Профил: Член-кореспондент проф. д-р Христина Групчева, дмн, FEBO, FICO, FBCLA,

...
Профил: Член-кореспондент проф. д-р Христина Групчева, дмн, FEBO, FICO, FBCLA,
Коментари Харесай

Възможностите за лечение и запазване на зрението при дегенерация на макулата се увеличиха в последните години

Профил: Член-кореспондент проф. доктор Христина Групчева, дмн, FEBO, FICO, FBCLA, FIACLE, е клиницист и учител с над тридесетгодишен опит и е с необятни научно-практически ползи, които включват контактни лещи, изсъхнало око, предна очна повърхнина, катаракта, пенетрираща кератопластика и реорганизация на челен очен сегмент, кератоконус, рефрактивна хирургия и други Тя има над 180 изявления и присъединяване в 20 монографии и учебници и общ импакт фактор 30. В публицистичната гилдия е на 2 световноизвестни издания по офталмология. Ръководител е на редица планове, на 21 приключили докторанти и 16 специализанти по " Очни заболявания ". Тя е извънредно почитан и канен преподавател по целия свят. От началото на професионалната си кариера е изнесла над 200 лекции, в това число и в разрастващите се страни. От 1999 година насам е спечелила голям брой грантове за научни и инфраструктурни планове. Има присъдени редица награди и оценки на национално и интернационално равнище. Бивш президент е на Европейския ръб по офталмология, а неотдавна е определена за ръководител на Българското сдружение по офталмология.
Офталмологията е неповторима здравна компетентност, която се грижи за очното здраве и в последните години се повлия доста от софтуерния прогрес. Няма подозрение, че зрението е сетивото, на което всеки човек разчита, само че грижата за очите не всеки път е приоритет. За страдание с увеличение на продължителността на живота се усилва и очната заболеваемост, което изисква дейна политика на предварителна защита от страна на обществото и дейното присъединяване на всеки човек.

Увеличеният брой възрастни хора води до увеличение на
дегенерацията на макулата
както в България, по този начин и в Европа и другите развити страни в света. Обнадеждаващ е фактът, че в последните години опциите за лечебно повлияване и опазване на зрението даже при влажна форма на недъгавост на макулата се усилват. Ако в предишното задачата беше " изгаряне " на съдовете, предизвикващи казуса, през днешния ден решението е инжекционна терапия за блокиране на рецепторите и прекъсване на растежа на рисковите съдове. Това е една от лечебните благоприятни условия, която с право може да бъде наречена революционна, защото има висока успеваемост и малко затруднения. В медицината доста постоянно лечението с избран механизъм може да бъде прилагана при група болести с обща или сходна причина. Точно подобен е случая с антипролиферативната терапия, която с изключение на за лекуване на влажна форма на недъгавост на макулата намира приложение при голям брой болести, свързани с развиване на патологични съдове. Класически образец в тази посока е приложението на антипролиферативната терапия при
Реклама диабетна ретинопатия
Заболеваемостта от диабет в последните години се усилва доста и това се дължи на голям брой биологични и обществени фактори. Едно от най-тежките затруднения на диабета е увреждането на очите, което в напредналите стадии може да приключи с цялостна слепота, даже в работоспособна възраст. Приложението на антипролиферативната терапия по точния метод и с верния логаритъм може да резервира зрението и да не разреши развиването на болестта до рисковите стадии и тежка форма. Разбира се, тази новаторска терапия не е панацея и като всяко лекуване също е обвързвана с затруднения. Последните са по-скоро свързани с огромния брой приложения, в сравнение с със самата молекула на медикаментите. Това е повода множеството компании, произвеждащи лечебни средства от упоменатата група, да търсят модификации за постепенно освобождение и по-продължителен резултат. Подобен метод би разредил потребността от инжекционно приложение на всеки 30 до 60 дни и би понижил риска от затруднения. Не на последно място
реакцията на пациента също е доста значима
Поставянето на инжекция " в окото " е стресово за всеки. Независимо от прецизността и доказателствата за успеваемост част от пациентите не се придържат към лечението и това повлиява резултатите отрицателно.

Към момента в България Националната здравноосигурителна каса покрива единствено лекуване на пациенти с влажна форма на недъгавост на макулата и затруднения от диабет (диабетен макулен оток), заплащайки някои лекарства. За страдание има и други обществено значими болести, при които медикаментите от тази група са високо ефикасни, а точно ретинопатия при недоносени деца, съдови оклузии (запушвания) при пациенти с хипертония, някои редки болести.
Разширяването на индикациите и обезпечаване на досегаемост до новите способи
на лекуване са значими фактори за съответно лекуване с положителни резултати.
Реклама Това важи с цялостна мощ за най-малките пациенти, недоносените бебета, на които предстоят дълги години живот. Важно е да се означи, че зрението е основен фактор за развиването на децата и от него значително зависи бъдещето на всяко дете. Все отново без значение от новите способи на лекуване няма по-добро решение от профилактиката. Всеки знае, че профилактичните прегледи са най-хубавата предварителна защита, само че малко хора се придържат към рекомендациите за профилактика. Вероятно това може да бъде променено благодарение на електронизацията на опазването на здравето и приложението на изкуствен интелект.
Много сфери от промишлеността към този момент употребяват преимуществата на роботизацията. В медицината също има нови благоприятни условия. На първо място обединяването на цялата информация за един пациент ще усъвършенства опцията за сложна оценка на общото здраве и вярно ориентиране към съответни експерти във връзка със характерни и/или свързани проблеми. Това ще помогне и за основаване на лична асистенция за грижа както за общото, по този начин и за очното здраве, която да бъде съобразена с голям брой фактори, някои от които все още се пропущат. Намесата на изкуствен интелект ще сътвори
опция за скрининг на очни проблеми на ново равнище
при отчитане на множествени рискови фактори, както и ранна диагностика на база високотехнологични апаратни проучвания. Пример в това отношение са към този момент съществуващите софтуерни артикули, които съумяват да обединят информацията за конструкция и функционалност, употребяват времето като " четвърто измерение " и вършат прогноза за развиването на избрани очни проблеми. Ролята на роботизацията за предварителна защита и профилактика ще се усилва от ден на ден, само че проактивността на пациентите и очните експерти остава водеща. В международен мащаб към този момент има бази данни с милиони пациенти с избрани проблеми, на база на което са основани самообучаващи се логаритми, които все по-прецизно плануват хода на болестта още от момента на диагнозата. Все отново не би трябвало да се не помни, че персонализираната медицина е другата част на уравнението. Ето за какво машините не са съперници на експертите, те са спомагателна вероятност и помощно средство. С други думи, диагнозата и прогнозата на логаритъма би трябвало да бъдат оценени, доказани или модифицирани и тогава приложени в подтекста на съответния пациент. Алгоритъмът обаче самичък по себе си не може да бъде изпълнен от човешко създание, колкото и напълно да е то, защото нашият мозък не е в положение да обработи такова голямо количество информация, освен това за малко време. Комбинацията от изчерпателен изкуствен интелект, новаторски диагностични и лечебни технологии и висококвалифицирани експерти остава наложителна в областта на опазването на здравето, в това число запазване на очното здраве, и е гаранция за триумф.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Имена 1 Политика 2 Свят 3 Климат 1 Имена 2 Войната в Украйна 3 Политика Реклама
Гореспоменатото е причина университетските и професионалните институции да не престават интензивно да влагат в своите фрагменти както с базово, по този начин и с продължаващо образование. Пандемията и международните промени изместиха акцентите върху други доминанти. Много специализанти по очни заболявания по време на образованието си бяха в коронавирус отделения. Това слага отговорността върху опитните експерти, които би трябвало да намерят форма за отплата на младите офталмолози посредством спомагателен достъп до профилирано практическо образование. В този подтекст в доста европейски страни, в това число в България, няма суперспециализации. В тази връзка е удачно да се работи с европейските общества по разнообразни проблеми за да се откри
опция за спомагателна суперквалификация на младите очни лекари
Офталмологията е неповторима компетентност освен тъй като се грижи за най-уникалното човешко осезание - зрението, а и тъй като сплотява разнообразни категории експерти за грижа за очното здраве. В този смисъл 3О вероятността (оптици, оптометристи и офталмолози) е съвършено решение на здравната рецесия, обвързвана с неналичието на бакалаври и магистри по здравни грижи, защото в офталмологията тяхната роля умело се поема от фрагменти със профилирана подготовка.

Определено пред офталмологията се разкрива ярко бъдеще с доста благоприятни условия. В този оптимистичен дух е удачно да бъде представен Илън Мъск: " По-добре да си оптимист, който от време на време бърка, в сравнение с черноглед, който постоянно е прав! "

Антипролиферативната терапия, с изключение на за лекуване на влажна форма на недъгавост на макулата, намира приложение при голям брой болести, свързани с развиване на патологични съдове. Класически образец е приложението й при диабетна ретинопатия.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Здравеопазване
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР