Професионалните домоуправители и етажната собственост да бъдат вписани в електронни

...
Професионалните домоуправители и етажната собственост да бъдат вписани в електронни
Коментари Харесай

Професионалните домоуправители и етажната собственост влизат в електронни регистри

Професионалните домоуправители и етажната благосъстоятелност да бъдат вписани в електронни регистри. Това планува план на Наредба за Единна осведомителна система на етажната благосъстоятелност, създадена от Министерството на районното развиване и благоустройството.

 

Наредбата е регламентирана с последните промени в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност. Целта е да се уреди създаването и поддържането на регистрите и пълномощията на способените административни органи, свързани с вписването, актуализирането и заличаването на данни в единната осведомителна система по член 47а, алинея 1 от ЗУЕС.

 

Единната осведомителна система ще съдържа два обществени централизирани електронни регистъра – указател на професионалните шефове на етажна благосъстоятелност и указател на етажната благосъстоятелност. Те ще съдържат данни за сдруженията на притежателите на територията на страната и управителните препоръки (управителите) на здания или обособени входове в режим на етажна благосъстоятелност. И двата регистъра ще се управляват от Министерството на районното развиване и благоустройството.

 

С наредбата се цели да се уреди в детайли редът по реализиране на регистрацията на професионалните шефове в Регистъра на професионалните шефове, което е изискване за осъществяване на активността им, в това число образците на документи, които са нужни за регистрацията, както и образецът на уверение за регистрация, което ще важи за 5-годишен период.

 

Съгласно новата разпоредба компаниите, които оферират услугата на професионален домоуправител в блоковете, ще би трябвало да подписват застраховка „ Професионална отговорност “. Полицата би трябвало да бъде подписана в 15-дневен период от приемането на удостоверението за регистрация. След това в 7-дневен период компаниите би трябвало да я показват в Министерство на регионалното развитие.

 

В проектонаредбата са разказани застрахователното покритие, изключените опасности, минималните застрахователни суми и награди във връзка със задължението на професионалните управители-търговци да сключат контракт за застраховка „ Професионална отговорност “. Предвидено е застраховката по алинея 4 да се възобновява годишно без спиране, до момента в който професионалният управител-търговец упражнява активността по ръководство на етажна благосъстоятелност.

 

В наредбата е детайлно уредена и процедурата по регистрация на съдружие на притежателите според член 29 от ЗУЕС. Предвидено е общинската/районната администрация да вписва записаното съдружие на притежателите въз основа на заявление, подадено по електронен път, документално по пример или устно, за което се основава протокол от служителя, приел заявката. При регистрация, етажната благосъстоятелност ще получава обединен идентификационен код. Регламентират се и данните, които се вписват в Регистъра на етажната благосъстоятелност относно управителните препоръки (управителите) на здания или обособени входове в режим на етажна благосъстоятелност.

 

Проектът на наредбата може да бъде открит в Портала за публични консултации и интернет страницата на МРРБ.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР