Професорите по медицина в Южна Корея казаха, че от началото

...
Професорите по медицина в Южна Корея казаха, че от началото
Коментари Харесай

Южна Корея: Професорите по медицина подкрепиха протеста на младшите лекари

Професорите по медицина в Южна Корея споделиха, че от началото на тази седмица ще понижат часовете, през които преглеждат пациенти, в символ на поддръжка за стажант-лекарите, които  срещу държавния проект за увеличение на приема във висшите медицинските учебни заведения, съобщи Ройтерс.

„ Ясно е, че увеличението на приема в медицинските учебни заведения освен ще съсипе образованието в медицинските учебни заведения, само че ще докара до колапс на здравната система на нашата страна “, разяснява проф. Ким Чанг-су, президент на Асоциацията на медицинските професори в Корея.

Той сподели, че професорите ще стартират да понижават извънболничното лекуване, с цел да се съсредоточат върху незабавните и тежко заболели пациенти, а някои възнамеряват също да подадат оставки.

Правителството на Южна Корея ще предприеме последни стъпки за прекъсване на лицензите на стачкуващите младши лекари през тази седмица, защото те отхвърлят да прекратят митинга си, осведоми Асошиейтед прес, базирайки се на изказване на заместник-министъра на опазването на здравето Парк Мин Су.

За следващ път той прикани стачкуващите лекари неотложно да се върнат на работа и им даде обещание по-леки санкции, в случай че одобряват. „ Те би трябвало да се върнат допустимо най-скоро освен поради пациентите, само че и поради бъдещата си кариера “, акцентира заместник-министърът.

Засега не е ясно дали и какъв брой стачкуващи лекари ще се върнат в лечебните заведения си в последния миг.

Старши лекари в огромните академични лечебни заведения също неотдавна взеха решение да подадат оставки идната седмица в поддръжка на младшите лекари. Все отново множеството от тях евентуално ще продължат да се водят на работа. Ако изоставен работа, това ще навреди съществено на здравната система на страната, безапелационни са специалистите.

Двама старши лекари, които управляват комисия за незабавни лекари за напускането, неотдавна са били известени от държавното управление, че техните лицензи ще бъдат спрени за три месеца за хипотетично подстрекателство на напускането на младшите лекари, показва още Асошиейтед прес.

Стачкуващите младши лекари съставляват по-малко от 10% от 140 000 лекари в Южна Корея, само че в някои огромни лечебни заведения те съставляват към 30%-40% от лекарите, като оказват помощ на старши лекари по време на интервенции и се занимават с пациентите като част от образованието си.

Правителството има за цел да усили приема на студенти по медицина с аргумента, че на страната са нужни повече лекари, тъй като популацията застарява и нуждата от медицински грижи се усилва. Протестиращите обаче считат, че е по-важно да се трансформират изискванията на труд и заплащането в лечебните заведения на работещите медици, а не техният брой да се усилва.

    
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР