Професор Христо Пимпирев и основният научен екип от 26-ата Национална

...
Професор Христо Пимпирев и основният научен екип от 26-ата Национална
Коментари Харесай

Проф. Пимпирев и основният научен екип от 26-ата Антарктическа експедиция заминават за ледения континент

Професор Христо Пимпирев и главният теоретичен екип от 26-ата Национална антарктическа експедиция отпътуват за ледения континент.

Втората група полярници, управлявана от ръководителя на антарктическата експедиция проф. Пимпирев, отпътува за базата ни на ледения континент с полет до Италия от Терминал 2 на летище „ София ” на 13 декември вечерта. Групата ще пътува по маршрута: София - Рим - Сантяго де Чили - Пунта Аренас. От Пунта Аренас полярниците ще продължат със аероплан на бразилските военновъздушни сили до прилежащия на българската база остров Кинг Джордж и оттова ще пътуват до базата с наетия дребен 23-метров ветроходен транспортен съд " Аустралис ".

Дерматологът член кор. на МА проф. дмн Николай Цанкков ще работи по план на френската компания “Pierre Fabre Dermo-Cosmetique ” и ще тества медикаменти-протектори на кожата в тежките атмосферни условия на Антарктика. По други научни план ще работят две млади специалистки - биоложка доктор Милка Елшишка ще изследва нематодите, обитаващи покрайнините въз основата ни, а геофизичката доктор Гергана Георгиева ще продължи измерванията на сеизмичната интензивност в региона.

Още един геофизик Олег Василев ще изследва динамичността на ледниците благодарение на прецизна инсталация, инсталирана на мощен дрон. Научният екип се добавя от монголския метеоролог Чинзориг Дугержав. Освен учените в групата пътуват логистикът Христо Михайловски, репортерът от Нова телевизия Живко Константинов и топ операторът Румен Василев, който ще снима външните фрагменти на новия игрален филм „ Писма от Антарктида “.
Паралелно по сателитния телефон командира въз основата ни „ Св. Кл. Охридски ” инж. Йордан Йорданов заяви, че станцията е сполучливо разконсервирана след тежкия зимен сезон. Всички съоръжения действат обикновено, в това число водопроводът, който е имало случаи заради ниските температури и насъбран лед, да проработи едвам по Коледа. Всички са в положително здраве и с неспокойствие чакат новото попълнение на експедицията. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР