- Проф. Шекерджиева-Новак, каква е философията на новата хибридна специалност,

...
- Проф. Шекерджиева-Новак, каква е философията на новата хибридна специалност,
Коментари Харесай

АМТИИ открива две специалности без аналог у нас

- Проф. Шекерджиева-Новак, каква е философията на новата хибридна компетентност, която въвеждате тази година и която ще готви учители по изобразително изкуство и музика?

- Създаването на компетентност „ Педагогика на образованието по музика и изобразително изкуство “ за придобиване на професионална подготовка “Учител по музика и изобразително изкуство в приблизително учебно заведение и детска градина” е в сходство с настоящите промени в системата на предучилищното и учебното образование. Новата компетентност се обуславя от нуждата от кадрово застраховане на учебната система с нужните експерти, чиято хибридна подготовка осезателно се усеща изключително в дребните учебни заведения. Учебният проект на хибридната компетентност е създаден с концепцията за реализиране на най-благоприятен баланс сред теоретичните и практическите дисциплини.

- Кои са другите нови моменти в кандидатстудентската акция и каква е рамката на държавната поръчка за АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “-Пловдив?

- Новост в идната акция е приемът за започващата есента бакалавърска компетентност „ Маркетинг и връзки в изкуствата “, която няма аналог у нас. За тази компетентност балообразуващи са оценката от матурата по български език и изпитът пред комисия. Творчески институции като Драматичния и Кукления спектакъл в Пловдив, БНТ-Пловдив и БНР-Пловдив поддържаха концепцията на специалността и подчертаха нуждата от сходни експерти в областта на изкуството и културата. Предстои и първият конкурс за докторанти държавен банкет в направление 8.1 - „ Теория на изкуствата “.

- По какъв метод ще преминат приемните изпити в обстановката на продължаваща пандемия и ограничаващи ограничения?

- АМТИИ резервира кандидатстудентските приемни изпити, тъй като не отстъпваме от качеството, което търсим в нашите студенти. И тази година ще проведем две кандидатстудентски акции - предварителна през месец май (като се съобразяваме с ДЗИ) и постоянна през юли. И двете ще бъдат в цифрова среда, с цел да може децата да са при равни условия. Предварителните изпити през май дават опция на тези, които не са задоволени от оценките си, да се явят и на постоянната акция. Миналата година се радвахме на извънреден интерес. Уверена съм, че тази година той ще бъде още по-голям. На основата на опита от предишното лято в този момент пристъпваме към приема на студенти доста по-уверени и софтуерно осъвременени. Приветствам нашите бъдещи студенти, като ги апелирам да наблюдават информацията по отношение на кандидатстудентската акция в уеб страницата, а при спомагателни въпроси да не се двоумят да ни търсят.

- Как успявате да мотивирате студентите и преподавателите в тези условия на контакт от разстояние и без аудитория, толкоз сложни за хората на изкуството?

- Тъй като изкуството е най-силната, сплотяваща и мотивираща връзка, в тази тежка година не се отказахме от нито един от нашите научни и художественотворчески конгреси онлайн или в цифрова среда. Станахме съорганизатори на огромна интернационална конференция в Русе, изнесохме и концерт пред русенската аудитория. Участвахме в Нощта на учените, Академичният оперен спектакъл имаше своите премиерни спектакли. Реализирахме интернационалните си конференции, академичното издание „ Арт набор “ и Годишникът на АМТИИ се снабдиха с нова съвременна визия, която впечатлява. Стартира бюлетин с настояща информация за активността ни, а формалната ФБ страница на АМТИИ демонстрира премиерна продукция на наши преподаватели и студенти, само че ни връща и в предишното, с което се гордеем.

Всичко това е вдъхновяващо, трансформира се в морална победа над епидемията, дава единодушие и вяра на студентите и преподавателите. АМТИИ пулсира в своя темп и потвърждава, че изкуството е по-силно от компликациите, тъй като епидемията ще премине, само че изкуството е постоянно.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР