Проф. Тодор Кантарджиев бе пенсиониран като директор на Националния център

...
Проф. Тодор Кантарджиев бе пенсиониран като директор на Националния център
Коментари Харесай

Вълна от възмущение и коментари след „пенсионирането“ на проф. Кантарджиев

Проф. Тодор Кантарджиев бе пенсиониран като шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ), това удостовери самият той, а по-късно и от Здравното министерство. Мястото ще бъде заето от досегашния му заместител проф. Ива Христова. Мотивите за решението на служебния министър доктор Стойчо Кацаров - навършване на пенсионна възраст.

Новината провокира голяма вълна от отвращение и остри мнения от разнообразни политически сили, специалисти и негови сътрудници.
Бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов съобщи, че проф. Кантарджиев е ера и огромен мъж.

„ Никога не се е крил откъм гърба. Винаги се биеше начело ", уточни в профила си във фейсбук ексминистъра.

„ Раздаваше се професионално и безусловно. За да е потребен. И беше потребен. И ще бъде потребен още веднъж ", добави той.

„ Да, той има навършени години за пенсия. Да, може да бъде пенсиониран. Законът го разрешава. Една мисъл, обаче не ми дава мира. Ако някой е решил да пенсионира проф. Кантарджиев, да го беше направил с гала и премия. Той заслужава най-малко това почитание ", уточни още проф. Костадин Ангелов.
Председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) доктор Иван Маджаров разяснява, че за него претекстът „ пенсионна възраст " е лекомислен.

" Проф. Кантарджиев е последният човек, който трябваше да бъде освобождаван тъкмо в този миг, когато си поемаме мирис ", съобщи доктор Маджаров в предаването " Денят онлайн с Наделина Анева ".

По-късно денем от БЛС изпратиха публична позиция, в която показват, че са мощно озадачени и сюрпризирани от метода, по който проф. Кантарджиев е освободен.

" Българският лекарски съюз е безапелационен, че освобождението на проф.Тодор Кантарджиев по този метод, на фона на големите му заслуги в битката с пандемията, не е премията, която той заслужава за почтено извървяния професионален път ", означават от съюза.

" Проф. Тодор Кантарджив е извънреден експерт, потвърден експерт в своята област, дълготраен шеф на НЦЗПБ. Уважаван, както от сътрудниците си, по този начин и от цялото българско общество ", се споделя в позицията.

" Случилото се е изключително огорчаващо на фона на 30-те и повече години от живота си, които проф. Кантарджиев отдаде на структурата към Министерство на здравеопазването, на фона на неуморния труд и големия му принос за битката с подлата болест и преодоляването на пандемията от COVID-19 у нас. Неслучайно и Български лекарски съюз на последните влиятелни награди на здравната колегия, отличи проф. Кантарджиев в специфичната категория " Борба с пандемията - Ковид 19 ", показват още от съюза.

Възмущението си изрази и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която бе безапелационна, че уволненията на служебното държавно управление не трябва да са самоцелни.

" Хора с потвърдени професионални и морални качества не би трябвало да се сменят ", уточни тя.

" Професор Кантарджиев е честен човек и потвърден експерт в своята област ", разяснява Нинова и добави: " Изразявам позиция, не тъй като Тодор Кантарджиев е член на Българска социалистическа партия, а тъй като въпросът е кардинален ".

От партия Вътрешна македонска революционна организация също разясниха остро взетото решение за пенсиониране на проф. Тодор Кантарджиев.

„ Когато реваншизмът вземе връх и в медицината, войната на терена на морала е окончателно от дълго време изгубена. Ние, българските патриоти, заставаме изрично зад проф. Тодор Кантарджиев ", показаха от партията в прессъобщение до медиите.

По думите им претекстът „ навършена възраст за пенсия " за премахването му от поста шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) е просто заслон „ този заслужен доктор, избавил през дългогодишната си работа и посредством препоръките си по медиите може би стотици хиляди българи, от десетки вирусни талази обратно в годините, и изключително от пандемията от COVID-19, просто да бъде отстранен ".

„ Да, той беше част от Националния действен щаб. И да! Той не се криеше и срамуваше от това. Точно противоположното. Той имаше смелостта да изрази личното си мнение и да даде своята „ национална рецепта ", налична за всяко семейство по какъв начин да се предпазим и по какъв начин да се лекуваме ", допълват от партията.

„ Обиждайте, нападайте и обвинявайте НОЩ за каквото желаете по политическа линия. Има защо! Но да оспорвате персоналната експертиза на хората, потвърдена през годините - това към този момент е прекомерно. Реваншизъм дори е меко определение ", пишат още от Вътрешна македонска революционна организация.

Междувременно сътрудници на професора излязоха пред Центъра по заразни и паразитни заболявания в негова отбрана. Министър Стойчо Кацаров се срещна с протестиращите.

А от Здравното министерство показаха, че Кацаров изрича признателността им към проф. Тодор Кантарджиев за дългогодишното сполучливо управление на НЦЗПБ и за професионализма му при ръководството на Коронавирус рецесията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР