Профил: Д-Р РАЛИЦА ЙОРДАНОВА завършва Медицински университет - София през

...
Профил: Д-Р РАЛИЦА ЙОРДАНОВА завършва Медицински университет - София през
Коментари Харесай

Д-р Ралица Йорданова: COVID все още може да прогресира до тежко протичащо заболяване

Профил: Д-Р РАЛИЦА ЙОРДАНОВА приключва Медицински университет - София през 2007 година През 2016 година придобива компетентност " Инфекциозни заболявания " след специализация във ВМА. От тогава работи в СБАЛИПБ " Проф. Иван Киров ", а от 2021 година е шеф на Отделението за лекуване на невроинфекции, въздушно-капкови, покривни и трансмисивни инфекции. Асистент е към Катедрата по инфекциозни заболявания, паразитология и тропическа медицина на МУ - София. Консултант е по инфекциозни заболявания в УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ " и COVID-отделението на Национална многопрофилна транспортна болница " Цар Борис III " - София. Профил: Д-Р РАЛИЦА ЙОРДАНОВА приключва Медицински университет - София през 2007 година През 2016 година придобива компетентност " Инфекциозни заболявания " след специализация във ВМА. От тогава работи в СБАЛИПБ " Проф. Иван Киров ", а от 2021 година е шеф на Отделението за лекуване на невроинфекции, въздушно-капкови, покривни и трансмисивни инфекции. Асистент е към Катедрата по инфекциозни заболявания, паразитология и тропическа медицина на МУ - София. Консултант е по инфекциозни заболявания в УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ " и COVID-отделението на Национална многопрофилна транспортна болница " Цар Борис III " - София. Д-р Йорданова, отминаха 3 години от началото на COVID-19 пандемията, вирусът продължава да се трансформира и да се популяризира. Какво сигурно знаем към този момент за този вирус и какво следва да изясним?
През последните 3 години се натрупа огромно количество информация по отношение на самия вирус (структура, размножаване, патогенност, имуногенност), клиничното протичане на инфекцията, развиването на епидемиологичния развой. Научноизследователски групи наблюдават нововъзникналите разновидности на вируса с оглед оценка на инфекциозността им и тежестта на провокираната от тях зараза. В резултат към днешна дата разполагаме с ефикасни средства за профилактика и лекуване на Коронавирус, респективно попречване на затрудненията.
Има информация за нарастване на случаите в някои страни. На какво се дължи това?
Броят на случаите е сложна големина, която се обуславя от броя на новозаразените лица, от една страна, и от обсега на диагностиката, от друга. Респективно дребният брой случаи в известна степен се дължи и на обстоятелството, че доста от хората с леко изразени признаци не се тестват и остават недиагностицирани. Понастоящем към момента максимален дял от случаите на Коронавирус в международен мащаб е за сметка на разновидността на Omicron XBB.1.5 (т.нар. kraken), който е с доста по-висока заразност спрямо предходните разновидности.
Продължава ли COVID-19 да е заплаха за избрани групи хора? Кои са високорисковите пациенти?
Макар циркулиращитe все още разновидности на Omicron да провокират по-леко заболяване спрямо предходните разновидности на SARS-CoV-2, COVID-19 към момента може да прогресира до тежко протичащо заболяване с развиване на съществени затруднения при пациенти от рисковите групи - тези над 60-годишна възраст, с наднормено тегло, сърдечно-съдови, неврологични, хронични белодробни болести, захарен диабет, онкологични болести.
Реклама Как може да се понижи рискът от гибел и тежко протичане на заболяването при високорисковите пациенти?
Препоръката към тези пациенти е да се тестват допустимо най-рано при съмнителни признаци с оглед съществуването на лекарствени средства, чието приложение в ранните стадии на инфекцията в огромна степен предотвратява развиването на тежко заболяване и затруднения.
Какви са опциите за лекуване на пациентите в България?
Съществуват разнообразни лекарства съгласно стадия на болестта, тежестта му и други За приложението им съществуват съответни рекомендации, систематизирани в международните гайдлайни.

Така да вземем за пример в ранните стадии и в случай че не се постанова хоспитализация, е мощно целесъобразно при високорисковите пациенти да се стартира терапия, подобаваща за амбулаторни условия. Алтернатива са и лекарства, които се ползват интравенозно, главно в болнично заведение. В по-късните стадии на заболяването (т.нар. цитокинова буря) е целесъобразно приложението на моноклонални антитела.

За всички пациенти е извънредно значимо да потърсят съвет от доктор допустимо най-рано при появяването на признаците или позитивен тест за COVID-19 и да стартират назначеното лекуване.
Реклама Какво демонстрират последните данни - каква част от преболедувалите са наранени от нескончаем COVID-19 и по какъв начин той се отразява върху обособените човеци и обществото като цяло?
Според другите източници сред 10 и 20% от пациентите страдат от така наречен long COVID-19, положение, при което, най-общо казано, се нарушава осъществяването на ежедневните действия на индивида. Естествено, това има огромни стопански последици.
Вие, медицинските експерти, имате голям принос в ръководството на пандемията - какви са тактиките към днешна дата за контрола на разпространяването на вируса?
Едва преди няколко дни СЗО разгласи завършек на пандемията от COVID-19, само че ваксинопрофилактиката, своевременното диагностициране и съответното лекуване остават основни за поддържане на постигнатия триумф.

С поддръжката на Пфайзер Люксембург САРЛ клон България

Бул. " Цариградско шосе " 115 M, постройка D, ет. F, 1784 София, Тел. +359 2 970 4333, факс 02/ 970 4300
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР