Проф. Вили Лилков е пети мандат общински съветник в Столичен

...
Проф. Вили Лилков е пети мандат общински съветник в Столичен
Коментари Харесай

Проф. Вили Лилков пред novini.bg: Не бива да правим втори Народен съд за инж. Иван Иванов! Негов паметник ще има!

Проф. Вили Лилков е пети мандат общински консултант в Столичен общински съвет (преди - 1999 – 2014 г.), бе зам.-председател на СОС и депутат в 43-то Народно събрание. Сега е зам.-председател на общинския съвет в столицата. Съосновател е на ДСБ, ръководител на Софийската организация на партията (2013 – 2017г.). Проф. Лилков е приключил с отличие инженерна физика със специализация нуклеарна техника. Доктор е по неутронна физика към Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика (БАН). Защитил е и научната степен - лекар на техническите науки в Минно-геоложкия университет „ Св. Иван Рилски “, където е професор по физика. Ръководил катедра „ Физика “ в МГУ повече от 15 години. Вили Лилков е фамилен, има трима синове.

- Проф. Лилков, какъв е коментарът ви във връзка на ненадейно разпаленият скандал към ваша дългогодишна идея – в София да има монумент на именития кмет на града Иван Иванов, съдействал доста за развиването на града и най-много – на който всеки столичанин дължи респект и поради съществуването на вода в дома си?

- През 2011 година по мой отчет СОС единомислещо взе решение да се разгласи конкурс за построяването на монумент на инж. Иван Иванов. Това се случи по време, когато ГЕРБ доминираше в съвета и нямаше нито едно изявление срещу самодейността. Имаше 4 състезанието за построяването на обелиска, които бяха несполучливи по разнообразни аргументи и бяха анулирани.  На петото съревнование бе определен реализатор чак през 2020-2021 година Композицията беше направена от скулптора Б.Борисов и е подготвена да влезе в леярна, а по процедура СОС би трябвало да вземе решение за слагането й. Когато внесох отчета за монтажа, той мина безпроблемно през общинската комисия по архитектура и тази по просвета и обучение. Паралелно обаче отрицателно писмо изпратиха от организацията на евреите в България „ Шалом ” до общинската комисия по просвета. Това стана мотив да изискат прекъсване на процедурата, ръководителят на ГЕРБ Бойко Борисов прикани своите общински съветници да не гласоподават за слагане на паметника. Процедурата до тук беше без никакви проблеми, въпреки и да продължи дългите 13 години.

Сн. персонален списък, проф. Вили Лилков

- Призивът на господин Бойко Борисов по какъв начин ще се отрази на целия този развой?

- Би трябвало да не се отрази на процеса, тъй като не може да стопира нито състезанието, нито осъществяването по изработването на паметника. Според мен обаче има проблем сходно вождистко държание – по какъв начин по този начин един партиен водач може да издава сходни разпоредби на общински съветници! Това задава доста въпроси и е неприятен отзив за работата в един общински съвет. Не мога да кажа по кое време моят отчет ще влезе за разглеждане, само че по този начин или другояче това ще се случи.

- Какви са вероятните разновидности, когато отчетът Ви влезе за разглеждане?

- Вариантите са два – или отчетът ще бъде признат,или няма да бъде признат.

Срещу мнението на „ Шалом ” има пратени позитивни апели от други еврейски организации, които нямат срещу паметника.

Като да вземем за пример от Българо-еврейските научни и културни институти, както и самостоятелни подкрепящи мнения на доста изявени еврейски общественици.

- Какво сочат документите от Народния съд по отношение на обвиняванията на „ Шалом ”, съгласно които Иван Иванов е бил надали не нацист и антисемит?

- Сочат, че инж. Иван Иванов не може да упрекван в нацистка активност. В качеството си на кмет по това време е участвал на рождения ден на Хитлер в Берлин. Наистина 1940 година общинският съвет именува улици в столицата на името на Хитлер, Бенито Мусолини и Виктор Емануил, само че това не дава учредения да се твърди, че е бил нацист и антисемит. Има документи от Народния съд, доказващи, че даже националният обвинител по неговото дело споделя, че не вижда учредения кметът да бъде съден по закона за Народния съд. Нещо повече, самият Иван Иванов е притеглен на съд от така наречен четвърти състав, който съди военните лица, а не за антисемитска активност в седми състав. В тези години е било доста елементарно човек да бъде съден като фашист и нацист, само че по отношение на Иван Иванов не е направено, тъй като са липсвали доказателства по тази причина. След 1954 година в най-мракобесните времена от ръководството на Вълко Червенков, Иван Иванов е бил оправдан, т.е. отпаднали са каквито и да било обвинявания против него.

Сн. уикипедия: Гениалният кмет на София Иван Иванов.

- Защо обаче днешните му съдници тъкмо в този момент се нахъсват против него?

- Въпросът беше подложен и през 2016 година, когато след обява на Леа Коен в един вестник, „ Шалом ” организира свое съвещание, на което изиска документи и провокира анкета по тематиката. Тогава бях поканен за мнение и мнение като вносител на концепцията за паметника. После

„ Шалом ” излезе с позиция, че не намира съображение да протестира  построяването на паметника.

Становището на организацията е оповестено във в. ”Еврейски новини ” и всеки може да го прочете. Веднъж организацията взема едно решение, а за какво през днешния ден излиза с ново и друго, аз не зная. Надявам се да обяснят тези свои несъгласия.

- Доколкото съм чела историята за този популярен за времето си инженер и кмет, не е ясно и за какво въобще е бил съден от Народно събрание. Защото е учил в Германия, бил е талантлив и визионер ли? Какво е вашето пояснение?

- Когато инж. Иванов е измамен под правосъдна отговорност през март-април 1945 година към доказателствата в Народния съд идва и един документ от тогавашната Държавна сигурност, който гласи:

  „ Бившият кмет на столицата инж. Иван Иванов принадлежи към онази група наши общественици от предишното, които за жалост са били малцинство, само че могат да се нарекат честни. По убеждения той е националист, без блестящо определение към някоя партия. Например към Цанковото придвижване, той постоянно е имал негативно мнение. От така наречен ”национални организации ” в никакъв случай не се е интересувал и не е подкрепял нито една от тях. Инж. Иванов е уверен монархист и неприкрит германофил, само че би трябвало да се подчертае, че в никакъв случай не е бил последовател на националсоциализма. В съкровен кръг, и на обществени места, той постоянно се е изказвал срещу националсоциалистическия режим. Официалните немски служби имаха мнение за него, че той има негативно мнение по отношение на националсоциализма. Отношенията му с Бекерле бяха единствено в формален контакт. Известно ни е мнението на Гестапо, че те му нямаха доверие. Знаели, че в предишното той бил болшевик, тъй като знаейки, че няма благосклонности към националсоциализма, то евентуално има такива към комунизма. Смятаха го за настойник на комунистите ”.

Край на цитата от този документ.

- Каква орис на един надарен човек, който едни упрекват в нацизъм, а други в комунизъм! Какъв началник е бил той, какво написа в документите?

- Да, вижте какво нещо е историята! Службите даже по време на царския режим са го следили. Това свидетелства пред Народния съд някогашния началник на полицията Димчо Соколов. Политикът, публицист и стихотворец Трифон Кунев, който се явява на делото като очевидец споделя: „ Той закриля писатели с прогресивни разбирания…говореше се, че подплатата на палтото му била комунистическа, а той германофил ”.

Също по този начин ще прибавя и различен факт – от инж. Иванов са желали като кмет да уволнява от кметството комунисти. Тогава в община София са работили 7200 души, в това число и служащите към чистотата.

Той обаче бранел в идентична мяра чиновниците си

и оставя на постовете им на основни места комунистите – Петър Славински, секретар и шеф на културното отделение/ б.р. по това време по този начин са се именували днешните дирекции и отдели/, Орлин Василев – редактор на списание „ Сердика ”, инж. Алекси Квартирников, предстоящ кмет на София от Отечествен фронт, инж. Беров, шеф на водопроводното и канализационно поделение, юристът Буков, шеф на правосъдното поделение. От всички чиновници е уволнил по неприспособимост единствено 4-5 души, а всички останали е закрилял и това е възбуждало съмнение на полицията. Не е допускал кавга с хората му. Всичко това го написа в документите.

- Защо тези, които го съдят през днешния ден, не четат точно историята, с цел да не наподобяват смешни?

- 80 години по-късно го осъждат хора, стъпили върху нежния фундамент на своята политкоректност и ненавист и за мен това е удивително. Не бива да вършим втори Народен съд за инж. Иванов! Независимо от всичко, което се случва в този момент, аз съм безапелационен, че монумент на инж. Иван Иванов ще има. Той е безспорна персона с голям принос към София.

Благодарността на софиянци и паметта, която носи града, са доста по-силни от моментните политически спекулации.

Във всеки софийски дом има по няколко паметника на Иван Иванов – това са чешмите в домовете ни. Той докарва до всеки дом водата от Рила в години, когато не  е имало европейски планове, компютри и тежка техника. С кирки, лопати и волски каруци всички работещи на водопровода, докарват водата от 60 км до София и аз мисля, че пътят на водата ни би трябвало да влезе в туристическите направления, да бъде показвана и разказвана историята. Важно е децата и жителите на България да знаят и виждат по какъв начин водата се събира капка по капка, с цел да стигне до града. Проектът на инж.Иван Иванов е бил величествен по своя мащаб за тези години. Той е бил ориентиран към бъдещето.

Сн. уикипедия - част от Рилски тръбопровод

Освен постройките, модернизирането на улиците, инж. Иванов афишира Витоша за естествен парк, тъй като той прави оценка смисъла на планината и я приобщава към града. Присъединява и доста от близките села, прави така наречен „ огромна столична община ” – бил е страховит визионер. Също по този начин, съумява след 7 правосъдни каузи да осъди белгийският концесионер на електроснабдяването по това време и връща концесията на общината, а цената на тока за софиянци пада. По това време Германия е окупирала Белгия и в случай че той не беше подхванал това дело, концесията за електроснабдяването щеше да стане немска, те щяха да печелят, а след войната – руска и България евентуално ще е трябвало да заплаща големи пари да си откупи тази концесията от руснаците и така нататък.

Инж.Иван Иванов е направил безчет и несъпоставими добрини за града и за бъдещите генерации.

- Накрая да попитам и за бъдещия ви план „ Синя България ” – кои, за какво и с какви очаквания го вършиме?

- Подхождаме по същия метод като с плана „ Синя София ” – десни консервативни партии се съединяваме, с цел да се явим дружно на изборите. Освен организациите от нашето обединяване в „ Синя София ”, сме отворени и за нови членове.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР