Профил: Адвокат Величка Костадинова е съдружник в адвокатско дружество Абрашев

...
Профил: Адвокат Величка Костадинова е съдружник в адвокатско дружество Абрашев
Коментари Харесай

Най-често допусканите медицински грешки в областта на акушерството и гинекологията

Профил: Адвокат Величка Костадинова е съучастник в адвокатско сдружение " Абрашев и сътрудници ". От 2013 година работи в региона на здравното право. Консултира лечебни заведения, неправителствени организации и жители.
През тази година се организира конференция на тематика " Лекарската неточност и разпоредбите за добра здравна процедура ", проведена от Софийската районна лекарска гилдия и БЛС, на която беше обявено, че специалността " Акушерство и гинекология " (АГ) е втората подред здравна компетентност след хирургията по брой каузи за лекарка неточност, прегледани през българските съдилища. Това е обаче единствено една от аргументите, които постановат да се проучват делата за лекарска неточност в тази област. Наред с нея е още по-важно да се означи, че активността на лекарите - експерти по АГ, е обвързвана с живота, здравето и благосъстоянието на раждащата жена и нейното дете, а това изисква научно основан метод при възстановяване сигурността на тези пациенти.

За задачите на публикацията бяха прегледани каузи, формирани сред 2004 и 2022 година Исковете са ориентирани както против лечебни заведения (най-често), по този начин и против съответния доктор, предизвикал вредата, или солидарно против лечебното заведение и лекаря. Много рядко исковете се насочват директно против застрахователя, застраховал отговорността на лицата, упражняващи здравна специалност в лечебно заведение. Липсата на формулировка на понятията " лекарска неточност ", " медицински деликт ", " здравна немарливост " не е спънка съдът да приема, че откакто са настъпили вреди, породени при практикуване на здравна специалност, то същите подлежат на отплата . В всеобщия случай съдът приема, че се касае за деликта отговорност и приложение намира правилото, че всеки е задължен да поправи вредите, които отговорно е предизвикал другиму (чл. 45 от Закона за отговорностите и договорите).
Къде най-често се бърка в региона на АГ съгласно правосъдната процедура по цивилен каузи?
Общият брой на изследваните каузи е 66. От тях 64 са завършили, а две са висящи. Сред тях:
Реклама
14 каузи касаят погрешно слагане на диагноза 17 каузи са свързани с позволени пропуски при водене на раждане 8 са свързани с пропуски и погрешно осъществяване на постоперативни грижи 7 се отнасят до неналичието на осведомено единодушие 7 са свързани с погрешно извършени операции 5 касаят пропуски при осъществяване на цезарово сечение 4 касаят настъпили затруднения след раждане 3 са свързани със забравяне на непознато тяло 1 дело касае неетично държание и тормоз.

Една от особеностите при делата за лекарска неточност в региона на АГ е, че потърпевшите лица постоянно са повече от едно - майката и/или бебето/тата . Това отличава делата по тази здравна компетентност от останалите. При тези каузи повредена може да е единствено майката или единствено бебето, или и майката и бебето. От разбора на делата се открива, че при погрешно водене на раждане в 13 от 17 каузи е повредено бебето.

Друга специфичност на тези каузи е размерът на присъжданите компенсации. По дело за лекарска неточност в региона на АГ е присъдено едно от най-високите компенсации за неимуществени вреди в правосъдната процедура в обсъжданата област. При една от най-честите неточности - погрешно водене на раждане - е присъдено рекордно високо обезщетение в размер на 450 хиляди лв. за потърпевшото бебе и 40 хиляди лв. за майката. Размерът на компенсациите варира според от вредата, породена на потърпевшото лице. Така също за неточност при водене на раждане е присъдено минимално обезщетение в размер на 10 000 лева

Не на последно място, исковете за лекарска неточност в региона на АГ се почитат в по-голям % от случаите спрямо другите медицински специалности. При делата в региона на акушерството и гинекологията почетените искове са повече от отхвърлените. Уважени са 61% от предявените искове, а отхвърлените са доста по-малко - 36%. Това отличава тези каузи от делата по другите специалности, където общият % на почетени искове е 44%.
Реклама Изследването сподели и други забавни обстоятелства:
Свързани с метода, по който се произнася съдът в другите правосъдни инстанции. Решението на първата инстанция остава в действие в 88% от делата. Това е извънредно забавен факт, който демонстрира какъв брой основна е ролята на първоинстанционното произвеждане. В първата инстанция се откриват събитията, на които страната основава желае си. Събират се всички относими, възможни и нужни доказателства. Втората инстанция позволява събиране на доказателства единствено по изключение (чл. 266 от Гражданския процесуален кодекс).

Участието на трети лица в делата. В 44% от случаите правосъдното решение е постановено без присъединяване на осигурител. Тази наклонност е извънредно притеснителна поради високия размер на компенсациите, които се присъждат, и продължителността на делата. Застраховането на медицинския личен състав в лечебните заведения е наложително. Медицинската активност е активност с висок риск, заради което е и предмет на наложително обезпечаване. Отговорността на застрахователя е лимитирана в границите на лимита, посочен в полицата. За всяка здравна компетентност е въведен най-малък предел.

Едва в 10% от делата е притеглен лекарят, който е взел участие в лечебно-диагностичния развой, отговорен за настъпилата щета . Ниският % би могъл да се обоснове с лимитираната имуществена отговорност на служащия (чл. 210 от Кодекса на труда).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР