в развиването на ХК са свързани с налагане на най-ниската доза на естрогенната съставния елемент, търсене и синтезиране на " идеалния " гестаген, различни пътища на приемане, както и последователното й индивидуализиране. Напоследък има ориентиран интерес към естетрола (estetrol - E4). Естетролът е първият натурален естроген със селективно деяние върху тъканите. Открит е от E. Diczfalusy през 1965 година и изначало се е предполагало, че този слаб естроген ще бъде употребен като маркер за положението на плода през бременността.

Е4 влияе като естроген при всички тъкани като се изключи тази на млечната жлеза. Има висока селективност, което е обвързвано с невисок риск от странични резултати. Естетролът е евентуален претендент и за естрогенната съставния елемент при хормонално заместителната терапия и постменопаузалната остеопороза.
Как се отразява приемът на подобен медикамент върху женския организъм?
Идеалният хормонален контрацептив би трябвало да дава отговор на 3 условия: сигурна контрацепция, добър надзор върху менструалния цикъл и минимални странични феномени. Естрогените и гестагените в него потискат секрецията на личните хормони. Образно казано, яйчниците стопират краткотрайно да " работят " и не отделят яйцеклетка (липсва овулация) и естествени яйчникови хормони. У дамата обаче няма хормонален недостиг, защото самите контрацептиви съдържат женските полови хормони. Ефектът върху фертилния потенциал е краткотраен и след края на приема той се възстановява.
Реклама
Изследванията демонстрират, че контрацептивът, съдържащ естетрол, има минимално влияние върху чернодробната функционалност, мастния и въглехидратния метаболизъм, кръвосъсирването. Важно качество е, че новият естроген има понижено влияние върху тъканите на млечната жлеза. Ето за какво и страничните феномени са по-редки или по-слабо изразени по отношение на тези при синтетичните естрогени.
Какви условия би трябвало да са изпълнени, с цел да стартира използването на ХК при младите девойки?
Стартирането на хормонален контрацептив при млади девойки зависи главно не от възрастта, а от приключените физиологични процеси на узряването и трайно и устойчиво открития постоянен менструален цикъл и репродуктивен потенциал.
А има ли " пределна възраст " и какъв брой дълго може да се ползват тези медикаменти?
Възрастовият фактор е условна, само че значима относителна контраиндикация. След 35-годишна възраст класическите контрацептиви не би трябвало да се употребяват, защото с възрастта нараства рискът от тромбоемболични произшествия. При предпочитание и нужда ХК е използвана и в интервала 35-40 години при 2 значими условия - дамите да не са пушачки и да се предписват единствено нискодозирани препарати.
В какви случаи дамата не е подобаваща за ХК и по какъв начин се открива това? Зависи ли също и от метода на живот и нездравословните привички?
Зависи от това дали дамата е имала в предишното тромбофлебит/тромбоемболични произшествия, хепатит или други чернодробно-жлъчни болести, неконтролиран диабет, нараснало кръвно налягане или някакви сърдечно-съдови болести, мигренозно главоболие, злокачествено заболяване на млечните жлези или неизяснено генитално кървене. При съществуване на тези положения би трябвало да се избере различен способ на контрацепция. Пушачките би трябвало да бъдат насърчавани да спрат тютюнопушенето.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР