Профил: Д-р Асьов е главен асистент в Клиниката по ендокринология

...
Профил: Д-р Асьов е главен асистент в Клиниката по ендокринология
Коментари Харесай

Д-р Явор Асьов: Лечението на диабет и затлъстяване не стават с едни и същи лекарствени дози

Профил: Д-р Асьов е основен помощник в Клиниката по ендокринология на университетската болница " Александровска ". Провеждал е на практика и теоретични образования в редица европейски страни за образование на пациенти с диабет и наднормено тегло и за новаторски методики за диагностика на щитовидните болести. Първият доктор в България с европейска тапия по ендокринология от Европейското сдружение по ендокринология и сертифициран специалист по лекуване на затлъстяването от Европейската асоциация за проучване на затлъстяването. Напоследък тематиката с отслабването притегля извънредно публичното внимание, само че вместо да става по-ясна, става по-объркана. Заболяване ли е затлъстяването и в случай че да, къде е границата сред болест и просто по-закръглени форми? Има ли норма за здравословно тегло?
- Затлъстяването е прието като заболяване от голям брой огромни интернационалните здравни федерации от към 10 години и има собствен код в интернационалната подредба по заболяванията. То е обществено значимо заболяване, защото визира към 650 млн. души в света, а световната му тежест върху обществото се подрежда на трето място след тютюнопушенето и войните.

То се дефинира най-лесно посредством така наречен показател на телесната маса, т.е. килограмите, разграничени на растежа в метри на квадрат, като в случай че полученото число е по-голямо от 30, тогава е налице диагнозата затлъстяване.
Много постоянно килограмите допълнително са типични за едно семейство. Каква роля играят гените и каква - методът на живот?
- Затлъстяването е хронична болест, породена от сложно взаимоотношение сред генетични, метаболитни и фактори на средата. Съвременното схващане е, че при сред 50 и 70% от лицата със затлъстяване може да бъде разпознат генетичен фактор в развиването на болестта. Набеждават се над 100 гени, чиято роля не е изцяло проучена - така наречен полигенно заболяване. Съществуват и някои редки генетични болести и синдроми, които също се съпътстват от наднормено тегло.
Реклама
Същевременно за последните 100 години честотата на затлъстяването се е утроила в световен мащаб, а генетичният материал на човешката раса не се е трансформирал значително. Така че, въпреки да има генетична съставния елемент в развиването му, наподобява, съществени фактори в развиването му си оставят прехранването и неналичието на физическа интензивност.
В подобен случай до каква степен е под наш надзор да поддържаме здравословно тегло и по кое време фактически имаме потребност от помощ от доктор?
- Като всяко друго заболяване затлъстяването изрично би трябвало да бъде лекувано от доктор. Трябва да излезем от рамките на стигматизацията, че виновността за развиването на болестта е напълно на пациента, и да го третираме като всеки различен болен.

Мястото на лекуващия доктор е преди всичко да сложи диагнозата, което - колкото и изненадващо да звучи - се случва при < 50% от болните, да откри има ли развили се затруднения и да предложи най-адекватното лекуване. Всъщност единствено 1 на всеки 100 пациенти със затлъстяване получава модерно медикаментозно лекуване за понижаване на телесното тегло.
Как да решим към какъв експерт да се насочим?
- Затлъстяването е сложно заболяване, което се свързва с голям брой други такива - метаболитни, жлъчно-чернодробни, сърдечно-съдови, ставни и така нататък Първите стъпки в диагностиката и лекуването би трябвало да бъдат направени от общопрактикуващия доктор и той да насочи пациента към съответните експерти съгласно наличните затруднения.
Реклама
Същевременно затлъстяването е преди всичко заболяване на обмяната на веществата. Затова считам, че съществена роля в диагностицирането и лекуването му заема експертът ендокринолог.
А по кое време идва моментът да потърсим и медикаментозно лекуване?
- Според актуалните рекомендации би трябвало да прибегнем към медикаментозно лекуване след крах при структуриран опит за редукция на телесното тегло с хранене и физическа интензивност и в случай че показателят на телесна маса е > 30 кг/кв.м или > 27 кг/кв.м, в случай че има най-малко едно обвързвано със затлъстяването затруднение като артериална хипертония, дислипидемия, нарушаване в обмяната на въглехидратите и така нататък
През последните години навлязоха нови лечения и ненапълно объркващото е тяхното предопределение и за лекуване на захарен диабет вид 2. Каква е връзката сред затлъстяването и диабета?
- Връзките сред затлъстяването и захарния диабет са двупосочни. Добре знае се, че над 70% от лицата с диабет вид 2 страдат от наднормено тегло или затлъстяване, както и че затлъстяването усилва неведнъж риска от развиване на захарен диабет.

Същевременно пациентите, страдащи от тези две болести, се борят своего рода на два фронта. Целите за лекуване на захарния диабет към този момент напълно не се лимитират до поддържане на добра кръвна захар, а включват и усъвършенстване в мастния профил, понижаване на риска от сърдечни болести, редукция в телесното тегло. Част от новите лекарства за лекуването на тези две болести имат тъкмо такива удобни резултати при нашите пациенти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР