ПРОФИЛ: АДВОКАТ СВИЛЕНА ДИМИТРОВА е втори мандат председател на Българска

...
ПРОФИЛ: АДВОКАТ СВИЛЕНА ДИМИТРОВА е втори мандат председател на Българска
Коментари Харесай

Адвокат Свилена Димитрова: Болниците очакват сериозен ръст в цените на пътеките

ПРОФИЛ: АДВОКАТ СВИЛЕНА ДИМИТРОВА е втори мандат ръководител на Българска болнична асоциация с над 22 години опит в корпоративното право и договарянията, а последните 12 специализира и здравно право. От 2015 година до 2019 година адв. Димитрова е заместник-председател на ББА, а през 2018 година е ръководител на ЦСМ при Софийския областен съд и Софийския градски съд. Член е на европейските правни мрежи ULN и GEMME. ПРОФИЛ: АДВОКАТ СВИЛЕНА ДИМИТРОВА е втори мандат ръководител на Българска болнична асоциация с над 22 години опит в корпоративното право и договарянията, а последните 12 специализира и здравно право. От 2015 година до 2019 година адв. Димитрова е заместник-председател на ББА, а през 2018 година е ръководител на ЦСМ при Софийския областен съд и Софийския градски съд. Член е на европейските правни мрежи ULN и GEMME. Адв. Димитрова, следва подписването на Националния рамков контракт за 2023 - 2025 година Какви послания желае да насочи ББА по този мотив?
На първо място е значимо да уточним, че все още приказваме за план на бюджет на НЗОК, който следва да се преглежда от Народното събрание. В момента не знаем с какъв брой ще бъдат увеличени цените на клиничните пътеки, само че упованията са съществени. Ако се вземат под внимание инфлацията и недофинансираните от години медицински действия, съответно е тяхната цена да се увеличи с най-малко 25% тази година. Както беше коментирано при разискването на бюджета на НЗОК в Националния съвет за тристранно съдействие, продължава да се поддържа и несъответствието в дължимите здравни вноски, защото за разлика от бизнеса, страната не внася цялостния им размер за категориите чиновници, за които дава отговор. Сред другите значими промени, които се надяваме да се случат са лечебните заведения в границите на наличния сбор кревати да могат да вършат вътрешно преразпределение сред обособените структури и да се финансират новите действия. В тази връзка изпълнителите на здравна помощ през предходната година разчитаха и на запаса в бюджета на НЗОК. Очакваме тази процедура да се резервира, като потребността в кой миг и при какви параметри това ще стане би трябвало да се оцени деликатно, с цел да се подсигурява спокойствието на пациентите.
Предишният парламент одобри бързи промени в Закона за здравното обезпечаване и Закона за лечебните заведения. Какъв ще е техният резултат?
Не единствено ние не знаем отговора, а и признатият Закон за лечебните заведения не съдържа действителна предварителна оценка на въздействието му. Предстои да забележим по какъв начин ще се отрази на пазара на здравни услуги действието на двата закона, в които има несъгласие на настоящата правна уредба и е налице приоритизиране без ясни критерии на част от лечебните заведения. Приоритет би трябвало да е целият бранш и всички пациенти, а не отчасти и непрозрачно ориентиране на средства към служебно избрани структури.
През предходната година призовахте опазването на здравето да бъде сложено в центъра на политическия дневен ред. Промени ли се нещо към днешна дата?
Проучване по плана " Най-добрите лечебни заведения " в средата на 2022 година ясно сподели, че трансформацията, от която се нуждае болничният бранш в България, е смяна на финансовия модел и тактика за справяне с рецесията с фрагментите в опазването на здравето. Тези тематики не престават да стоят на дневен ред и през тази година. Това, което желаеме за българските пациенти и за цялото ни общество, е опазването на здравето да се трансформира в действителен приоритет номер 1 на България. Факт е обаче, че досега на политическата сцена не виждаме цялостни оферти за справяне с провокациите в здравната система.
Реклама Как се гледа в Европа на проблемите в опазването на здравето? Знаем, че страната ни не е изолиран случай във връзка с рецесията с фрагментите.
В един от последните си отчети, отдаден на здравните системи на страните - членки на Европейския съюз, Европейската комисия предизвести, че всички те са напрегнат заради сериозен дефицит на здравен личен състав. Подобно предизвестие пристигна през предходната година и от Световната здравна организация. В същото време в цяла Европа националните болнични федерации приканиха за единна позиция във връзка с разноските и бюджетите за опазване на здравето, а секторът да се преглежда като главен приоритет.

Истината е, че въпреки всичко в страните на запад от нас са налице някои основни разлики - те отделят по-голям % обществени разноски за опазване на здравето и могат да предложат по-високо качество като цяло.

На юг от нашата страна пък Турция от дълго време е дала поръчка за превръщането си в световен привлекателен център в региона на опазването на здравето. На този декор у нас втора година сме в очакване да забележим десетгодишната ни Национална здравна тактика.
Въпреки провокациите здравният бранш у нас има своите преимущества. Как ги оценявате към днешна дата?
България съумява да резервира бързия достъп до здравната система спрямо други страни. Резултатите от взаимно проучване на Изследователски център " Тренд " и Експертен клуб по стопанска система и политика от 2022 година по тематиката за достъпа до опазване на здравето в България го удостоверяват. Данните демонстрираха, че над 80% от хората имат достъп до персоналния си доктор в границите на същия или идващия ден, а страната ни е преди всичко в Европейския съюз по осигуреност с лечебни заведения на 1 милион души. В същия отчет обаче се изнася тревожна информация за равнището на недофинансиране по обособени пътеки.
Реклама Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Здравеопазване
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР