Професионалният тенисист трябва да се сблъсъква с множество изисквания и

...
Професионалният тенисист трябва да се сблъсъква с множество изисквания и
Коментари Харесай

Григор: Прекрасно е да бъда пак в топ 10, но имам други битки за водени и ги печеля постепенно

Професионалният тенисист би трябвало да се сблъсъква с голям брой условия и провокации пред себе си, само че това не пречи на Григор Димитров да прибавя още една спомагателна задача към своя ден. Първата ни ракета има ритуала да изброява три неща, които го карат да се усеща признателен, а те в последно време изобилстват за най-успешния състезател в историята на нашата страна.

" Това ми оказва помощ да се оправям с неща от най-различно естество. С всяка една минала година правя оценка от ден на ден нещата, които ми се случват на корта и в живота " - признава Григор пред  Australian Tennis Magazine.

Голямото нанагорнище за Димитров стартира от края на предишния сезон, когато той доближи до финала на Мастърса в Париж, побеждавайки играчи от ранга на Даниил Медведев, Хуберт Хуркач и Стефанос Циципас по пътя си към разногласието за трофея, където беше надигран от Новак Джокович.

" Бях в действителност разчувствуван от метода, по който играех през целия шампионат. Записах доста хубави победи. Трябваше да остана положителен и да имам вяра, че най-хубавото занапред следва - спомня си международният номер 10.

Силните игри на българина се пренесога и през сегашния сезон, който той започва със спечелването на шампионата в Бризбейн, завоювайки своята дебютна купа от седем години насам. Впоследствие пък пристигнаха достигнатите финали в Марсилия и Маями, като Флорида се оказа неговото щастливо място, тъй като там родният ни представител надигра трима представител на топ 10 и си подсигурява завръщане в най-елитния тенис ешалон за пръв път от 2017-та година.

" В момента съм по-добър състезател, в сравнение с преди седем години. Дисциплината, хубавичко работа, приспособяването към голям брой разнообразни играчи за тези години - би трябвало да сте подготвени да се справяте с всичко това непрекъснато. Това се случва с мен през последната една година. В предишното беше доста мъчно и изгубих някои в действителност тежки мачове, само че продължих да имам вяра " - споделя първенецът от Бризбейн.



Огромна роля за този тенис подем изигра завръщането в екипа на Даниел Валверду, както и присъединението на Джейми Делгадо. Бившият треньор на Анди Мъри настоя Димитров да качи съществено количество мускулна муса, с цел да стане по-силен и устойчив на корта, до момента в който Валверду го окуражи да употребява мощните страни в играта си, а точно сервис и форхенд.

" Той като че ли нямаше концепция какъв игрови проект да употребява през последните няколко години " - признава Валверду.

От първите фантастични стъпки в спорта и купата на юношеския Уимбълдън, до завръщането в топ 10 на 32-годишна възраст - Григор признава по какъв начин от време на време опитът е бил мъчителен негов преподавател и не всичко е било толкоз блестящо на повърхността:

" Има част от теб, която просто в един миг стопира да учи живота, а не трябва. Понякога даже желая да се показва още веднъж самичък на самия себе си. Това се трансформира в част от моето израстване и е моята рецептата за дългоденствие.

Тенисът употребява един и същи език с живота, тъй че е и мой преподавател. Дисциплината е независимост. Няма значение дали играеш мач или не. Тя ми е помогнала да повеждам избран метод на живот - фитнес, здравословно хранене и приоритизиране на менталното здраве. Има толкоз доста неща свързани едно с друго и не одобрявам нито едно от тях за даденост " - признава някогашният номер три в света.



Друг от значимите уроци за нашия съотечественик е това по какъв начин подхожда към дадените противници. Финалистът от Маями не крие, че в предишното е подхождал с прекомерно огромен почит към огромните имена в играта:

" Това не ми служеше добре, когато се изправях против тях и трябваше да се изучавам през годините. Мислех си по какъв начин би трябвало да схвана, че това си остава един тенис мач и не би трябвало да го отстранявам в обособена рубрика, тъй като това ми въздейства отрицателно " - спомня си Димитров за грешките на тенис растежа му.

Българинът има привилегията да е бил част от голям брой ери в тениса, като през ранните си години е излизал за мачове с Лейтън Хюит и Анди Родик, до момента в който в този момент си съперничи с Яник Синер и Карлос Алкарас:

" За мен е доста забавно да сравнявам нещата, тъй като може да се каже, че съм бил част от 3 разнообразни ери. Има доста отказали се измежду играчите, с които съм се състезавал. Бих споделил, че се намирам в неповторима позиция и е същинско благополучие да имам опция да премеря сили с всички тези тенисисти " - декларира първата ни ракета.

Григор от дълги години е член на Съвета на играчите в ATP и се занимава с няколко фондации, които най-много целят подпомагането на деца. Точно това демонстрира, че актуалният номер 10 не се опасява да изрича своето мнение и да предава опита си на младите състезатели:

" Аз съм доста открит и почтен. Ако в миналото имат потребност от съвет, то съм постоянно отсреща, с цел да им отговоря по най-хубавия вероятен метод. Мисля, че едно от най-важните неща е постоянно да даваш 100 % от себе си, тъй като не знаеш по какъв начин ще се наредят картите. Да, може най-после раздаването да не е в твоя изгода, само че най-малко ще бъдеш горделив със себе си, знаейки по какъв начин не си можел да направиш повече от това " - споделя родният ни представител.

Скорошните триумфи обаче не главозамайват българина и той се пробва да остане в сегашния миг, а не да лети във въздуха и да изисква прекомерно доста от себе си:

" Научих от спорта и живота, че имаме единствено сегашния миг пред себе си. Бил съм в топ 10 и преди. Бях номер 3 в света и беше прелестно, не ме разбирайте неправилно, само че в този момент имам разнообразни борби за водене и знам, че надвивам в тях - малко по малко. В края на деня, аз съм сигурен, че нещата ще тръгнат в вярната посока " - приключва обнадежденият Григор.



Източник: Australian Tennis Magazine

 

 

 

 

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР