Професор от Хонконг, която изследва репресиите на площад Тянанмън през

...
Професор от Хонконг, която изследва репресиите на площад Тянанмън през
Коментари Харесай

Хонконг отказа виза на известен учен от площад Тянанмън

Професор от Хонконг, която изследва репресиите на площад Тянанмън през 1989 година, беше уволнена от университетската си позиция, откакто имиграционните управляващи на града отхвърлиха да удължат визата й.

До тази седмица Rowena He служи като доцент в Китайския университет в Хонг Конг, където получи изключителни награди за преподаване през 2020 година и 2021 година

Продължавайте да четете лист с 3 детайла Въпроси и отговори: Себастиен Лай за „ показателния развой “ на бащата Джими Лай в Хонконг

Хонг Конг е пропит и очукан от отслабващия ураган Koinu Хонг Конг ще вкара личен закон за националната сигурност през 2024 година завършек на списъка

Той е също по този начин създател на добре признатата книга от 2014 година „ Изгнаниците от Тянанмън: Гласовете на битката за народна власт в Китай “ и е разгласил голям брой публикации на китайски и британски по отношение на придвижването за народна власт в Китай и последствията от него.

CUHK удостовери, че Той е бил освободен, когато тя не съумя да обезпечи виза за работа. В момента тя е посочена като в отпуск от университета, откакто получи стипендия от Националния филантропичен център в Съединените щати.

„ Решенията за визи са въпрос на Имиграционния отдел и университетът не може да повлияе на резултатите от визата, нито е осведомен с събитията на обособените случаи “, сподели представител на университета.

Имиграционният отдел на Хонконг нормално не разяснява обособени случаи.

Пишейки в обществената медийна платформа X, Софи Ричардсън, някогашен шеф за Китай в Human Rights Watch, разказа Хе като „ извънреден учен-учител “ и сподели, че отводът й за виза е „ в допълнение доказателство “ за цензурата и ревизионизма на китайското държавно управление в университетските среди. ”.

Правителството на Хонконг отхвърли визи на своите задгранични критици, в това число публицисти, работещи за Financial Times и Economist, и деятели, в това число Бенедикт Роджърс, съоснователят на групата за покровителство Hong Kong Watch.

Хонконг, някогашна английска колония, изигра решаваща роля в подпомагането на доста студентски водачи от площад Тянанмън да избягат на Запад и години наред беше единственото място на китайска земя, където се отбелязваше репресиите на въоръжените войски против мирни протестиращи.

Но тази традиция се промени, откакто през 2020 година Пекин наложи огромно законодателство за националната сигурност, откакто територията беше разтърсена от месеци на продемократични митинги миналата година.

Протестите и бденията бяха неразрешени по време на пандемията от COVID-19, само че полицията отхвърли да обясни дали възпоменанията остават законни, откакто здравните ограничавания бяха отстранени.

Мемориалите на площад Тянанмън също изчезнаха от Хонконг, в това число Стълбът на срама, статуя, която беше конфигурирана в кампуса на университета в Хонконг, до момента в който не беше отстранена през 2021 година, и дребен музей, отдаден на митинга. Книги за събитието също бяха преместени от библиотеките в Хонконг по-рано тази година.

Преди да се причисли към отдела по история на CUHK, той преди този момент е преподавал в Харвардския университет, Wellesley College и Saint Michael’s College, съгласно страницата с биографията на нейния личен състав. Тя също по този начин е теоретичен помощник на Центъра за китайски проучвания Феърбанк на Харвард.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР