Профил: Д-р Стойчо Кацаров е областен управител на Софийска област

...
Коментари Харесай

Д-р Стойчо Кацаров: Имало е национален чадър над незаконните трансплантации

Профил: Д-р Стойчо Кацаров е регионален шеф на Софийска област и по-късно заместник-министър на опазването на здравето в държавното управление на Иван Костов, а по-късно народен представител от ОДС и създател на ДСБ. Участвал е в управителните органи на лечебни заведения, бил е съветник на омбудсмана и учител по здравен мениджмънт. Основател на Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето, който интензивно води каузи в поддръжка на пациенти, лекари и лечебни заведения. Завършил е медицина, здравен мениджмънт и право. Обикновено казвате, че имате доста малко време, какъв беше първичният ви проект за тези два месеца, в които ще бъдете на поста?
Не съм имал огромни упования, само че това, което видях, първоначало ме шокира. Във всяко едно отношение. Ще ви дам няколко образеца. Планът за възобновяване, целият проект е цялостен с планове за стиропор и топлоизолация, които апропо самата Европейска комисия е изпращала, че не е съгласна да продължим да плащаме за топлоизолация и стиропор на здания, включително и на лечебните заведения. Налага се цялостна преправка на проекта, тук чиновниците работят и събота, и неделя, тъй като периодите са изключителни къси, а става дума за към 700 млн., които можем да получим идващите две-три години като грант, поддръжка за нашата здравна система.Друг план за 120 млн. по стратегия " Региони в напредък " - безусловно тайно, без да се разгласи публично, са събирани планове от обособени лечебни заведения, без да са оповестени публично критерии, без всякаква връзка с първичната идея на плана. Всичко това е модифицирано, през днешния ден ще бъдат, мисля, че към този момент дори са оповестени формалните критерии. Изплатени са писма до всички лечебни заведения, които са лекували Коронавирус, които могат да бъдат подкрепени. Това са към 130 млн. лева Два пъти е удължаван планът, последният период е краят на юни. Тези пари също щяха да бъдат изгубени.

Трети проблем пред който се изправяме - предходното държавно управление отхвърли да внесе актуализация на бюджета, на държавния бюджет и ние сме в обстановка, в която обещаните от тях пари по 1000 лева за първа линия в действителност са разчетени някъде доникъде на месец май. Направихме всичко допустимо да изплатим на сътрудниците за май месец това, което са получавали, само че въпросът за юни, юли и август стои безусловно открит, тъй като даже Министерството на финансите да има спомагателни доходи, то няма право да ги харчи, в случай че няма изменение в Закона за бюджета, а законът за бюджета може да се промени единствено в случай че има Народно Събрание. Ние сме в такава обстановка сега. Такъв вид проблеми би трябвало да решаваме - бомби, които са залагани и които гърмят, гърмят една след друга сега.
Искате да кажете, че както предишното лято беше проспано, по този начин и през това не сме подготвени за идната COVID-вълна, да вземем за пример?
Не единствено. Ние сме изостанали безусловно по всички индикатори. Това, че сме последни по имунизиране, че сме последни по брой проби и първи по смъртност не е инцидентно, то е разследване. Тези образци, които ви давам, тези бомби, които са заложени и гърмят една след друга, също са разследване на подобен вид ръководство, което е водено до този миг.
При встъпването си в служба Вие отбелязахте, че в COVID-епидемията България е дала повече жертви, в сравнение с през Втората международна война. Какви са аргументите за тази смъртност и кой ще понесе отговорност за това?
Генералните аргументи са две. Те са неприятното положение на здравната система вследствие на неприятното й ръководство през последното десетилетие, освен през последната година и второто е безобразното ръководство на рецесията през последната година. То беше политическо ръководство и най-после дори се трансформира в предизборно ръководство. Това са генералните аргументи. Възложил съм на Националния център по публично здраве и разбори да проучва всяко деяние на длъжностните лица, на държавните органи, организации през тази година и да изясни кое от тях какъв резултат е имало, какви последствия. За страдание това, както и доста други неща не са направени досега.
Ужасяващо е това, което сте разкрили в болница Лозенец. Установихте ли закъснение на самото министерство, на Вашите прародители и службите по откриване на трите събития, които граничат с закононарушения?
По отношение на трансплантацията на непознати жители ли?
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР